Müftü Deresi’nin düşündürdükleri! | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Müftü Deresi’nin düşündürdükleri!

 

Bedir Solmaz’ın Kaleminden

Kışın coşup çevreye taşan Müftü Deresi’nin susuzluğu hüzünlendiriyor beni… 

Hey gidi günler… 
Müftü Camisi’ne bitişik dere kenarındaki tek katlı yapıda bulunan İnzibat Merkezi, biraz aşağıdaki Doktor Viktor Venüs’ün evi, mayıs ayında buz gibi suda yüzüşümüz canlanıyor zihnimde… 
Ah Müftü, diğer adıyla Efrenk Deresi… 

Kim bilir kimlerin hangi anılarını süslüyor? 

Terzi Mişel’le yaptığım söyleşide “Hiç unutamadığım anılarımdan birisi, gün boyu devam ettiğimiz okulumuzda öğretmenimiz Hürmüz Hanım’dı ve ördekleri vardı. Evi, yıkılan eski Müftü Köprüsü’nün başında, birçok değişikliğe uğrayan, şimdi ise oto yıkamacısı olarak kullanılan binaydı. Bana evinin anahtarlarını verir, ’Git ördekleri ırmağa indir’ derdi. Söylediğini yaptıktan sonra benim için okul biterdi…”paylaşımıyla beni daha eskilere götürmüştü… 
Mişel baba da dönülmeze göçeli yıllar oldu… 

Şu bir gerçek ki elimden kum zerreciği gibi kayıp gidenler maalesef geri gelmiyor! 

Yeri doldurulamayan tarihi köprü, benim kuşağımın üzerinden geçtiği için çok iyi anımsadığı, günümüz gençlerinin ise eğer gördülerse arşivlerde kalan siyah beyaz fotoğraflardan tanıdığı tarihi eser sel felaketinde yıkılmıştı… 

1968 Aralığın 27’sinde başlayan yoğun yağmur hiç durmadan sürmüş, dağlardan kopup gelen sularla taşan dere, başta üzerinde bulunan bölgenin tek geçidi Müftü Köprüsü olmak üzere sağında solunda ne var önüne katıp denize taşımıştı! 

Derenin öte yakasında o dönem Pozcu olarak anılan bölgede oturan arkadaşlarımız günlerce okula gelememiş, aksayan ulaşım sorunu da, askeriyenin Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın güneyine kurduğu asma köprü ile çözülmüştü. 

Şimdilerde Müftü Deresi üzerine kurulan estetikten yoksun köprülerin altından çok sular aktığı gibi, teknolojiden inşaat sektörü de elbette payına düşeni fazlasıyla aldı. 

Çavak köyü civarında kalan otoyol viyadükünü saymaz isek,  halen Müftü Deresi üzerinde kurulan 5 köprünün her biri ayrı ucube! 

Kentin tarihi ve kültürel mirasının kurtarılmasına yönelik kılını kıpırdatmayan anlı şanlı yöneticiler hep betona yatırım yapıyorlar! 

Sahi, her fırsatta şanlı tarihe göndermede bulunan milliyetçi Belediye Başkanı Kocamaz, caddeleri trafiğe kapatarak inşa ettirdiği battı-çıktı kavşaklarından daha az maliyete inşa edilebilecek olan tarihi Müftü Köprüsü’nü aslına uygun olarak kente neden kazandırmaz ki? 

Kentin tarihiyle özdeş derenin üzerinde yara gibi sırıtan çirkin beton yığının aksine, emekle şekillenen taşın sıcaklığı daha güzel durmaz mı? 

Tarihi Müftü Köprüsü aslına uygun olarak yeniden İnşa Edilmelidir!



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA