Elbirliği ile tarım alanlarımızı betonlaştırdık | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Elbirliği ile tarım alanlarımızı betonlaştırdık

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Başkanı Selami Arıcı, ülke ekonomisinin inşaatla büyümeye endekslenmesi nedeniyle tarım alanlarının betonlaştırılmasından şikayetçi oldu.

Çukurova’nın geçimini tarımla sağlıyor olması nedeniyle bu betonlaşmanın ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getiren Arıcı, çözüm olarak ekolojik, yeşil binaların yapımına ağırlık verilmesini gösterdi.

Sektör sorunlarını değerlendirerek, bu sorunlara karşı yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren MTSO 15 No’lu Komite Başkanı Selami Arıcı, ilk olarak ekolojik, yeşil binalara değindi. 

Betonlaşmanın, binaların çevreye olumsuz etkilerini anlatan Arıcı şöyle konuştu: 
“Binaların ve yerleşimlerin küresel ısınmaya sebep olan, seragazı olarak adlandırılan CO2 salınımının yüzde 40’ından sorumlu olduğunu düşünürsek, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları ve en önemlisi yönetmelikleri belirleyen devlet yetkililerine büyük sorumluluk düştüğünü söyleyebiliriz. Üstelik bina ve yerleşimlerin çevreye zararlı etkileri CO2 gazıyla da sınırlı değil. Aynı zamanda su kullanımının yaklaşık yüzde 12’si, atıkların yüzde 65’i ve elektrik tüketiminin de yüzde 71’inden sorumludurlar. Bu rakamların büyüklüğü, binaların ve yerleşimlerin çevreye olan etkilerinin azaltılması için aynı zamanda büyük bir potansiyelin olduğu anlamına gelir. Amerika’da yapılan bir çalışma, ‘yeşil’ ya da ‘çevreci’ olarak adlandırılan binaların enerji tüketiminde yüzde 24-50, CO2 salınımında yüzde 33 – 39, su tüketiminde yüzde 40 ve atıklarda yüzde 70’e varan bir düşüş sağlanacağını ortaya koymaktadır.”
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı, ekosistemlere duyarlı yapılara ‘yeşil etiket” verilebileceğini kaydeden Arıcı, bunun teşvik edici olabileceğini söyledi. Yeşil yapılara yönelik bir konferans düzenlemek istediklerini ifade eden Arıcı, konuyla ilgili talepte bulunduklarını anlattı. 

“Üniversitelerle işbirliği yapıyoruz”
Komite olarak sektörde yetişmiş eleman sorununun çözümüne yönelik çalıştıklarını da kaydeden Selami Arıcı, bu konuda Mersin Üniversitesi ve Toros Üniversiteleri ile işbirliği yapmak istediklerini anlattı. Talep ettikleri özelliklere sahip gençlerin yetişebilmesi adına mimarlık ve mühendislik fakültelerinin son sınıf öğrencilerinin belirli zamanlarda konusunda uzman ofislerde staj yapmasına olanak sağlayabileceklerini dile getiren Arıcı, ilgili üniversitelerle bu konuda temaslarını sürdürdüklerini açıkladı. 
Yetişmiş elemana yönelik çalışmaların yanı sıra üyelerini bilgilendirme çalışmalarına önem verdiklerini de anlatan Arıcı, bunun için gerek yeni İmar Yönetmeliği’nde gerçekleşen değişikliklerin anlatılması gerekse Yapı Denetimi ile ilgili çalıştaylar düzenlemek istediklerine değindi. 

“Yapı denetimiyle ilgili sorunlar üzerinde çalıştık”
Komite olarak geride kalan 2017 yılında neler yaptıklarını da anlatan Selami Arıcı, bu dönemde özelikle yapı denetim konusunda yaşanan aksaklıkların çözümüne ağırlık verdiklerini bildirdi. Yapı denetim firmaları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Belediye yetkilerini bir araya getirdikleri bir toplantı düzenlediklerini kaydeden Arıcı, bu toplantıda sektörde faaliyet gösteren firmaların sorunlarını çözüm önerilerini tartıştıklarını söyledi. Toplantı sonucunda ortaya çıkan önerileri rapor haline getirdiklerini ve konuyu Oda aracılığıyla TOBB’a taşıdıklarını bildiren Arıcı, şöyle konuştu: 
“Bu raporda Yapı Denetim Yasası’nın doğuşunda bir takım yanlışlıklar bulunduğunu belirttik. Müteahhitlerin kendisini denetleyecek yapı denetim firmasını kendisinin seçmesinin doğru olmadığını anlatarak bu sistemde bir değişiklik yapılmasını talep ettik. Aynı zamanda Mersin Milletvekilimiz ve Odamızın geçmiş dönem Meclis Üyesi Serdal Kuyucuoğlu aracılığıyla konuyu TBMM’ye de taşıdık. İlgili komisyonda tartışıldı ama maalesef henüz sonuç alamadık.”

“Yüksek Yapılar Yönetmeliği önemli”
Yıl içinde üzerinde durdukları bir diğer konunun ise ‘Yüksek Yapılar Yönetmeliği’ olduğunu anlatan Selami Arıcı, son dönemlerde kentte artan yüksek yapılar nedeniyle bu konuda yönetmelik yayınlanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Komite olarak, yüksek yapıların doğru tekniklerle inşa edilmemesi durumunda yaşanabilecek sorunları içeren bir rapor hazırladıklarını dile getiren Arıcı, bu raporda yüksek yapıların yapımına uygun inşaat teknolojisinin henüz Mersin’de oluşmadığının yer aldığını söyledi. Mersin’de en fazla 7-8 katlı bina yapımına uygun teknoloji kullanılarak 20-30 katlı binalar inşa edildiğine değinen Arıcı, “Yüksek yapılar farklı teknolojilerle, konunun uzmanı kişiler tarafından yapılmalı. Projeler deneyimli müteahhitlerce yürütülmeli. Yangın merdivenlerinden asansörlere, mekanikten elektrik tesisatına kadar tüm işlemler yüksek yapılarda farklı tekniklerle uygulanmakta. Bu konuya standart getirilmesi adına belediyenin Yüksek Yapılar Yönetmeliği hazırlaması gerektiğini düşünüyoruz.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bu yönetmeliğin bir örneğinin bulunduğunu dile getiren Arıcı, Mersin’in deprem kuşağında yer aldığını da hatırlatarak, konunun önemine dikkat çekti. 

“Müteahhitlerin akreditasyonu önemli”
Müteahhitlik mesleğini de değerlendiren Selami Arıcı, bu mesleğe standartlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Tehlikeli binaların can güvenliğini riske soktuğunu hatırlatarak, bu konuda getirilecek standartların önemine dikkat çeken Arıcı, şöyle konuştu:  
“İnsanların hayatı söz konusu olmasına rağmen 1500-1600 TL harç yatıran herkes müteahhitlik belgesi alabiliyor. Bunun önüne geçilmeli ve belli bir standart oluşturulmalı. İnşaat sektöründe bir bilgi birikimi olmadan müteahhitlik yapılmamalı. Deneyim sahibi oldukça da yaptığı inşaatlarda deneyimine göre kademeli olarak yüksek katlı inşaatlara geçiş sağlanmalı. Örneğin daha önce hiç deneyimi olmayan bir kişi ilk inşaatında 15 katlı bina yapamamalı. Aksi halde bu cinayete zemin hazırlamaktan farksız olur. İlk kez vergi mükellefi olmuş bir kişinin 7-8 katın üzerinde bina yapmasına izin verilmemeli. İş bitirmelerine bağlı olarak kat sayısında artış yapılmalı. Eğer bir deneyimi yoksa yanına inşaat mühendisi ya da mimar alarak ortak bir çalışma yapılabilmeli.”
Komite olarak müteahhitlerin akreditasyonuna, ehil kişilerin müteahhitlik yapmasına yönelik çalışma yürüttüklerini de anlatan Arıcı, bu konuda bir rapor hazırladıklarını ve raporu ilgili makamlara ulaştırdıklarını anlattı.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA