Kudret Ünal, Müfide İlhan’ı Anlattı | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Kudret Ünal, Müfide İlhan’ı Anlattı

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen “Kütüphane Söyleşi Günleri’nin üçüncüsünde, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın fahri sanat danışmanı Kudret Ünal tarafından kitapseverlere ve meraklılarına Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ın hayatı anlatıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen “Kütüphane Söyleşi Günleri’nin üçüncüsünde, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın fahri sanat danışmanı Kudret Ünal tarafından kitapseverlere ve meraklılarına Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ın hayatı anlatıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in tarihi ve kültürüne yön veren önemli isimleri gençlerin ve vatandaşların daha yakından tanıması amacıyla gerçekleştirdiği Kütüphane Söyleşi Günleri’nin üçüncüsünde Kudret Ünal’ı misafir etti. 1950 yılında Mersin’den seçilen ve Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olan Müfide İlhan’ın hayatını kitapseverlere anlatan Kudret Ünal, Müfide İlhan’la yaşadığı anılarını da kitapseverlerle paylaştı.

Atatürk sevgisi yüksek, çağdaş ve aydın bir Türk kadını; Müfide İlhan

Müfide İlhan’ın çocukluk yılları, babasının vefatı üzerine Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali olan amcası Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak ile yaşaması ve Fevzi Çakmak sayesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile tanışmasını anlatan Kudret Ünal, Müfide İlhan’ın en belirgin özelliğinin Cumhuriyetin kazanımlarını savunan, Atatürk sevgisi yüksek olan, çağdaş ve aydın bir Türk kadını olduğunun altını çiziyor.

Müfide İlhan’ın evlenmesi, Türkiye’nin pek çok şehrini gezmesi, öğretmenlik yılları,  eşinin görevi nedeniyle Berlin’e ve Afganistan’a giderek orada yaşayan Türk çocukları ile ilgilenmesi ve tekrar Türkiye’ye dönme sürecini anlatan Kudret Ünal, Müfide İlhan’ın hayatı boyunca yer aldığı sosyal projeleri de kitapseverlerle paylaştı.

Müfide İlhan’ın, eşi Faruk İlhan ile evlendikten sonra Mersin’e yerleşmesi ve siyasete atılma serüvenini kitapseverlerle paylaşan Kudret Ünal, “Eşi Faruk İlhan ile Türkiye’ye döndükten sonra Mersin’e yerleşme kararı alıyorlar. Önce belediye başkanlığı olayı gündeme geliyor. O dönemde Demokrat Parti’de yer alanlar Faruk İlhan’a belediye başkanlığı görevini teklif ediyorlar. Faruk İlhan mesleğini çok sevdiği için ayrılmayı düşünmüyor ve Müfide İlhan’ın siyasete daha yatkın olduğunu söylüyor. Müfide İlhan’ın içi milli duygularla dolu ve Mersin’i de çok seviyor. Böyle bir teklif gelince kabul ediyor. Meclis Müfide Hanımı başkan olarak seçiyor ve o da ayağına çizmelerini giyiyor, işini hakkı ile yapıyor. Dürüst bir şekilde vatandaşlar için koşturan bir belediye başkanı oluyor. Bir süre sonra parti yönetimi ile anlaşamadığı için sıkıntılar yaşıyor. Ben o dönemde Müfide anne ne oldu diye sorduğumda; ‘Biz söz milletin diye yola çıktık oğlum. Bunlar milletin sözünden döndüler. Bu sözü söyleyerek halkın oyunu aldılar. Ben yolumdan dönmem. Söz milletin. Ben bunların karşısındayım’ diyerek karşı çıkıyor ve bir yıl sonra belediye başkanlığından istifa ediyor” dedi.

“Burhanettin Kocamaz sayesinde önemli isimleri vatandaşlara anlatabiliyoruz”

Kudret Ünal, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın düzenlediği etkinliklerle vatandaşların önemli isimleri öğrenmesine olanak sağladığını, ayrıca Kültür Park içinde yer alan ve heykeltıraş Prof. Dr. Berika İpekbayrak’ın tasarladığı Müfide İlhan anıt heykelinin de Başkan Kocamaz tarafından açılışının yapıldığını belirten Ünal, “Burhanettin Kocamaz göreve geldiğinde Kültür Park içerisine yapılan anıt heykelin açılışını memnuniyetle yaptı. Bunun için kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.  Ben daha önce bazı kişilerin yanına gittim. Acaba bu tarz kültürel etkinlikler yaparlar mı diye. Ama hiç öyle bir ışık alamadım. Büyükşehir bize böyle bir şans verdi. Şimdi sağ olsun Burhanettin Kocamaz sayesinde anlatabiliyoruz. Kendisine teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı

Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Milyon Kere Ayten şiirini okuyarak söyleşiyi bitiren Kudret Ünal, söyleşi sonrası Müfide İlhan’ın hayatını anlattığı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayınlanan kitabını katılımcılar için imzaladı.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA