ADİL AKTAY BAŞKAN OLUNCA !.. | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
ADİL AKTAY BAŞKAN OLUNCA !..

 

Esat Durak’ın Kaleminden

CHP’de çok merak edilen soru geçtiğimiz cuma günü cevap buldu. İl Başkanlığı koltuğuna Adil Aktay oturdu. 

Sosyal medya tabanlı gerginlik , kongre salonuna düşünüldüğü gibi yansımadı. Bunda gençlerin ve kadınların sağduyulu ve birleştirici tavrı ve aradaki oy farkı etkili oldu. İstanbul kongresinde kaybeden adayın salonu terk etmesine karşın Mersin’de her iki adayın havaya kaldırılan kolları “çabuk karışan, zor toparlanan CHP gelenekselliği” açısından ezber bozan bir görüntüydü. 

Başkan Adil Aktay’ın seçim konuşmasındaki en iddialı cümlesi ise; hangi şartlarda olursa olsun örgütün genel merkezden talebinin ön seçim olması gerektiğiydi. Aktay’ın bu cümlesi,  yerel ve genel seçimlere il örgütünün bağrına basacağı ve içine sindireceği adaylarla hazırlanması gerektiğini anlatıyordu. Bu söylem yıllardır süre gelen “merkez atama mı yoksa  ön seçim mi ” polemiğine, yeni dönemde Mersin İl örgütünün ön seçimden yana irade koyması anlamına geliyordu. 

Peki bu süreçten sonra bu iradenin yaratacağı tablo ne olacak ? 

Bu tablo büyükşehir için kolları sıvayan aday adaylarını nasıl etkileyecek ? 

Adil Aktay’a bu seçim sürecinde destek olan isimler vardı. Salona birlikte girdikleri Mustafa Baysan mesela.. Son dönemlerde adı sıkça telaffuz edilen işadamı, bir önceki genel seçimden usulca çekilmişti. Şimdi yeniden objektiflere takıldı. Baysan’ın ekonomik parametreleri, yerel seçimler için biçilmiş kaftan gibi. Ekonomik gücü ile Kocamaz’ın karşısına bu yönüyle çıkabilecek bir aday. Ne var ki siyaseten “verilen görevden sıvışmış” izlenimi var toplumun hafızasında.. Bir diğer handikapı da siyasette neden önemli olduğuna hala anlam veremediğim etnik kökeni.. Baysan muhtemel rakibi Kocamaz gibi 2. bölgede etki alanı oluşturabilecek ve aynı demografik yapıya hitap eden aday profilinde. 

Eskiler hatırlar.. Yıpranmış ya da eskimiş ayakkabılarımızı kadife ile parlatırdık. İşte Büyükşehir aday adayı olarak yola çıkan Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar için Adil Aktay tam da bu tanıma uyuyor. Sağlar bulduğu bu kadife ile bu süreçte rugan tadında parlayabilir. Sağlar’ın siyasi kronolojisi, deneyimi ve hinterlandı Baysan’a göre çok daha iddialı. Seçimin kaderini belirleyecek olan Kürt vatandaşların oylarına Sağlar üzerinden talip olmak CHP’ye akılcı gelebilir. Fakat Kürt siyasetine yakınlığı ile bilinen Sağlar’ın aynı zamanda bir önceki dönemde belediyenin MHP’ye kaptırılmasında rol oynadığı iddiaları da tabanda kafa karıştıran bir unsur.. 2014’te Genel Merkezin adayını kabul etmeyen ve içine sindiremeyen Sağlar’ın, 2019’da Genel Merkezden kabul görmesi için görünen tek şart da Adil Aktay’ın kongre salonunda ağzından dökülen ön seçim şartı olacak. 

 Sağlar ve Aktay birbirini çok daha iyi anlayan siyasetçi profilindeler aslında. Benzeşen süreç yaşadılar. İkisi de genel merkez politikalarının kurbanı oldular. Ama Aktay DSP ile girdiği seçimde CHP’nin Akdeniz ilçesini kaybetmesine neden olurken, iddialara göre Sağlar da eski konumdaşı İstemihan Talay ile birlikte  Macit Özcan’ın seçim otobüsünde yolcu olmayı kabul etmediği için Büyükşehir MHP’ye gitmesine neden olup rövanşı aldılar.  Maç devam eder mi bilinmez ama, tüm handikaplarına rağmen Sağlar’ın benzeştiği Adil Aktay ile daha avantajlı bir döneme girmesi muhtemel... 

Seçimlerde Serhat Dövenci’nin listesine destek veren Eski Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu’nun planları bu süreçte sekteye uğrayacak gibi görünüyor.  Talay’ın çatı ilişkileri kendisini ne kadar mutlu sona taşır bilinmez ama tabandaki desibeli konusunda zaaf yaşaması olası… Yıllardır hayallerini süsleyen belediye başkanlığı yüzünden vekilliğinin bile tadını çıkaramayan Kuyucuoğlu ise seçim bürosu açılışındaki stratejik hatasını, kongrede yanlış ata oynayarak da taçlandırmış oldu. Her iki aday için yeniden kurgulayacakları bir dönem yaşanacak.. 

Beklenenden büyük farkla seçimi kazanan ve ilçelerde blok delege listelerini delen Adil Aktay yönetiminin, ilçe belediye başkan adayı olarak en net ismi de bana göre Kenan Yücesoy olacak… Yücesoy kendisine Akdeniz’de seçim kaybettiren Adil Aktay ile bir araya gelerek siyasi hafızaya rest çekebildiyse, bunun anlamı eski aşkına kavuşacağı düşüncesidir. Çünkü aşk engel tanımaz ve gururu kaldırmaz..  Yenişehir için bir değişimi şimdilik varsayamayız ama Mezitli de bir dönemin kapanması an meselesi bana göre. Yani örgüt yapısında hali hazırda tartışılan Neşet Tarhan’ın bu yapıyla yoluna devam etmesi pek de mümkün görünmüyor. 

Belki bir çoğunuz için erken bir analiz olarak nitelendirilebilir yazdıklarım, hele ucunda da CHP varsa.. Bu değişken yapı ve kaygan zeminden rasyonel bir sonuç almak oldukça güç gerçekten... CHP her dönem ilgiyle izlenen bir parti olmayı becerdi Mersin’de.. Ve bu süreçte de yeterince konuşulup, tartışılacak.  CHP kararlarını kendi içinde de tartışacak ve sonuçlarını hazmedecek.. Bana göre CHP’nin yerel ve genel seçim başarısı bu tartışmanın niteliğine ve süresine bağlı olacak. Tartışma yeterince uzamaz ve aday tespiti ne kadar erken olursa CHP’nin kazanma şansı o derece artacak. Ve erken teşhis hayat kurtaracak !..



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA