ERKEN SEÇİM VE İYİ PARTİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
ERKEN SEÇİM VE İYİ PARTİ

 

Esat Durak’ın Kaleminden

Cumhurbaşkanlığı sarayındaki büyük buluşmadan erken seçim kararı çıktı. 

Parti politikasını beka sorunu üzerinden götüren Devlet Bahçeli’nin, MHP’nin bekası için yaptığı erken seçim hamlesi saraydan karşılık buldu ve 24 Haziran erken seçim tarihi olarak açıklandı. 

Normal seçim takvimi içerisinde Kasım 2019’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin önce ağustos olarak düşünülüp sonra da haziran olarak tescil edilmesinin yegane sebebi İYİ partinin Türk siyasi hayatındaki rahatsız edici konumuydu.. Artık bu, tüm çıplaklığı ile ortaya çıkan siyasi bir argüman. 

Akşener hareketi ile başlayıp  İYİ Parti ile tüzel bir kimlikle buluşan bu siyasi oluşuma başından bu yana hukuksal bir baskı oluşturuldu. MHP içinde 700 imza toplamalarına rağmen mahkeme kararı ile kurultayı gerçekleştiremeyen Akşener hareketi, parti içerisindeki mücadelenin anlamsızlaştığına karar vererek başka bir parti kurdu. İsimleri sıradan ve bir o kadar kullanışlı olan İYİ Parti bu süreç içerisinde büyük kurultayını gerçekleştirerek, illerde teşkilatlanmalarının büyük bir çoğunluğunu tamamladı. 

Ne varki alınan erken seçim kararı ile ilk tartışmaya açılan konu da doğal olarak İYİ partinin seçime girip giremeyeceği oldu. 

1 Nisan’da büyük kurultayını yapan İYİ Parti’nin, Siyasi Partiler Yasasının 36. Maddesindeki “Siyasî partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır.” ibaresinden partinin seçime girmesinin olanak dışı olduğu görülüyor. 

Böylece Akşener ve İYİ parti önce MHP kurultayıyla, şimdi de genel seçim yoluyla ikinci kez mağdur ve mahkum edilmiş oluyor. 

Meral Akşener ve partisinin hareket kabiliyeti ve etki alanı bu kararla sınırlandırılmış olsa da, daha önceden ciddi bir sınavdan geçen parti, henüz genç olmalarına rağmen   alternatif üretme açısından oldukça tecrübeli bir pozisyonda.  Erken seçim kararının ardından formüller ve alternatiflerin hemen konuşulmaya başlanması da İYİ partinin çoktan guardını aldığının işareti. .Çünkü bu şartlarda mühürsüz oylar polemiği ile geçtiğimiz seçimlere damga vuran YSK’dan medet ummanın hayalcilik olacağını zaten biliyorlar. 

Erken seçim hamlesi mağdur pozisyona düşürülen İYİ partiyi, makbul hale getirebilir. Akşener 100 bin imza toplayıp Cumhurbaşkanlığına aday ya da son günlerin flaş çıkışlarını yapan Karamollaoğlu’nun saadet’ine ortak olabilir. Ak Parti-MHP İttifakının baskın seçim hamlesi, İYİ partinin eline tutuşturulmuş seçim propagandasından başka bir şey değildir. 

Öte yandan her iki liderin, kurmaylarının ya da  danışmanlarının  erken seçim tarihinin  Üniversite sınavlarına denk geldiğini görememeleri , yaşadıkları paniğin göstergesi olsa gerek... Yaklaşık iki buçuk milyon gencin kaderini, siyasi bekalarının ardına iten ittifak bu pişti ile bile irtifa kaybetmeye namzet.. 

Hatırlarsınız ... 

Yıl 2002..  Ak Parti yüzde 34 ile iktidar oldu. Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan siyasi yasağı nedeniyle seçimlere giremedi. 58. Hükümet Abdullah Gül başkanlığında kuruldu. Meclise yasa teklifi sunuldu Erdoğan için…Oy çokluğu ile kabul edildi. Cumhurbaşkanına gönderildi.  Sezer veto etti. Bir kez daha gönderildi bu defa kabul etmek zorunda kaldı. İşte o dönemde CHP Lideri Deniz Baykal seçim yasağı bulunan AK Parti Genel Başkanı  Recep Tayyip Erdoğan’a meclis yolunu açan demokrasi menşeili bir siyasi nezakette bulundu. Ve bu nezaket Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasındaki en kritik virajdı.  

Birden aklıma geliverdi işte . 
Yaşananlara bakılırsa, sadece benim aklıma gelmemiş demek ki. !..



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA