Kurulan dünyanın kitabı: Asya Çağını Açan Devrimler 1905-1911 | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Kurulan dünyanın kitabı: Asya Çağını Açan Devrimler 1905-1911

 

Doğu Perinçek / Aydınlık Gazetesi

Kurulan dünyanın kitabı: Asya Çağını Açan Devrimler 1905-1911

Kaynak Yayınları, önemli bir kitap yayımladı. Bugün kurulmakta olan dünyanın kitabı da diyebiliriz. Prof. Dr. Zafer Kars ve Emrah Maraşo, Asya Çağını açan devrimleri inceliyorlar. Bugün öncelikle okunması ve tartışılması gereken bir çalışma.

ARKADA KALAN AVRUPA ÇAĞI

Avrupa Çağı, kapitalizm çağıdır. 15. Yüzyılda başladı ve 19. Yüzyılın sonlarına doğru bitti. 1871 Paris Komünü, bir bakıma Avrupa Çağının doruğudur ve inişin de başlangıcıdır.

Emperyalizm dönemi, Avrupa’nın çürüyüş dönemidir. Lenin, yeni çağı çok özlü ve etkili bir deyişle “İleri Asya, Geri Avrupa” diye saptamıştı. Gerçekten de öyle oldu. Dünya ekonomisinin ağırlığı artık Asya’dadır. 19. ve 20. yüzyılın Asyalı yoksulları, bugün dünya ekonomisinin öncüsü konumundalar. 2016 yılında dünya ekonomisinin büyümesine Çin’in katkısı yüzde 39, Hindistan’ın katkısı yüzde 19. ABD’nin katkısına gelince, ancak yüzde 16. Avrupa’nın ise yüzde 5. Çin’den New York limanına yüksek teknoloji ürünleri götüren gemiler, oradan hurda kâğıt yüklenerek Çin limanlarına dönüyor. Avrupa’nın filozofları ve siyasetçileri, gelecek umutları olmadığını belirtiyorlar. Asya ise artık umut kıtasıdır.

ASYA ÇAĞININ İLK IŞIKLARI

Buraya nasıl geldik, Asya Çağının ilk ışıkları ne zaman ve nasıl parladı?

Kapitalizm, 20. yüzyılın eşiğinde emperyalizm aşamasına girince, çürüme ve ölüm belirtileri de kendini göstermişti. Artık dünya iki kampa bölünmüştü. Lenin ve Mustafa Kemal gibi zamanın büyük devrimcileri, Zalim Milletler ve Mazlum Milletler saflaşmasına dikkat çektiler. İnsanlığın geleceği artık mazlumların elindeydi.

20. yüzyıl Asya Devrimleri çağıdır. 19. yüzyılda, gelişmiş kapitalistlerin Avrupa’sında beklenen sosyalist devrimler ertelenmiş, insanlık çıkış yolunu Asya’da başlayan millî demokratik devrimlerle bulmuştur. Asya Çağı, millî demokratik devrimler çağıdır. Millî demokratik devrim, ancak sosyalizme ilerleyerek kesin ve kalıcı başarılar kazanabilir, hatta yeni uygarlığın lokomotifi olabilirdi. Çin örneği bunu kanıtladı. Sosyalizmin kapısını Asyalılar açtı.

Asya Çağının öncüleri, Rusya, Türkiye, Çin, İran, Moğolistan ve Hindistan gibi Asya’nın imparatorluk birikimi olan ülkeleridir. 20. yüzyıl devrimleri buralarda başladı. 1905 Rus Demokratik Devrimini, 1906-1909 İran Devrimi, 1908 Türk Hürriyet Devrimi, 1911 Çin Devrimleri izledi. Hindistan’ın İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadelesi de bu dizinin devamıdır. Moğolistan halkının 1911-1921 yılları arasındaki Bağımsızlık Savaşı ve Halk Cumhuriyetini kurması, Türkiye’de pek bilinmez. Zafer Kars ve Emrah Maraşo’nun kitabında bu Orta Asya devrimi de inceleniyor.

ASYA ÇAĞININ İKİNCİ DEVRİM DALGASI

Asya Çağının İkinci Devrim Dalgası, Türkiye’nin 1915 Çanakkale Direnişiyle başladı. Emperyalist İngiltere ve Fransa, İstanbul’u ele geçiremediler ve Rus Çarlığını kurtaramadılar. Bunun üzerine 1917 yılı Şubatında Rus Demokratik Devrimi ve arkasından Ekim ayında Sovyet Devrimi geldi. Türkiye’nin üç düşmanından biri eksildi. Dahası Devrimci Rusya, Türkiye’nin İstiklâl Savaşını destekledi. 1920 Türk Devrimini bu koşullarda başardık. 1927-1949 Çin Devrimi Asya Devrimlerini Doğuya yaydı. Asya Çağı, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Kore, Arap Dünyası ve Hindiçini devrimleriyle devam etti. Kuşkusuz Afrika ve Latin Amerika kıtalarındaki devrimler de aynı kapsamdadır.

MAZLUMLAR DÜNYASINDAN GELİŞEN DÜNYAYA

Asya Çağı, her devrimci süreç gibi inişli çıkışlı yaşandı. 1950 sonrasında Sovyetler Birliği kapitalizme dönüş sürecine girdi. Türkiye’de Kemalist Devrimin yıkımı yaşandı. Dünya dengelerinin değiştiği bu koşullarda, ABD, 1980 sonrasında Millî Devletleri tasfiye girişiminde bulundu. Ancak bu gerici sürecin de sonuna gelmiş bulunuyoruz. ABD’nin Tek Kutuplu Dünya iddiası sona ermiş bulunuyor.

Türk Devriminin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi, Mazlumlar, bir gün zalimleri mahv ve perişan edeceklerdi. İşte şimdi yaşanan olay budur. Artık Mazlum Milletlerden “Gelişen ülkeler” diye söz ediliyor. İnsanlığın geleceği, Gelişen Dünyanın elindedir. Dünün Mazlumları, artık dünyamızın efendileridir. Enternasyonal Marşındaki, “Uyanın dünyanın lanetlileri” çağrısına, Mazlumlar yanıt vermiştir. Mazlum Milletler, önce Asya’da ayağa kalkmış, Latin Amerika ve Afrika’ya önderlik etmişlerdir.

Avrupa’nın Almanya, Fransa ve İngiltere gibi eski ileri ülkeleri de artık gözlerini Asya’ya çevirdiler. ABD ise gümrüklerini yükselterek, Asya’nın yükselişi karşısında savunma mevzilerine çekildi. Atlantik dünyası, Asya’nın merkezinde olduğu yeni dünya düzenini tanımak durumundadır.

UFUKTAKİ YENİ UYGARLIK

Şimdi Asya Devrimlerinin Üçüncü Dalgasının eşiğindeyiz. Artık dünyamız, ABD emperyalizmini sırtında taşıyamıyor. Emperyalizm aşamasındaki kapitalizm, insanı ve içinde yaşadığı doğayı yıkıma uğratan bir karakter kazandı. Emperyalist kapitalizm, insanlığın büyük kesimini yoksulluğa mahkum ediyor, dünyanın damını deliyor, okyanusları zehirliyor ve aşkı öldürüyor. İnsanlık için özel çıkar ve özel mülkiyet sistemi içinde çıkış yolu bulunmuyor. İnsanlık, yeni bir devrim dalgasının eşiğindedir ve Asya dünya gündeminin odağındadır.

Asya’nın bugünkü yükselişi, emperyalist-kapitalist sistem içinde bir patron değişikliği değil, fakat yeni bir uygarlığın yükselişidir. Asya’nın önderlik ettiği yeni uygarlığın programında, hegemonyacılığın sonu, devletlerin bağımsızlığı, insancıllık, kamuculuk, paylaşma gibi millî demokratik devrim değerleri var. Bu açıdan baktığımız zaman, gelişmiş kapitalist ülkelerde 1640 İngiliz, 1789 Fransız ve 1776-1865 Amerikan Devrimleriyle başlayan, daha sonra 20. Yüzyılda Rus, Türk, İran, Çin, Moğolistan, Meksika ve Hindistan devrimleriyle Mazlumlar Dünyasına yayılan demokratik devrimler çağı, şimdi Asya önderliğinde son ve kesin atağını gerçekleştirmektedir. İnsanlığın görünen ufkunda insancıllığın, kamuculuğun, paylaşmanın, emek değerlerinin yükseldiği yeni bir uygarlık bulunuyor.

Türkiye, 1876, 1908, 1920 Devrimleriyle Asya Çağının yükselişine önderlik eden ülkeler arasında yer aldı. Türkiye bugün de Batı Asya’da ABD emperyalizmine karşı yürüttüğü mücadeleyle yine önder konumlarda olacaktır. Türkiye, Kemalist Devrimi tamamlayarak, yeni uygarlığın kuruluşuna önemli katkılarda bulunacaktır.

Önümüzde yükselen uygarlığı anlamak için, köklerine bakmalıyız. Asya Çağının ilk devrimlerinde bu açıdan dünün hikâyesini değil, fakat yarınlarımızın ipuçlarını buluyoruz.

Bu öncü çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Zafer Kars ve Emrah Maraşo’ya teşekkür borçluyuz.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA