Erdal Akalın: Yakın Gelecekte Neler Gelecek?!. | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Erdal Akalın: Yakın Gelecekte Neler Gelecek?!.

 

Erdal AKALIN’ın kaleminden

Yakın Gelecekte…!...

Bilişim çağı dediğimiz ve kısaca ‘4.0. devrimi’ olarak tanımlanan elektronik bilgi çağı yakın gelecekte bizlere neler kazandıracak diye merak ediyorsanız, yanıtını bize verebilen bazı araştırıcılar da var.  Bunlardan bir tanesi olan Alman kökenli yazar UdoGollub, bakın bizleri nasıl aydınlatıyor  (özet olarak sunuyorum).

Mercedes Benz yöneticisi, artık rakiplerinin diğer otomotiv şirketleri değil, yazılım firmaları olduğunu vurguluyor.   Tesla, Amazon ve Google ile Apple’ı rakip olarak gördüklerini ifade ediyor. 

Bir tane bile arabası olmayan Uber şirketi, dünyanın en büyük taksi şirketi sayılıyor.   Bu başarısını ise yazılım teknolojisine borçlular.

Bir tek mülkiyeti dahi olmayan Airbnb firması ise dünyanın en büyük otel zincirinin sahibidir, bunu da elde ettikleri yazılım teknolojisi ile başarmışlardır.

Yapay zekâ, bilişim çağının yıldızı olmak yolunda hızla ilerliyor.  Örneğin; 2016 yılında dünyanın ‘go oyunu şampiyonunu’ yapay zekâlı robot ile yenerek başarısını kanıtlamıştır.

IBM tarafından kotarılan Watson yazılımı ile insanoğlunun hukuki sorunları % 90 başarı ile çözümlenebiliyor artık (avukatlar karalar bağlamasın da ne yapsınlar!).

Gene aynı şirketin bir başka Watson uyarlaması ile tıbbi sorunlara doğru yanıt verilebilecek ve Tricoder X yazılımı ile bedenin 54 fonksiyonu kısa sürede taranabilecek.

Kendi kendini süren otonom arabalar 2018 de piyasaya sürülüyor.   Artık araba sahibi olmanıza da gerek kalmayacak, otopark aramak derdiniz de sona erecek böylece.   Keza trafik kazaları nerede ise 10 milyon km. de 1’e düşecek imiş.   Böylece otomotiv şirketleri ve oto sigortacıları başka işler aramak zorunda kalacaklarmış!

Elektrik ile çalışan arabaların 2020 yılında yaygınlaşması sonrası fosil yakıtlar devre dışı kalacak ve bu eski modeller ise müzelere düşecek olarak görünüyor ( Benim kıymetli arabamı, acaba Sayın Rahmi Koç müzesine alır mı dersiniz! ).
Temiz enerji düzeneği ile örneğin güneş enerjisini elektriğe çevirmek ile elektrik fiyatları ucuzlayacak ve hatta günümüz için pahalı sayılan deniz suyunu arıtmak çalışmaları sıradanlaşacak diyorlar.

En önemli atılım ise 3D yazıcılarının ucuzlayarak yaygınlaşması olacaktır.   Birçok makinenin yedek parçaları bu sistemle yenilenebiliyor.   Keza bazı giysiler, örneğin kişisel ayakkabılar bile 3D ile üretilebiliyor.  

Tarım düzeni robotik düzene geçebilecek ve çiftçilik masadan yönetilen bir eylem haline gelecek deniyor yakında.   Hatta petri kutusunda üretilen et başarılı bulundu bile.

Sanal para sistemi, örneğin ‘Bitcoin’ ve diğerleri egemenliğini ilan edebilecek deniyor.

İnsan ömrü ile her yıl bir üç ay daha uzayarak 2036 da 100 yıl ortalamasına varacak diyor bilim insanları.   Zira hem ilaç teknolojisi ve hem de genetik çalışmalar yanında yedek insan organları da yapılmak üzere, tabii 3D yazıcıları ile.

Eğitimde de sorunu çözecek yazılım ortaya çıkarıldı; Khan Academy.   Şimdilik İngilizce olan ilk örneği Çince ve Arapçaya çevrilince çocukların eğitim düzenleri değişecek ve gereken bilgiler böylece elde edilebilecek!

Kıssadan hisse;   Bu yakın gelecek müjdelerini okuyunca, bana da düşen tek görev kaldı.  Bunu da Karacaoğlan’a devrediyorum;
“Yürü bre yalan dünya,
  Sana konan göçer bir gün,
  İnsan bir ekine misal,
  Seni eken biçer bir gün!”

Erdal Akalın (25.12.2017)

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA