Üreticiler mera sorununun çözülmesini bekliyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Üreticiler mera sorununun çözülmesini bekliyor

 

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Iğdırlı çiftçilerin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ve mera alanı bulmada yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Çamak, önergesinde, resmi kayıtlara göre 750 bin koyunun bulunduğu Iğdır’ın, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olduğunu, hükümetin ithal ete ağırlık vermesi nedeniyle üreticilerin son yıllarda sorunlarla karşılaştığını kaydetti.

Iğdır’ın, iklim ve coğrafi şartları itibariyle mera küçükbaş hayvancılığına uygun bir yer olmadığını, bu nedenle Erzurum, Kars, Van ve Ağrı gibi illerde bulunan fazla meraların ihale yoluyla Iğdırlı üreticilere verildiğini kaydeden Çamak, üreticilerin bu konuda da zamanlama sıkıntısı yaşadığını ifade etti.

Iğdırlı çiftçilerin ‘300 koyun istemiyoruz. Devlet mera sorunumuzu çözsün, üç yıl sonra biz devletimize 300 koyun kazandıralım’ dediğini anlatan Çamak, “Her yıl, Mayıs ayından sonra, havalar iyice ısınmakta, bu durum da hayvansal hastalıklarda önemli artışlara neden olmaktadır. Her yıl 4 bin ila 10 bin koyun bu iklim şartları nedeniyle telef olmaktadır. İhale süreçleri bu tabii şartlar gözetilmeden belirlenmektedir. Ve öncelik, ihtiyaçları olmadığı halde, bölge halkına verildiğinden Iğdırlı üreticiler mağdur olmaktadır. Hayvanlarının telef olmasını istemeyen üreticilerimiz, ihalelerin geç yapılmasını da göz önüne alarak, ihale bedelinin çok üzerinde ihalelere girmeye zorlamaktadır. Ayrıca ihale süreçlerine fesat karıştırıldığı yönünde ciddi şikâyetlerde bulunmaktalar. Özellikle hayvan yetiştiricisi olmayan kişilerin ihalelere girmesi de bu kanıyı güçlendirmektedir. Kâğıt üzerinde başka çiftçilerin hayvanlarını kendilerininmiş gibi gösteren bu kişilerin tespit edilerek ihalelerden el çektirilmesi üreticilerimizin en büyük talebi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
-Bölgesel iklim ve coğrafi farklılıkları dikkate alınarak meralara ilişkin ihale süreçlerinin yeniden planlanması düşünülmekte midir?
- İhale süreçlerinin şeffaflığı ve işlevselliği açısından ilgili kurumlara herhangi bir şikâyet ulaşmış mıdır? Ulaşmışsa bu güne kadar bu şikâyetlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
-Ülkemizin et ve hayvansal ürünlerde dışa bağımlılığının giderek arttığı düşünüldüğünde, özellikle ülkemiz ekonomisine nefes aldıracak Iğdır gibi bölgelerde üreticilerin desteklenmesine dönük ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
-Iğdır’da özellikle yaz aylarında artan hayvan ölümlerinin sebepleri nelerdir? Üreticilerimize bu sorunun önüne geçebilmek için ne gibi destekler verilmektedir?
- Küçükbaş hayvan üreticilerimizin iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırılabilmesi ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için herhangi bir çalışma planı hazırlanmakta mıdır?
- Iğdırlı üreticilerine geçtiğimiz yıl herhangi bir destekleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi miktarlarda destekleme yapılmıştır? 
- Başta Iğdırlı üreticilerimiz olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki mera sorunu ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
-Ülkemizin hayvancılık konusunda dışa bağımlılığını azaltma hedefiyle gündeme gelen küçük ve büyük hayvan “hibe” projeleriyle ilgili Bakanlık tarafından farklı zamanlarda çelişkili açıklamalar yapılmıştır. Buna göre hayvan hibe projesi hangi aşamadadır? Bugüne kadar kaç üreticimize, ne kadar hibe yapılmıştır? Bu hibe projelerinin sonuçları ne olmuştur? Hibe projelerine devam edilmesi düşünülmekte midir?



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA