Dünyanın talep ettiği çeşitleri üretmeliyiz | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Dünyanın talep ettiği çeşitleri üretmeliyiz

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 5 No’lu Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Burhanettin Kılıç,

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 5 No’lu Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Burhanettin Kılıç, gerek çiftçinin gerekse tarımı destekleyen sektör temsilcilerinin hak ettiği kazançlara ulaşabilmesi, tarımın gelişebilmesi için tüm dünyadan 12 ay boyunca gelen talepleri karşılayabilecek ürün çeşidinin Mersin’de üretiminin sağlanması gerektiğini söyledi.

Komite olarak Mersin’de tarımın gelişimi adına önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden 5 No’lu Tarım Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Burhanettin Kılıç, önceliği kalıntı ile mücadeleye, üründe verimin artmasına, kaliteli ürün yetişmesine ve yeni ürün çeşitlerinin oluşumuna verdiklerini anlattı.

Türkiye’de yetişen limonun yüzde 70’inin, narenciyenin üçte birinin Mersin’de üretildiğini, örtü altı seracılıktan çileğe, biber yetiştiriciliğinden muza kadar birçok tarımsal üründe Mersin’in söz sahibi olduğunu kaydeden Kılıç, “Bu nedenle komitemizin çalışma alanı da oldukça geniş. Çiftçimize faydalı olmak, tarıma dayalı faaliyetlerde bulunan insanların önünü açmak için çalışıyoruz. Üretimden ihracata kadar her alanda varız. Örneğin bir ürün yetişirken dekar başı verimin artması için de çaba gösteriyoruz, ihracata gidecek olan üründe kalıntı olmaması için de. Özetlemek gerekirse tarımın yanında olan ziraat mühendislerinden kurulu bir komiteyiz” dedi.

Mersin’in ihracatçı bir kent olması nedeniyle en önemli çalışmalarını kalıntı sorunu ile mücadelenin oluşturduğunu dile getiren Kılıç, bu konuda da ilk olarak bölgede yaygın olarak üretilen ve ihraç edilen biberde çalıştıklarını, biberde başlatılan solarizasyon yöntemiyle nematod mücadelesi sayesinde kalıntı sorununun önüne geçtiklerini hatırlattı. Bu çalışmanın şimdilerde Silifke’de çilek üretiminde denendiğini kaydeden Kılıç, önümüzdeki süreçte çilek üretiminde de gerek verim artışı gerek kalıntı ile mücadele konusunda sonuç alınacağına inandığını söyledi.

“İhracatta bürokrasiyi aşamıyoruz”

Mevcut durumda birçok alanda kaliteli ürün yetiştirmelerine rağmen ihracatta istedikleri sonuçları alamamanın sıkıntısını yaşadıklarına da dikkat çeken Burhanettin Kılıç, bunu da birçok ülkede karşılarına çıkan bürokratik engellere bağladı. Mevcut durumda bu konuda bakanlıkla ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kılıç, “Örneğin Yunanistan ya da İspanya’dan giden bir ürüne göre bizim ürünümüz daha kaliteli olsa da bizim ürünümüze alıcı ülke sorun çıkarılabiliyor. Dolayısıyla pazarda rekabet etmemiz zorlaşıyor. Bu sorunları aşma gayretindeyiz” dedi. Ürünlerin ihraç edilememesi halinde iç pazarda fiyatların çok fazla düştüğünü, bu durumda da çiftçinin hak ettiği kazançları elde edemediğini kaydeden Kılıç, “Çiftçimiz kazanamayınca tarım destek faaliyetleri sektöründe çalışanlar da ödeme almakta sıkıntı yaşıyor ve tüm yük, sektörü sırtlayan, destek olan sektör temsilcilerine kalıyor” değerlendirmesini yaptı.

“Dönüm başına alınan verim dünya ortalaması üzerinde”

İyi tarım uygulamalarının kullanılması halinde mikro klima özelliği nedeniyle Türkiye’de dönüm başına alınan verimin dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu dile getiren Burhanettin Kılıç, komite olarak bu konuda çiftçileri bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini de anlattı. Biberde yapılan çalışmalarla dekar başına üretimi ciddi ölçüde artırdıklarını belirten Kılıç, benzer sonuçlara çilekte de ulaşmayı umut ettiklerini söyledi.

Aynı zamanda yeni çeşitler üzerinde çalıştıklarına da değenin Kılıç, özellikle Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi ile birlikte yaklaşık üç yıldır turunçgil üzerinde durup yeni ırkların aşılamasını gerçekleştirdiklerini belirtti. Amerika’dan getirilen 40’a yakın portakal, mandalina ve lime aşı gözlerini denediklerini kaydeden Kılıç, şöyle konuştu:

“Bunların hepsi dünyadaki saf ırklar. Amacımız bölgemize uyum sağlayacak yeni çeşitleri tespit ederek ülkemizin ihtiyacı olan orta ve geçici mandalina ile portakal çeşitlerini tespit etmek. Yalnızca Mersin değil Antalya ve Ege bölgesine uygun çeşitleri de tespit etmek istiyoruz. Bu çalışmamızdan önümüzdeki 2 ila 7 yıl arasında sonuç almayı bekliyoruz. Böylece hem ihracatımız artacak hem de erkenci ve geççi çeşitlerle ihracat süremiz uzayacak. Ayrıca yalnızca ihracat değil, Nisan ayına kadar iç piyasada da turunçgil tüketebileceğiz.”

Kılıç, benzer şekilde, çilek, şeftali gibi farklı ürünlerde de ara vermeden üretime devam etmesinin yollarını araştırdıklarını söyledi.

“Kalıntının en az olduğu illerden biri Mersin”

Kalıntı sorununa da değinen Burhanettin Kılıç, ihracatın baş düşmanının kalıntı olduğunu hatırlatarak, “Bu alanda komitemizin de yürüttüğü çalışmaların sonucu olarak kalıntının en az olduğu illerden birisinin Mersin olduğunu söyleyebilirim” dedi. İhracata giden ürünlerin yüzde 97-98’inin temiz çıktığını vurgulayan Kılıç, bunda ziraat mühendislerinin yaptığı bilinçlendirme toplantılarının ve bayilerin gösterdiği hassasiyetin büyük önem taşıdığını anlattı.

Bu noktada bir sorunun da ilaç kullanımı sırasındaki doz ayarlanmasında yaşandığını ifade eden Kılıç, komite olarak bir diğer çalışmayı zirai ilaçlar konusunda sürdürdüklerini dile getirdi. Mevcut ilaçların revize edilmemesi nedeniyle değişen hastalıklar karşısında etkilerinin azaldığını anlatan Kılıç, daha iyi sonuçlar alınması adına iki yıl önce bu konuda bir proje hazırladıklarını söyledi. Proje kapsamında Türkiye’de kullanılan zirai ilaçlardan 335 tanesinin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından etken maddesinin yeniden etkinlik denemesine alındığını bildiren Kılıç, denemelerin halen devam ettiğini söyledi. Denemeler sonunda etkili ilaçların belirleneceğini kaydeden Kılıç, “Hastalıklar ve zararlılar karşısında etkisi azalan ilaçlarda ise doz ayarlamalarına gidilecek. Sonuç alınmaması halinde de revizeler yapılarak çiftçinin kullanımına sunulacak. Hedefimiz tarımda verimi maksimum seviyeye çıkarırken çevre ve halk sağlığında güvenilir ürünlerin iç ve dış piyasaya sunulmasına imkan vermek” ifadelerini kullandı.

“Tarıma dayalı entegre tesisler kurulmalı”

Mersin’de nüfusun büyük bölümünün geçimini tarımdan sağladığını hatırlatan Burhanettin Kılıç, tarım sektörünün lokomotif olduğunu ve Mersin’in bu konuda marka olması için tarıma dayalı entegre tesis yatırımları yapılması gerektiğini belirtti. Bu noktada kooperatifleşmenin büyük önem taşıyabileceğini dile getiren Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bugün Konya’da başarıya ulaşmış Torku gibi önemli bir örnek var. Kooperatifleşme demek güç birliğine gitmek demek. Yine dünyadaki en büyük kiraz satıcısı Kanadalı bir kooperatif. Biz de mutlaka kooperatifleşebilmeliyiz. Bu sayede üretilen ürünlerimizi kooperatifte toplayıp dünya pazarlarına yönlendirebiliriz. Bu durum çiftçinin elini de güçlendirir. Entegre tesisler kurulmasına katkı sağlar.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA