Mersin’in kent merkezi neresi? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Mersin’in kent merkezi neresi?

 

Bedir Solmaz’ın Kaleminden

bedirsolmaz@hotmail.com 


Abidin Yağmur kardeşim, geçtiğimiz günlerde sosyal medyadaki paylaşımında, “Herkesin sılası çocukluğudur…” demişti. Yerinde saptama olan tümcenin tetiklemesiyle kendimi yollara vurdum. 

Pozcu Postanesi’nden başlayıp Müftü Köprüsü, Turgut Reis, Bahçe, Hamidiye, Kiremithane, Mahmudiye, Çankaya, Mesudiye, Camişerif Mahallelerini kapsayan gezim sırasında zaman zaman içimin burkulduğunu duyumsadım. 

Çocukluk ve ilk gençliğimin geçtiği yerlerin özgün yapısından eser kalmamıştı. Her taraf beton yığını! 

Mahalle aralarında kalan tek tük bir iki katlı boyası badanası yerinde eski evler, estetikten yoksun dökülmeye yüz tutmuş çok katlı apartmanlara inat, önünden geçenleri “Biz hala yıkılmadık!” dercesine selamlıyorlar. 

Karmaşık duyguların sarmalında Yoğurt Pazarı’ndan geçip Hamam Sokağı, ardından Balık Pazarı’na doğru ilerlerken, “Fıkralı Paça Salonu” yazısı gözüme ilişti. 

Birden geçmiş yıllara, ilkokul günlerime uzandım. Gazipaşa İlkokulu öğrencisiyken okuldan artakalan zamanlarda çaycı ve saraç çıraklığı yaptığım günler bir film şeridi gibi geçip gitti gönül penceremden. 

Derken kendimi “Fıkralı Paça Salonu”nun içinde buldum. Gözlerim, çocukluğumuzda yaşı bir hayli ilerlemiş olan işyerinin şişman, dazlak kafalı sahibi Cafer Usta’yı aradı; tabii ki yoktu. Ama dönemin genç yardımcısı Ali Usta, her zamanki gibi güleç yüzüyle tezgahın arkasında ezilmiş nohut karıştırıyordu. 

Aradan çok uzun zaman geçmesine karşın görür görmez tanıdı beni. Ve kendine özgü şivesiyle “Hoş geldin kirve, nerelerdesin?” demesiyle birlikte gönül telim titredi... 

İşte Mersin buydu! 

Bunun içindir ki Mersin’i terk etmeyi hiçbir zaman düşünmedim; kısa süreli zorunlu ayrılışlarımda ise sudan çıkmış balık gibi oldum hep! 

Ali Usta ile geçmiş üzerine konuşurken nerelere uzanmadık ki! 

Mersin’in renkli simaları, tarihi çarşının kaderine, daha doğrusu yıkılmaya terk edildi! 

Çarşı söz konusu olunca geçtiğimiz günlerde kendimin de şaşırdığım bir olayı aktarmadan geçemeyeceğim. 

Motosikletle Mezitli’de kırmızı ışıkta beklerken yanıma yanaşan İzmir plakalı araç sürücüsü bayan kent merkezini sordu. Ne yanıt vereceğimi şaşırdım, çünkü Mersin’in kent merkezi yoktur! 

Daha doğrusu talan ettiler! 

Valilik mahalle arasında gecekondu vari bir yapıda! 

Adliye deseniz öyle! 

Emniyet Müdürlüğü ayrı diyarda! 

Fakir fukaranın ulaşmakta güçlük çektiği Hastane dağ başında! 

Büyükşehir Belediyesi birimlerinin her biri ayrı yerde! 

Şimdi küçük esnafın çanına ot tıkayan Alışveriş Merkezleri gözde! Paçacıdan selamlaşıp ayrıldıktan sonra bir zamanların buluşma noktası Cumhuriyet Alanı’ndan geçerken coşkuyla bayram kutladığımız sılanın özlemiyle kavruldum! 

Hüzünle başladığım gün karamsarlıkla sonlandı! 

Bu ne gidişat? 

Yurdumuzda haymatlosa dönüşürken, havasını solduğumuz kentin geçmişini özlüyoruz! 

Hadi gel de iyimser bak geleceğe! 

Sahi, Mersin’in kent merkezi neresi?



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA