“BAKANLIK MÜCADELEYİ, SİNEK AVLAMAKLA KARIŞTIRIYOR” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
“BAKANLIK MÜCADELEYİ, SİNEK AVLAMAKLA KARIŞTIRIYOR”

 

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ CENGİZ GÖKÇEL: TARIM BAKANLIĞI ZARARLI İLE MÜCADELEYİ EVİNE GİREN SİNEĞİ AVLAMAKLA KARIŞTIRIYOR

CHP’li Cengiz GÖKÇEL, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında Akdeniz Meyve Sineği ve Sirke Sineği ile mücadelenin sadece Mersin ve Çukurova’nın değil, Türkiye’nin sorunu olduğuna dikkat çekti. 
Mersin’in, Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Gökçel, Mersin’in sadece iç piyasaya yönelik değil, ihracata yönelik üretim yaptığını belirtti. Açıklamaya CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmenve Ali Mahir Başarır da destek verdi.
 
YAŞ MEYVE VE SEBZE ÜRETİMİ MERSİN İHRACATININ LOKOMOTİFİDİR
Mersin’in ihracat rakamlarına dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Cengiz GÖKÇEL şöyle konuştu: 
“Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre; 2017 yılında Mersin’in toplam ihracatı 1 milyar 519 milyon dolar.Bunun 960 Milyon dolardan fazlası tarımsal ürünlerden sağlanıyor.Toplam tarımsal ihracatın yarıdan fazlası yaş meyve ve sebzeye dayanıyor.Dolayısıyla yaş meyve ve sebze üretimi, Mersin ekonomisinin lokomotifi demek yanlış olmaz.Üreticimiz bu lokomotifi güçlendirmek için yağmur çamur, sıcak soğuk demeden bereketli Mersin topraklarını alnının teriyle suluyor.Fakat ne yazık ki Mersinli çiftçi kardeşlerimiz alın terlerini çoğu kez bahçelerinde, tarlalarında bırakıyor, satamıyor.”
 
HASARLI MEYVE ÜLKE İMAJIMIZI ZEDELİYOR
“Hem Mersin’in, hem de bölge illerinin karşılaştıkları ortak bir sorun var: Akdeniz Meyve Sineği ve Sirke Sineği zararlısı.Bu zararlılarla mücadele hem Mersin hem de ülke tarımı ve dolayısıyla ekonomisi için çok önemli.İhracat yaptığımız, başta Rusya olmak üzere çoğu ülke, bu zararlılara karşı sıfır toleransla çalışıyor.Koca TIR’ın içinde sineğin etkilediği hasarlı 1 tane meyve olsa, o TIR’ı komple geri gönderiyorlar. Ülke imajımız zedeleniyor ve ihracatımız bundan olumsuz etkileniyor.Hâl böyle olunca Akdeniz Meyve Sineği ve Sirke Sineğine yönelik zamanında ve etkin mücadele yapılması önem kazanıyor.
Bunun için de Bakanlığın mutlaka bir eylem planı hazırlaması gerekiyor.Üreticilerin zamanında ve etkin mücadele yapabilmesi için ne gerekiyor? Zamanında ve yeterli desteği almaları gerekiyor.”
 
“BAYRAMLIK ÇOCUĞA HARÇLIK VERİR GİBİ…”
“8 Mayıs’ta Resmi Gazete’de bir tebliğ yayınlandı.Biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleme ödemesi hakkında.Biyoteknik mücadeleye dekar başına 50 lira destek veriyor.O da feromon ve tuzak aynı anda kullanılırsa.Tuzağı olan çiftçimiz feromon için yalnızca 30 lira ile destekleniyor.
Tarımı, Bayramlık çocuğa harçlık verir gibi destekliyorlar.Çiftçimiz harçlığa değil, zamanında ve etkin bir mücadeleye ihtiyaç duyuyor.
• Bunu yapmanın yolu; kısa vadede destekleri artırmaktan ve destek için başvuru zamanlarını uzatmaktan geçiyor. Orta ve uzun vadede ise zararlı ile entegre mücadele yapılmalı ve giderlerinin tamamı Devlet tarafından karşılanmalıdır.”
 
“DESTEK DEĞİL, GÖSTERMELİK İŞ YAPMAK”
Zararlılarla mücadele için destek başvuru sürelerinin darlığına dikkat çeken Gökçel, şeftali üreticisini örnek gösterdi. 
“Şeftali üretiyorsunuz, erkenci ve geççi çeşitleriniz var. Erkenci çeşidi hasat ettiniz ama geççi çeşit için mücadeleye devam etmek durumundasınız.Bunun için de desteğe başvuracaksınız.Geçmiş olsun! Şeftali için başvurular Temmuz başında bitti.
Oysa Akdeniz Meyve Sineği ve Sirke Sineği gibi zararlılarla mücadele hasat öncesi olduğu kadar hasattan sonra da devam ediyor.Zararlılarla mücadele çiftçimizin yıl boyu sürdürdüğü bir uğraştır.Yıl boyunca cebinden masraf ediyor, emeğini koyuyor ama mücadele desteği, 1 Ocak’tan Haziran’a kadar olan süreyi kapsıyor.
Bunun adı destek değil, göstermelik iş yapmaktır.”
 
“BU SİSTEM ÇİFTÇİYİ KİMYASAL KULLANMAYA MECBUR BIRAKIYOR”
“Biyolojik ve biyoteknik mücadelenin desteklenmediği her ay, çiftçimizi kimyasal ilaçlamaya mecbur bırakıyor.Dünyanın kullanmadığı, hatta yasakladığı kimyasalları milletin sofrasına sürmeye kimsenin hakkı yok.Sofralarımızı kimyasal artıklardan temizlemenin yolu da biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi daha güçlü bir şekilde desteklemekten, teşvik etmekten geçiyor.”
 
“BAKANLIK MÜCADELEYİ, SİNEK AVLAMAKLA KARIŞTIRIYOR”
“Zararlılarla mücadeleyi, evine giren sineği avlamakla karıştıran Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum: Yıl boyu yapılan mücadele, yıl boyunca desteklenir!” diyen Cengiz GÖKÇEL, önerilerini şu şekilde sıraladı:
• “Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitülerinin sayıları arıtılmalı, Ar-Ge çalışmaları konusunda çok daha fazla desteklenmeli.
• Biyoteknik mücadele için gerekli olan tuzakları ve feromonları üretecek olan yerli firmaları mutlaka destekleyerek üretimi artırmalı ve dışa bağımlı olmaktan kurtulmalıyız.
• Biyolojik ve Biyoteknik destekleme başvuruları, tüm ürünler için 31 Aralık olarak belirlenmelidir.
Sağlıklı ve güvenli ürün tüketmek tüm vatandaşların hakkıdır.
• Vatandaşın sofrasına sağlıklı ürünler girsin diye çiftçilerimize verilen destek artırılmalı, başvuru süreleri uzatılmalıdır.
• Etkin bir mücadele için konunun bütün muhatapları; Ziraat Odaları, Kooperatifler, Üretici Birlikleri, Bakanlık ve Belediyeler koordineli bir şekilde çalışmak zorundadır.
Akdeniz Meyve Sineği ve Sirke Sineği sorunu Mersin ve Çukurova’nın sorunu değildir.Önemli bir ihracat kalemi olarak yaş meyve ve sebzeleri etkileyen, üretim yapanbütün bölgelerin sorunudur, yani ulusal bir sorundur.Ciddiyet ve ivedilikle ele alınması gerekmektedir.”


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA