Akalın: Esir-i Aşkın Olduk Ey Görsel Medya!.. | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Akalın: Esir-i Aşkın Olduk Ey Görsel Medya!..

 

Erdal AKALIN’ın kaleminden

Esir-i  Aşkın Olduk Ey Görsel Medya!.

1960’lı yılların sonunda adını ülkemizde de duymuştuk.   
İTÜ tarafından deneme yayınlarına başlanan ve ancak yakın çevrede izlenen ilk televizyon haberleri bizleri heyecanlandırmıştı.  
Çok geçmeden ulusal iletişim kurumumuz TRT, kısa süreli olsa da günlük yayınlara başlamıştı.  
Siyah beyaz görüntülü olmakla birlikte, başlama saatinde karşısında yerimizi aldığımız ilk yayınlar bizleri büyülemişti adeta. Önceleri yurdun bazı bölgelerine yönelik yapılabilen yayınlar, devreye giren bölge istasyonları ile hızla gelişti.  
Özellikle haber bültenleri ağırlıklı bu günlerin televizyon büyüsü, tabii ki kısıtlı yayınla kalamazdı.  Gittikçe yayıldı ve istisna bölgeler dışında tüm vatan sathında izlenebilir oldu. Haber bültenlerini Türkçeye çevrilen yabancı diziler takip ederken, merak büsbütün artmıştı.  Halen anımsıyorum, ünlü ‘Kaçak’ adlı diziyi seyretmek için nerede ise seferberlik ilan etmiş ve bu vesile ile televizyon cihazına sahip olmuş yakınlarımızı ve akrabalarımızı birden özler olmuştuk! Halen kulaklarımızda kalan ünlü replik o dönemler gelişmişti; “Eğer bir maniniz yoksa annemgiller size oturmaya gelecekler!”.    
Çok şükür ziyaret edilecek evin bir manisi de çıkmıyordu ama en azından içlerinden homurdandıklarını tahmin etmek zor değildi! Sonunda hepimizin birer siyah beyaz aleti oluverdi.  Artık kimseye müdanamız kalmamıştı.  
Hatta bir de ‘PTT’ sloganımız olmuştu; “Pijama, Terlik, Televizyon”. Siyah beyaz kesmedi bizleri beklendiği gibi.  Renkli ekrana saldırı başladı.   Övünmek gibi olmasın, bendeniz kentimize gelen ilk dört renkli televizyondan bir tanesine sahip olabilmiş şanslı kullardan bir tanesi olmuştum.   
İyi anımsıyorum, o yıllar bandrol denen peşin TV vergisini ödemek için postaneye gittiğimde, bankonun arkasındaki memurların hasetle bakan gözlerini ve hatta ‘kaça aldınız, ne marka?’ gibi sorularını bal gibi hatırlıyorum. O yıl, Dünya Kupası Futbol Turnuvası başlarken, bendeniz tam olarak ‘PTT’ konumunda olmasa bile ekranın başında idim. Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar ağzını açmış, kurbanlarını bekliyordu ki, ülkemizin özel kanaları peşi sıra kurulmaya başlamıştı.   
Nerede ise seyredecek kanal beğenmez olmuş, üstelik rekabetten dolayı arka arkaya yayınlanan yabancı dizilerin saatlerini kollar olmuştuk.  
Hatta aile içindeki fertler dahi, kendi dizilerini filan kanalın vereceğini ve oraya geçmek gerektiğini dilerken, evin babası benim gibi maç izlemek istiyorsa, ev içinde küçük tatsızlıklar bile çıkmaya başlamıştı.   
Sonra çözüm bulundu; her bireyin odasına birer televizyon cihazı yerleşti böylece.   Kapitalist ekonomi bizleri kucaklamıştı ya bir kere! Artık TV ekranı yeni bir yöntem geliştirmiş ve eğlence ağırlıklı programlar öne çıkmıştı.  Sayın Prof. Tayfun Atay’ın tanımlaması ile MESH devri (Meşhuriyet ve Eğlence) kutuyu esir almıştı.   Ki, bunu en önce çözümleyen Acun Ilıcalı, bayrağı eline almış ve malı götürmüştü.  ABD kökenli ‘sabun köpüğü’ benzeri yapımlar insanların gündemine oturmuştu.   
Benim gibi düşünenlerce abuk sabuk sayılan bu programlar, ülkemizin ağırlıklı kesiminin gözdesi haline gelince, benim gibiler, yani TV ekranının toplumlara doğruları söyleyecek ve insanları eğitecek bir olanak olarak görenler yaya kalmıştı! TV denen acımasız mahlûktan ah demişken, meğer daha büyüğü arkadan geliyormuş; ekranlı cep telefonları olarak bilinen korkunç alet piyasayı kapladı.  Adına sosyal medya denen iletişim kanalları anlamsız ve incir çekirdeğini doldurmayacak tevatürlerle sardı insanların dünyasını.  
Herkes elinde (dikkat buyurun artık cebinde veya çantasında değil !) bilmem kaç paraya alınmış son marka cep telefonları ile gezen, gözleri ekrana kilitlenmiş ve parmakları ile karga yemler gibi harfleri sıralayan tipler oluverdik sonunda.   
Kısaltma yapmak uğruna sözcükleri de doğramıştık sonunda.  Bu alçak aletler, artık birer gelişmiş bilgisayar yeteneğini sergilerken, sanmayın ki, insanoğlu bunu araştırmak veya bilgi edinmek için kullanıyordur.  
Oturup karşılıklı çay kahve içerek dostça sohbetler yapmak dururken, sıradan espriler ve anlamsız şakalarla dakikalarını geçirmeyi tercih ediyorlar artık.   
Yapılan dedikodu türü mesajlarla ve biri beni gıdıklasa da biraz gülsem zorlaması ile avuç dolusu parayı harcıyoruz, yayıncı kurumlara.  
Hatta anladığımız kadarı ile belanın büyüğü heybede imiş korkarım.  Gözlere takılan kocaman gözlük türü ekranlarla artık görüntülü yayınları sinema gibi izleyecekmişiz.   
Yani izleyenler var ya, onları kastederek anlatmaya çalışıyorum.   
Herhalde insanları cahilleştirmek ve dünyanın acınası gündeminden uzaklaştırmak için bundan iyi bir yöntem bulamazdı elin adamları, yani emperyalist zekâlılar. Seyredin canlarım seyredin, bu han-ı arzu sizin; gözleriniz kızarıncaya kadar, insanlığı göremez hale gelinceye kadar izleyin!   Boşuna mı dedik; esir-i aşkın olduk diye!..



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA