ŞEHİR HASTANELERİ PAHALIYA PATLIYOR | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
ŞEHİR HASTANELERİ PAHALIYA PATLIYOR

 

ŞİRKETLER, ŞEHİR HASTANELERİ İÇİN 10,5 MİLYAR DOLAR HARCAYACAK, DEVLETTEN 30,2 MİLYAR DOLAR ALACAK

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,18 şehir hastanesinin yatırımın tutarının 10,5 milyar dolar olmasına karşın devletin bu hastaneler için şirketlere vereceği kira bedelinin 30,2 milyar dolar olacağını söyledi. Şehir Hastanesi kurulacak illerde, hastane kapatma yoluna gidildiğini vurgulayan Çamak, “Mersin Devlet Hastanesi ile Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin toplam yatak kapasitesi 812'ydi. Mersin Şehir Hastanesinde belirtilen yatak kapasitesi 1259. Kentimiz sadece 447 yatak kazanmış oldu. Mersin Şehir Hastanesi’nin aylık cirosu 22 ile 24 milyon lira arasında değişmektedir. Oysa devlet yatırımcı firmaya aylık 35-40 milyon lira arasında ödeme yapıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak Şehir Hastaneleri projelerinin kamuya getireceği yükleri ve sağlık sisteminde yaratacağı sorunları dile getirdi.
“Halkımızın, altyapısı güçlü ve modern teknolojiyle donatılmış hastanelerde hizmet alması elbette hepimizin arzusudur. Ancak bazı itirazlarımız var” diyen Çamak,  Kalkınma Bakanlığı’nın raporuna göre 18 şehir hastanesinin toplam yatırım tutarının 10,5 milyar dolar olacağını, 25 yılda devlet tarafından şirketlere ödenecek kira tutarın ise 30,2 milyar dolar olacağını kaydetti.
 Çamak, “Birkaç yılda sabit yatırım tutarı karşılanacak hastaneler için 25 yıl boyunca yüksek miktarlarda ödemeler yapılacaktır. Yapılan hesaba göre 18 şehir hastanesi için ödenecek yıllık kira miktarı 3 milyar lirayı geçmiştir. Planlanan 31 şehir hastanesi tamamlandığında ise yıllık kira bedelinin yaklaşık 5 milyar lira olması beklenmektedir” dedi.
 
31 şehir hastanesi üzerinden yapılan hesaplamaya göre, şehir hastanesi başına 1311 yatak düştüğünü belirten Çamak, “Oysa araştırmalar, 200 yatağının altında ve 600 yatağın üzerinde verimliliğin önemli oranda azaldığını göstermektedir. Şehirden uzak büyük hastanelerin yapılmasının yerine kent içinde 200 ila 600 yatak kapasiteli hastaneler kapatılmadan, yerinde kalması ve ihtiyaca göre bu kapasiteye sahip hastanelerin yaygınlaştırılmasının önemine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Başbakanın başkanlığındaki Yüksek Planlama Kurulu’nun, şehir hastanelerinin yapılmasına, yapılacak hastanedeki yatak sayısı kadar yatağın mevcut hastanelerden azaltılması ya da mevcut hastanelerin kapatılması kaydıyla izin verdiğini belirten Çamak sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Böylece, şehir hastanesi kurulan illerde Sağlık Bakanlığı hastanelerinde anlamlı miktarda yeni hasta yatağı oluşmamaktadır. Örneğin kapatılan Mersin Devlet Hastanesi ile Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin toplam yatak kapasitesi 812'ydi. Mersin Şehir Hastanesinde belirtilen yatak kapasitesi 1259. Mevcut hastaneler kapatıldığı için aslında Mersin'imizde önemli oranda bir yatak artışı söz konusu olmamıştır. Bütün bu yatırım ve bedellerle kentimiz sadece 447 yatak kazanmış oldu. Son edindiğim bilgilere göre Mersin Şehir Hastanesinin aylık cirosu 22 ile 24 milyon lira arasında değişmektedir. Oysa devlet yatırımcı firmaya aylık 35-40 milyon lira arasında ödeme gerçekleştiriyor. Hem de doluluk oranı yüzde 90-95 olmasına rağmen. SUT fiyatları sekiz-on yıldır artmadığından böyle bir fark meydana gelmektedir. SUT sabit kaldığından sağlık çalışanlarının döner sermayeden aldıkları ücret de yıllardır artmıyor. Çok daha önemlisi, devlet hazine garantisi vermesine karşın şehir hastanelerine sağlanan krediler bütçede görülmemektedir. Sonuç olarak, çok daha az harcama yapılarak vatandaşın kaliteli hizmet alacağı, kolay ulaşabileceği, sağlık çalışanlarının haklarının korunacağı bir sistem kurulabilirdi.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA