Tercih yaparken bunlara dikkat! | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Tercih yaparken bunlara dikkat!

 

Üniversiteye giriş için puanların açıklanmasına kısa bir süre kala uzmanlar, tercih yaparken kıstasın, öğrencinin ilgi ve başarısının birlikte değerlendirilmesi olduğunu söyledi

SEDA AKYÜZ / ANKARA

Üniversite sınavlarında puanlar Salı günü açıklanacak. Ardından başlayacak tercih maratonu öncesi uzmanlar öğrenci ve velilere önerilerde bulundu. Aydınlık’a konuşan uzmanlar en çok istenen bölüm ve üniversitenin liste başına yazılmasını tavsiye etti. Tercihte istek kadar başarı da önemli.

Tercihler 7-14 Ağustos, kayıtlar 3-7 Eylül günlerinde yapılacak. Öğrencilerin tercih döneminde dikkat etmesi gerekenleri uzmanlarla konuştuk. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Bölümü Öğretim Üyesi emekli Prof. Dr. Nizamettin Koç, ailelerin tercihte çocuklarına yardımcı olmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Öğrenciler bir iki seçenekte kalmamalı. En çok istedikleri üniversiteleri mutlaka liste başına yazmalılar. Şehir dışı yazılacaksa da aile ile oturup konuşup onay verilip verilmeyeceği kesinleştirilmeli. İlgileri, yetenekleri ve kişilik özelliklerine uygun olacağını düşündüğü mesleğe ya da alana yetiştiren üniversiteleri tercih etmeliler. Burada gerçekçi de davranmak lazım. Şimdiye kadar girmiş olduğu sınavlarda hangi alanda yüksek puanlar aldığını öğrenci bilir. Dolayısıyla adaylar, yerleştirilme olasılığı olanları listede en üste koymalı. Bir de öğrenciler ‘Sadece buna giderim, başka üniversite yazmam’ diye düşünmemeli. En sevdiği bölümü ve istediği üniversiteyi yazdıktan sonra ikinci derecede isteyebileceği programları da listesine eklemeli. Bu süreçte öğrenciler okullarında varsa rehberlik ve psikolojik danışmanlık uzmanlarından yararlanmalılar.”

‘BAĞIMSIZ TERCİH YAPILMALI’

Ankara Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ömer Kutlu da tercihlerde başarı sırasının önemine değindi. Kutlu öğrencilere şunları önerdi: “Öğrenci, başarı sıralamasını ilgi duyduğu programlarla ilişkilendirmeli. Başarı sırası yüksekse de düşükse de ilgilenmediği alanları listeye yazmamalı. Adaylar; ilgi, yetenek ve beklentilerine göre bağımsız tercih yapmamalılar. Liste yaparken kişi, en çok istediğinden en az istediğine doğru sıralamalı. Gerçekçi tercih yapılmalı. Aileler de baskı kurmak yerine çocuklarını ilgi ve yeteneklerini düşünerek, yönlendirmeliler. Ayrıca çocuklar, maddi olanakları hesaplayamayabilirler. Aileler çocuklarıyla her şeyi paylaşmalı.”

‘BAŞARI SIRASI GEÇEN YILdan FARKLI OLACAK’

Ömer Kutlu, bu yıl sistemde yapılan değişiklikleri hatırlatarak şunları ekledi:

“Başarı sırası geçen yıldan farklı olacak. Bu konuda ÖSYM’nin de bir an evvel açıklama yapması gerekiyor. Bu yıl öğrencinin aldığı başarı sırası 2017 yılının başarı sırasının neresine karşılık gelecek? Bu sorunun yanıtının verilmesi gerekiyor.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA