Yeşilboğaz: Yeni KHK ile hukuka yeni bir darbe | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Yeşilboğaz: Yeni KHK ile hukuka yeni bir darbe

 

“FAKÜLTE MEZUNU HERKES HÂKİM OLABİLECEK”

Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, 703 sayılı son KHK’nın 136/a maddesi ile idari hâkim olabilme şartlarında değişikliğe gidilip, hukuk fakültesi mezunu olma şartının kaldırılmasını eleştirerek, “4 yıllık lisans eğitimi yapan herhangi bir fakülteden mezun olanlara idari hâkim olabile yetkisi verilmiştir. Bu karar, anayasa ihlalidir ve hukuka aykırı bir uygulamadır. Bu düzenleme, Türkiye’de zaten yerlerde sürünmekte olan hukuka, yeni bir darbe indirmiştir” dedi.

Mersin Baro Odası’nda avukatların katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “OHAL kapsamında çıkan KHK’lar ile hukuk sistemimizin her geçen gün yara almaya, hak ve özgürlüklerimizi kısıtlanmaya hızla devam ettiğini ve bunun sonunun gelmediğini vurguladı. Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz konuşmasında, “KHK’lar hukukumuzu gün geçtikçe zehirlemekte ve toplum düzenini bozmaktadır.703 sayılı KHK’nın 136/a maddesi ile idari hâkim olabilme şartlarında değişikliğe gidilmiş ve hukuk fakültesi mezunu olma şartı kaldırılmış, 4 yıllık lisans eğitimi yapan herhangi bir fakülteden mezun olanlara idari hâkim olabile yetkisi verilmiştir. Önceden iktisat, siyasal bilgiler fakültelerinden mezun olanlar da idari yargıda hâkimlik yapabiliyordu. Ancak onlar bölümlerinde hukuk dersi görüyorlardı. Bu düzenleme ile fizik tedavi, veterinerlik, Fransızca, iklim mühendisliği, ilahiyat, sumeroloji, tıp gibi en az 4 yıllık bölüm mezunlarının idari yargıç olmalarının önündeki yasal engel kaldırılmıştır.

“BU KARAR ANAYASAL İHLALİDİR, HUKUKA AYKIRIDIR”

Böylece KHK'nın 136/a madde/fıkrasına göre; Bakanlığın ihtiyaç duyacağı diğer alanlarda en az dört yıllık üniversite mezunu olmak şeklindeki değişiklikle Bakanlığa, 4 yıllık herhangi bir alanda lisans diploması olanları idari yargı sınavına sokma yetkisi verilmiş oldu. Bu karar, anayasa ihlalidir ve hukuka aykırı bir uygulamadır. Bu düzenleme, Türkiye’de zaten yerlerde sürünmekte olan hukuka yeni bir darbe indirmiştir. Bu düzenleme, toplumun gittikçe kaybolmakta olan hukuka ve yargıya olan güven duygusunu da önemli ölçüde zedeleyecektir. Hayatında hukuk okumamış olan, örneğin orman fakültesi ya da veteriner fakültesini bitirmiş bir kişi tarafından yargılandığını gören sıradan bir vatandaş, o hâkimden isabetli ve inandırıcı bir kararın çıkacağına ne dereceye kadar inanacaktır. Bunu düşünmek gerekir” şeklinde konuştu.

“AKIL TUTULMASI YAŞIYORUZ”

Her geçen gün darbe alan, körelen hukuk sistemimiz karşısında akıl tutulması yaşadıklarını ifade eden Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “Hâkimlik, çok esaslı bir hukuk bilgi ve nosyonunu gerekli kılan kutsal bir meslektir. Hâkimlik, adaleti çok adil bir şekilde ve hassasiyetle dağıtma işidir. Bugüne kadar ki mevzuatımız, hâkim olabilmek için hukuk fakültesini bitirmiş olmayı bile yeterli görmeyip, mesleki bilgi ve yeterliliğini ölçmek için mezunlarını sınava tabi tutuyorsa, hiç hukuk okumamış kişilere bu mesleğe girmenin kapısını nasıl açar? Kararnamedeki yöntemle yapılacak alımlar, uygulamada tereddütlere, yanlışlara ve neticede isabetsiz kararların çıkmasına, dolayısıyla yerel mahkeme ile üst derece mahkemeler arasında gelgitlere ve yargılamaların uzamasına, hak ve hukukun tecellisinde gecikmelere, dava dosyalarının gittikçe birikmesine, iş hacminde aşırı artışa yol açacağı bir gerçektir. Elbette ki, bunun biz avukatlara ve davanın taraflarına, yani vatandaşa da olumsuz yansımaları olacaktır. Bu uygulama ile mülkün temelini oluşturan adalet, büyük yara alacaktır. Her geçen gün darbe alan, körelen hukuk sistemimiz karşısında akıl tutulması yaşıyoruz! Hukuk adalet içindir, insan içindir, vicdan içindir! Uygar toplumlar, uygar hukuk düzenine sahiptir. Devleti ayakta tutan; hukuk sistemi, adalet terazisi ve toplumsal barıştır. Zira KHK’lar hukuk sistemimizi, Meclis'in kanun yapma özelliğini ve toplumun ortak adalet duygusunu gün geçtikçe bozmaktadır ve toplumumuza, ülkemize ileride asla telafisi olmayan sonuçlara sebebiyet verecektir” ifadesini kullandı.

“ESKİMİŞ, SİSTEMSİZ HUKUK VE UYGULAYICILARI OSMANLI DEVLETİ’Nİ GERİLETMİŞTİR”

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 5 Kasım 1925 tarihinde Ankara Hukuk Mektebi’nin açılışında yapmış olduğu konuşmasında, hukukçulara vermiş olduğu önemi hatırlatan Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “Atatürk, toplumları yönetenlerin ve devlet ilkelerine yön verenlerin hukukçular olduğunu belirtmiş; eskimiş, sistemsiz ve kendini yenileme olanağından yoksun hukuk ve bunun uygulayıcılarının, Osmanlı Devleti’ni gerileten baş nedenler olduğunu açıkça belirtmiştir. Atatürk o günkü konuşmasında, Hukuk Mektebi'nin amacı; yalnız uzman veya bilim adamı yetiştirmek değil, devrim hukukunu uygulayan, yorumlayan ve yayan hukukçuları yurda salmaktır. Ancak böylece modern hayat koşullarına tüm ulusun alışması mümkündür” demiştir.

Ülkemizde adaletin hızlı ve doğru bir şekilde dağıtılması, adalet işlerinin hızlı bir şekilde yürümesi için bu kararnameden geri adım atılmasını; hukuk fakültesi dışında başka fakültelerden mezun olanların idari hâkim olmasının önündeki yasal engellerin kaldırılmamasını talep ediyoruz. Mersin Barosu olarak, hukuk devletini katletmenize, Anayasa’yı yok saymanıza karşı her zaman “hak, hukuk, adalet” diyeceğiz” diye konuştu.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA