Nakliyeciler Avrupa taşımalarından şikayetçi | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Nakliyeciler Avrupa taşımalarından şikayetçi

 

MTSO 20 No’lu Komite Başkanı Hasan Büyük, son dönemlerde özellikle Avrupa taşımalarında yaşadıkları sıkıntılardan şikayetçi oldu.

Avrupa taşımalarında araçlara haklı haksız çok sayıda ceza kesildiğini dile getiren Büyük, bu nedenle maddi manevi kayıplar yaşadıklarını söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Hasan Büyük, Avrupa ve Ortadoğu taşımalarında yaşanan sıkıntıları anlattı. İlk olarak Avrupa taşımalarına değinen Büyük, burada hem geçiş belgesi kotalarında, hem gümrük kapılarında hem de Avrupa yollarında sorun olduğunu bildirdi.  Son yıllarda bu sıkıntıların üst noktalara taşındığına dikkat çeken Büyük, şunları söyledi:

“Araçlarımız her an durdurulup haklı ya da haksız cezalar kesiliyor. Ataşeliklerimize başvuruyoruz ama sonuç alabilmemiz çok zor. Dava açacak olursak avukatlar dava öncesinde 3-4 bin Euro para istiyorlar. Üstelik davaları kazanacakları da şüpheli. Böyle bir rakam ödemek maliyetlerimizi çok daha fazla artırıyor. Biz de bu yolu tercih edemiyoruz.”

Kesilen cezalar ödeninceye kadar araçların bağlı kaldığını bildiren Büyük, parayı geceden bulup sabah gönderinceye kadar araçlarını hareket ettiremediklerini bu nedenle müşterilerine söyledikleri zamanlarda ürünü teslim etmekte zorlandıklarını anlattı. Bu nedenle maddi kaybın yanında prestij kaybı yaşadıklarına da işaret eden Büyük, Avrupa taşımalarında oldukça zorlandıklarını anlattı.

“Geçiş kotaları kaldırılmalı”

Avrupa taşımalarında bir diğer sıkıntıyı geçiş kotalarının yetersizliği noktasında yaşadıklarına dikkat çeken Hasan Büyük, bu sorunun özellikle Avusturya ve Macaristan taşımalarında üst noktalarda olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa’ya taşımasının her yıl artmasına rağmen yetersiz gelen kota rakamlarının değişmediğini bildiren Büyük, her yıl 2-3 bin civarında belgenin eksik kaldığını anlattı. Türkiye’nin Avrupa ile yaptığı Gümrük Birliği Anlaşması bulunduğunu hatırlatan Hasan Büyük, “Böyle bir anlaşmamız varken mallarımız serbest dolaşımda olduğu için kota uygulanmaması gerekiyor. Ancak bu ülkeler kendi nakliyecilerini korumak adına bizim araçlarımıza kota uyguluyor. Böyle bir durumda biz istediğimiz oranda taşıma gerçekleştiremiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“Irak pazarında fiyat rekabeti yapamıyoruz”

Geçmişte Almanya’nın ardından en önemli ikinci pazarın Irak olduğunu hatırlatan Hasan Büyük, ancak bu pazarda fiyat rekabetini kaybetmeleri nedeniyle taşımaları başka ülkelere kaptırmaya başladıklarını söyledi. Bunda özellikle liman fiyatlarının büyük rol oynadığını vurgulayan Büyük şunları söyledi:

“MIP’nin fiyat politikalarını Akdeniz’deki, boğazlardaki diğer ülke limanları ile karşılaştırarak yeniden gözden geçirmesini talep ediyoruz. Mevcut durumdaki fiyatlar özellikle transit taşımaları başka ülkelere kaptırmamıza neden oluyor. Mersin’den transit bir konteyner taşıması için minimum 700, maksimum 1000 dolar arasında gerek limana gerek acentelere ödeme yapmak durumunda kılıyoruz. Oysa bu rakam diğer ülkelerde 250-300 dolar arasında değişiyor. Bu şartlarda rekabet etmemize imkan yok. Basra Limanı’ndan Bağdat’a teslimat 1500 dolar. Biz yalnızca limana bin dolar ödersek diğer masraflarımızı dahil etmeye dahi gerek kalmıyor.”

Irak’ın savaştan çıkmış yeniden yapılanma aşamasında bir ülke olduğunu hatırlatan Büyük, “Önümüzdeki süreçte buradaki pazarın daha da hareketleneceğine inanıyorum. Komşumuz Irak’a yapılan taşımalar bugün olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da önemini artarak sürdürecektir. Bu pazardan hak ettiğimiz payı alabilmemiz adına Mersin’deki fiyat politikalarının Ürdün, Mısır, Kuveyt Limanlarına bakılarak yeniden revize edilmesini bekliyoruz” dedi.

“Mevcudumuzu korumaya çalışıyoruz”

Oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini, her alanda maliyetlerinin ciddi ölçüde arttığını anlatan Hasan Büyük, motorine zam geldiğini, vergilerin yükseldiğini, geçiş ücretlerinin yükseldiğini ancak taşımalarda sıkıntı yaşandığını söyledi. Karlılığın azalması nedeniyle mevcut durumda mevcut durumlarını koruma mücadelesi verdiklerini ifade eden Büyük, darboğazdan geçtikleri şu günlerde araç yatırımlarını da durdurduklarını açıkladı.

Belgeler konusunda ise olumlu bir gelişme yaşandığına değinen Büyük, “Yurtdışı taşımaları için gerekli olan C2 Belgelerinin fiyatları oldukça yüksekti. Komite olarak bu sorunu sık sık dile getirmemizin ardından bu yıl yaklaşık yüzde 60’a varan fiyat indirimi oldu. Bu da en azından girdi maliyetlerimizin yükseldiği şu günlerde önemli bir rekabet avantajı sağladı. Yetkililere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“2023 hedeflerine ulaşmak lojistik maliyetleri düşürmekten geçer”

Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri olduğunu hatırlatan Hasan Büyük, bu ihracat hedeflerine ulaşabilmenin yolunun ise lojistik maliyetleri düşürüp rekabetçi yapıyı güçlendirmekten geçeceğini söyledi. Bu nedenle lojistik firmalarının maliyetlerini artırmak yerine azaltıcı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Büyük, “Köprülere ödediğimiz yüksek ücretler, lastik ücretleri, sigortalar, belge ücretleri hepsi alt alta yazıldığında ciddi meblağlara ulaşıyor ve rekabet etmekte zorlanıyoruz. Belge ücretlerinde olduğu gibi diğer girdi kalemlerindeki fiyatların da gözden geçirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Mazot fiyatlarındaki artışa da değinen Büyük, birçok sektör temsilcisinin artık artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını, hacizlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA