KILIÇDAROĞLU HDP İLE İTTİFAKI DİYARBAKIR’DA AÇIKLAYACAK | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
KILIÇDAROĞLU HDP İLE İTTİFAKI DİYARBAKIR’DA AÇIKLAYACAK

 

CHP’nin “Eşit Koşullarda Bir arada Yaşamak İçin…” adı altında düzenleyeceği paneller dizisinin ilki Mersin’de gerçekleşti.

CHP Mersin İl Başkanlığının düzenlediği panelin yöneticiliğini HDP Milletvekili adayı Ahmet Özer yaptı. Panelin diğer katılımcıları ise Yıldırım Kaya (CHP parti meclis üyesi), Güzide Uzun (CHP Trabzon il başkanı), Nevaf Bilek (CHP Siirt İl Başkanı), Ahmet Önal (CHP Kırıkkale İl başkanı),Semih Balaban (CHP Manisa İl başkanı),Tayfun Okan Çobancık (CHP Kırklareli il başkanı), Adil Aktay (CHP Mersin il başkanı) idi.

Yıldırım Kaya “Bu toplantıları 81 ilde yapacağız, ‘Birlikte yaşamayı savunuyoruz’ demek için birlikte konuşacağız. Buradan çıkan sonuçları Genel Merkezimize bir raporla sunacağız. Genel merkezimiz bu sonucu sorunun olduğu yerde, yani Diyarbakır’da kamuoyuna açıklayacak. En önemli sorun Kürt sorunudur. AKP bu sorunu ben çözerim, kanayan bu yarayı ben sararım diyerek Kürtlerden ve toplumun diğer kesimlerinden oy aldı ve tek başına iktidar oldu. Ama bu sorunu çözemediğini gördük, çünkü niyeti yoktu. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu onlara ‘Barış için her türlü desteği ve krediyi vermeye hazırız’ demesine karşılık o dönem başbakan olan Erdoğan ‘Sen nereye kredi vereceksin, sen krediye muhtaç birisin’ diyerek işbirliğini reddetti. OHAL’i kaldıracaktı, ülkenin her tarafını OHAL yaptı. Ankara, İstanbul ve Bursa’da AKP’li belediye başkanlarını görevden alıp yerine AKP’li belediye başkanları atadı. Ama onlarca HDP’li belediye başkanını görevden alıp tutukluyor ve üstelik yerine kayyum atıyor. Hani adalet, hani hukuk? Bu ülke bölünmesin diye derdi olanlar ellerini taşın alına koyup, hukuk Ankara’da ayrı, İstanbul’da ayrı, Diyarbakır’da ayrı, Konya’da ayrı mı diye sormalı. MHP ile kol kola girip savaşın altını harlamaya başladı. MHP ile aynı çizgiye gelen AKP Türkiye’ye barışı getiremez. Artık Kürtlerin bunu görmesi gerekir” dedi.

Kısa bir süre önce Kılıçtaroğlu ile bir yemekte görüştüğünü belirten Ahmet Özer ise “CHP nin bu konuda özeleştiri yapması önemlidir. AKP içinde rahatsız olan yüzde 8’lik bir kürt seçmen var. Bunlar CHP ye yönelebilir. CHP bunu akıllı bir şekilde Güneydoğu’da anlatmalı. HDP’nin sakıncalı olarak gösterilmesi iktidarın bir tuzağıdır. CHP bu tuzağa düşmemeli. Yüzde 13 oy alan bir partiyi dışlayamazsınız. Yaptığım araştırmada 4.5 milyon Türk-Kürt evliliği vardır. Yalnızca Mersin’de 350 bin kürt nüfus var. Kürtlerin batı illerinde hanları, hamamları, otelleri, fabrikaları var. Yani ortak din var, ortak kültür var, ortak pazar var. O zaman gelin birbirimizi heder etmeyelim. Benim 4 önerim var: 1-Demokratik bir Anayasa, 2-Herkesin özgürce kültürlerini yaşaması, 3-Bölgeler arası dengesizlikler giderilmeli, 4-Silahlar derhal susmalı” şeklinde konuştu.

Yıldırım Kaya’nın hazırladığı ve il başkanlarının onayına sunulan, daha sonra da Kılıçtaroğlu’nun Diyarbakır’da açıklayacağı belirtilen HDP ile ittifak manifestosu 18 Maddeden oluşuyor:

1. Hiç kimse kimliğinden dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacak.
2. Her insan ana dilini özgürce konuşacak, ana dili öğrenme konusunda tüm engeller kaldırılacak.
3. İşsizlik nedeniyle doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalanlara iş olanağı yaratılacak.
4. Cezaevleri değil fabrikalar kurulacak.
5. Boşaltılan köy ve şehirlerde yaşayanlara geri dönüş olanağı sağlanacak. Evleri devlet yeniden yapılacak. Karşılıksız krediler verilerek yeniden iş kurmaları sağlanacak.
6. Koruculuk sistemi kaldırılacak. Korucuların silahları toplanarak kamuda başka alanlarda istihdam olanağı sağlanacak.
7. Keyfi görevden alınan milletvekili, belediye başkanı ve muhtarlar görevlerine iade edilecek. Keyfi görevden almalara son verilecek.
8. Öğretmensiz okul, okulsuz yer kalmayacak, bölgede görev yapan öğretmen ve kamu çalışanlarına ek ödeme yapılacak.
9. Zorda olan esnafa, çiftçiye ve sanayiciye on yıl geri ödemesiz krediler verilecek.
10. OHAL tümüyle kaldırılacak.
11. Askeri ve sivil darbelerin bütün yıkıcı izleri silinecek.
12. Yeni Anayasa toplumsal mutabakatla hazırlanacak.
13. Demokrasilerin vazgeçilmez bir koşulu olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin özgürce yapılabilmesi için yasal düzenlemeler yapılacak.
14. Tutuklamaların cezaya dönüşmemesi için uzun tutukluluk süreleri kısaltılacak.
15. Polisin biber gazı kullanması ve orantısız şiddet uygulamasının önüne geçilecek.
16. İşkence ve kötü muameleye asla izin verilmeyecek.
17. Adil yargılamayı ve savunma hakkını engelleyen “gizli tanık” uygulamasına son verilecek.
18. Mahkemeler bağımsız olacak, adil yargılama yapacak, adalet dağıtacak.

Yıldırım Kaya bu 18 maddeyi okuduktan sonra şunları ekledi “Bu konular bir tercih meselesi değil zorunluluktur. Demokrasi güçleri, siyasi partilerin ittifaklar kurmasını beklemeden tabanda birleşmelidir. “Kürt sorunu” nu çözüyormuş gibi yapanlara karşı kırmızı kartımızı göstermeliyiz. Kürt sorunu çözmezsek, biz çözülürüz, ülke çözülür”

3 NOKTA YAN YANANIN SIRRI VE CHP BAYRAĞI
Soru bölümünde 18 maddeye ilaveler yapma yönünde sorulan bir soruya Yıldırım Kaya “Arkamızda asılı olan pankartta yazılı olan cümlenin sonu 3 nokta ile bitiyor. Bunun anlamı ilave yapılabilir demektir. Siz de istediğinizi ekleyebilirsiniz” dedi.

Panel girişinde yer alan mavi renkli CHP bayrakları dikkatimizi çekti. Değişikliğin nedenini sorduğumuz CHP’liler bilmediklerini söylediler. 

Soru bölümünde biz de söz alarak “Mustafa Kemal emperyalizme karşı bir Kurtuluş Savaşı verdi ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Şu anda bu toplantıyı düzenleyen partinin de kurucusu ve ilk genel başkanıdır. 4 saattir bu toplantıyı izliyorum. Onlarca kişi konuştu ama tek bir Emperyalizm kelimesi duyamadım. Hayretler içindeyim. Konuştuğunuz tüm konular emperyalizmle ilgili idi. En fazla dillendirilen Kürt sorunu, eşittir Amerika sorunudur. Hepiniz biliyorsunuz ki, bölgemize ABD tarafından binlerce tır ve uçakla silah sevkiyatı yapılmaktadır. Bu sorunu nasıl göremezsiniz” diye sorduk. Yıldırım Kaya sorumuzu  “Burada sadece bir konuyu konuşmak için toplandık, diğer konuları ele alırsak işin içinden çıkamayız” şeklinde cevapladı.     Yusuf Çelik-Mersin



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA