Soner Polat: Jeopolitik ve Rusya | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Soner Polat: Jeopolitik ve Rusya

 

Soner Polat’ın Kaleminden

Jeopolitiğin temel yasası deniz-kara karşıtlığıdır. Her birisi ayrı bir uygarlığı temsil eder ve uzlaşma şansı yoktur. Uzun bir tanımlama gerekir; her zaman kalıpların içine sokulmaz. Ama kısaca deniz liberalizmi, kara kamuculuğu temsil eder. Tarihi süreçler içinde Kartaca (deniz)-Roma (kara), İngiltere (deniz)-Almanya (kara), ABD (deniz)-SSCB (kara) rekabeti örnek verilebilir. Hiçbir koşulda anlaşma imkânı yoktur. Gerçek kavganın doğası ideolojik değil, jeopolitiktir. Doğal olarak usta jeopolitik oyuncular alt bir unsur olarak ideolojiyi jeokültür içinde sonuna kadar kullanır. SSCB, komünizm ile kapitalizm arasında ideolojik bir savaşın yaşandığını düşünüyordu. Bu nedenle jeopolitik yasaları fazla önemsemedi! Oysa ABD, SSCB kapitalist bile olsa bu mücadeleyi sürdürecekti.

SSCB NİÇİN ÇÖKTÜ?

SSCB dağıldıktan sonra Dugin de dâhil Rus jeopolitik uzmanları şunu söyledi: “SSCB’nin çöküşü, jeopolitik olarak denizin karaya karşı mutlak zaferidir. Batı her adımında jeopolitik yasalara uyduğu için bu zaferi kazandı. SSCB devşirilmiş üst kadrolarıyla jeopolitik olarak intihar etti! Benzersiz bir uygarlık tek kurşun atılmadan altın tepsi içinde Batı’ya sunuldu. Rusya asla liberal olamaz. Çünkü tarihinde böyle bir süreç yaşamadı. Rus halkı kendi çıkarı için Batı karşıtı olmalıdır. Biz istesek bile Avrupa-Atlantik ideallerini seçemeyiz. Çünkü böyle bir seçim hem doğamıza hem de tarihsel gelişme süreçlerimize aykırıdır. Batı’nın ayakları altında kalırız.”

RUSYA HEDEF TAHTASININ ORTASINDADIR
 
Rusya en uyumlu ülke olsa bile dünyanın kalbinde işgal ettiği uçsuz bucaksız geniş toprakları nedeniyle ABD’nin hedefi olmaktan kurtulamaz. Rusya ayakta kaldığı sürece, ABD gerçek anlamda jeopolitik bir üstünlük kuramaz! Bu nedenle ABD, 18 yıldır yediği ağır darbelere rağmen Afganistan’da direnmektedir. Afganistan muazzam bir jeopolitik hamledir. “Afganistan’dan çekileceğim” diyen Trump’a ABD derin devleti tükürdüğünü yalatmıştır. ABD, jeopolitik olarak Rusya, siyasi ve ekonomik olarak Çin ile bir ölüm-kalım mücadelesi vermek zorundadır. Aksi halde kısa dönemde kan kaybeder, orta dönemde bölge devletine geriler, uzun dönemde sıradan ve belki de bölünmüş bir devlet olur. Olağan koşullarda ABD, jeopolitik gereği her iki devlete karşı İran’ı kendi tarafına çekmek zorundadır. Ancak İsrail faktörü nedeniyle eli kolu bağlıdır!

RUSYA GÜNÜMÜZDE JEOPOLİTİK ADIMLAR ATIYOR MU?

Bu köşeyi takip edenler hatırlayacaktır. SSCB’nin çöküşünü ve Rusya’nın attığı adımları jeopolitik olarak değerlendiren yazılar kaleme aldım. Genel olarak söylemeliyim ki Putin-Lavrov ikilisi bu alanda yalpalıyor. Trump’ın Başkan seçilmesi ve Rus devletinden madalya alan Tillerson’ın Dışişleri Bakanı olmasından sonra aşırı iyimser bir hava içine girdiler. Henry Kissinger’le Moskova’da içeriği bilinmeyen görüşmeler yaptılar. Suriye de dâhil attıkları her adımdan sonra ABD’yle uzlaşma arayışı içine girdiler. IŞİD’in doğasını çok geç anladılar. Türkiye’nin Suriye’de ABD’ye karşı müthiş hamlelerinin derinliğini kavrayamadılar. Batı dünyasına hoş görünmek ya da kestiremediğim siyasi hedefleri için hem bölücü Kürtler hem de Kürt terör örgütleri ile özel ilişkiler kurdular. ABD’nin stratejik piyonlarını kazanma söylemlerine herhalde kendileri de inanmadılar. Aynı anda hem Suriye hem de bu ülkenin azılı düşmanları Suudi Arabistan ve BAE ile el sıkıştılar. İsrail’in Suriye’ye müdahalesini dengeleyemediler... Dünyanın yeni bir çağın doğum sancılarını çektiği bir dönemde geleneksel politikalarına, “üç kuruş olsun benim olsun!” anlayışı ile devam ettiler. Rus vatanseverliği, Rus çıkarları, Rus hedefleri ile jeopolitiği karıştırdılar.

Jeopolitik yasaları Trump, Tillerson gibi yöneticiler gerçekten iyi niyetli olsalar bile değiştiremez. Jeopolitik iyi ya da kötü yöneticilerin bir türevi değildir. Jeopolitik devletlerin hareketi ile kendisini hissettirir. Ülkemizde açılım sürecinin mimarının ABD ile mücadelenin bayraktarlığını yapması yeteri kadar açıklayıcı değil midir? İngiltere’deki casus krizi Batı’nın jeopolitik bir hamlesidir. Buna diğer ülkeleri de kapsayan bütünleşik bir jeopolitik dili ile karşılık verilmelidir!



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA