AV. AYFER BAYDAR: “SESSİZ KALMAYIN, ŞİDDETE KATLANMAYIN” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
AV. AYFER BAYDAR: “SESSİZ KALMAYIN, ŞİDDETE KATLANMAYIN”

 

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından,

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından,  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Uğur Okullarında öğretmen ve velilere yönelik, ‘6284 Sayılı Kanun ve Kadına Yönelik Şiddet Olgusunun Hukuksal Boyutu’ konulu seminer düzenlendi. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar,şiddet mağduru kadınlar için verilen koruyucu tedbirler hakkında bilgiler vererek, “Sessiz kalmayın, şiddete katlanmayın” dedi.

Uğur Okulları Konferans Salonu’nda düzenlenen, öğretmen ve velilerinyoğun ilgi gösterdiği seminerde, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar, ‘6284 Sayılı Kanun ve Kadına Yönelik Şiddet Olgusunun Hukuksal Boyutu’ konulu sunumunda, şiddet mağduru kadınlara mülkî amir tarafından verilebilecek koruyucu tedbirler kapsamında; uygun barınma yeri, geçici maddî, rehberlik ve danışmanlık hizmeti, geçici koruma altına alınma ve kreş imkânı sağlandığını söyledi.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARA UYGUN BARINMA YERİ SAĞLANIYOR
Şiddete uğrayan kişinin güvenli bir yerde barınmasının sağlanması şüphesiz alınması gerekli en acil tedbir olduğuna vurgu yapan Av. Ayfer Baydar, “Türkiye’de, ne yazık ki, şiddete uğrayanlar için yeterli sayıda sığınma evi bulunmamaktadır. Korunan kişiler, barınma yerleri yetersiz kalırsa kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesis, yurt veya benzeri yerlerde güvenli nakil sağlanıncaya kadar geçici barındırılır. Korunan kişinin barınma ve iaşe giderleri, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından karşılanır” diye konuştu.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARA GEÇİCİ MADDİ YARDIM DESTEĞİ
Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi olan kişinin bir diğer sorunun da ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu dile getiren Av. Ayfer Baydar, “Bu tedbir kararının nasıl uygulanacağı Kanunun 17. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre hâkim, maddî yardım miktarının belirlenmesinde kişinin barınma ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığını da dikkate alarak, asgarî ücretin belli bir oranına hükmeder. Bu miktar, öncelikle Bakanlık bütçesinden karşılanır; daha sonra şiddet uygulayana rücû edilir. Maddî yardım miktarının hesaplanması, ödemelerin nasıl yapılacağı hususlarıysa yönetmeliğin 8. maddesinde ayrıntılı düzenlenmiştir” dedi.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARA REHBERLİK VE DANIŞMANLIK HİZMETİ 
6284 Sayılı Kanun’un, şiddet mağdurunun psikolojik destek ihtiyacını da dikkate alarak ve buna ilişkin tedbir kararı verilebileceği ile ilgili düzenlemeler olduğunu söyleyen Baydar, “Yönetmeliğin 9. Maddesi’ne göre, korunan kişiye, psikolojik ve sosyo-ekonomik durumu göz önüne alınarak; hakları, destek alabileceği kurumlar, meslek edinmesine yardımcı kurslar hakkında bilgi verilir. Ayrıca iş bulması, kendi kararlarını alabilmesi, hayatıyla ilgili planlar yapabilmesi konularında yardımcı hizmetler verilir. Bu düzenlemeyle amaçlanan, şiddet mağdurunu psikolojik olarak desteklemenin yanı sıra, onu topluma kazandırmak, kendi kararlarını verebilecek ve hayatını idame ettirebilecek donanımı edinmesine yardımcı olmaktır” ifadesini kullandı.

DİĞER TEDBİR: GEÇİCİ KORUMA ALTINA ALMA
Şiddet mağdurunun hayatî tehlikesi bulunmaktaysa, kendi talebi üzerine veya resen verilebilecek bir diğer tedbirin, geçici koruma altına alınması olduğunu belirten Av. Ayfer Baydar, “Korunan kişinin nasıl koruma altına alınacağı Yönetmeliğin 10. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, şiddet mağduruna yönelik muhtemel tehdit ve risk dikkate alınarak şiddet mağduru ve şiddet uygulayanın durumunun değerlendirilmesiyle Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Mahkemelerce Alınacak Tanık Koruma Tedbirlerine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelikte düzenlenen fizikî koruma tedbirleri belirlenir. Korunan kişi, geçici koruma kararının kapsam ve içeriği, şiddet veya şiddete uğrama tehlikesinin varlığı hâlinde arayabileceği telefon numaraları gibi hususlarda bilgilendirilir” şeklinde konuştu.

ŞİDDETTEN ETKİLENEN ÇOCUĞA KREŞ İMKÂNI
Şiddetten en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu sözlerine ekleyen Baydar,  “Araştırmalara göre, şiddet gören ya da şiddete tanık olan çocuklar ruhsal sorunlar yaşayabilmekte, bu çocuklarda kişilik ve davranış bozuklukları görülebilmektedir. Bu nedenle, şiddet mağdurunun çocuklarının da şiddet ortamından uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu amaçla, Kanunda, korunan kişinin çocukları için kreş imkânı düzenlenmiştir” ifadesini kullandı. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayanMersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar,“Kadınlarımızın koruyucu tedbirler konusunda bilinçlenmesi çok önemli. Kadınlarımıza sessiz kalmayın, şiddete katlanmayın söylemi ile kadına karşı şiddete hayır diyoruz” dedi.

Seminerin sonunda okul yönetimi Mersin Barosu’na teşekkür ederek, Av. Ayfer Baydar’a teşekkür belgesi takdim etti.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA