Çiftçiden çağrı: Dolar kriz-inden üretimle çıkalım | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK  11:20  ARSLAN: LAHEY ADALET DIVANı’NıN İLK İSRAIL KARARı  11:20  SEÇER’DEN KENTE SPOR TESISLERI VE SAHA MÜJDESI  11:15  CHP İL BAŞKANı ÖMÜR: YENI ZAFERLERE IMZA ATACAĞıMıZDAN EMINIM  11:11  ÖZYIĞIT, 5 YıLLıK HIZMET SÜRECINI DEĞERLENDIRIYOR, ÖNERILERI ALıYOR  11:05  CHP TARSUS BELEDIYE BAŞKAN ADAYı ALI BOLTAÇ: " SİYASETE DEĞİL HİZMETE ODAKLIYIZ"  10:59  “KADıNı DEĞERSIZLEŞTIREN SIYASI ANLAYıŞA KARŞı MÜCADELE EDECEĞIZ”  10:47  BAŞKAN ÖZYIĞIT,“TARıM ALANıMıZ KıSıTLı ANCAK BILIMI KULLANıYORUZ”  10:31  BÜYÜKŞEHIR ÖYKÜ YAZARLARıNı UNUTMADı  13:20  BIR MERSIN SEVDALıSı ŞINASI DEVELI… 
Çiftçiden çağrı: Dolar kriz-inden üretimle çıkalım

 

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de Aydınlık’a yaptığı açıklamada ’Dünya ile rekabet edebilmemiz için diğer ülkeler tarıma ne kadar destek veriyorsa bizler de o kadar destek istiyoruz. Beştepe’de Cumhurbaşkanlığında bir komisyon kurulmalı’ dedi.

AYDINLIK/ANKARA

Döviz kurlarında yaşanan artış nedeniyle girdi fiyatları sürekli artan çiftçiler, üretim için tarıma verilen desteklerin artırılmasını istedi. 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesine göre, her yıl tarımsal destekleme için bütçeden gayrisafi milli hasılanın en az 1’i kadar destek verilmesi gerektiğini, bunun bir yasal zorunluluk olduğunu vurgulayan çiftçiler ekonomik krizden çıkmak için de buna ihtiyaç olduğunu bildirdiler. Şu anda çiftçiye verilen desteğin yasada belirlenen miktarın yarısı düzeyinde kaldığını kaydeden çiftçiler yaysa uyulması halinde sorunun önemli ölçüde çözümleneceğini ifade ettiler.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nce 2015 yılın yapılan araştırmalarda yasa çıktıktan sonra 8 yılda çiftçinin alacağının 45 milyar lira olduğu belirlenirken bu rakamın şu anda yüz milyar liraya yaklaştığı belirtiliyor. Bir çuval gübrenin 85 liradan 130 liraya çıktığını, ilaç fiyatlarına yüzde 35-40 zam geldiğini, mazota yapılan zamların dayanılmaz olduğunu vurgulayan çiftçiler, yaşanan krizden çıkmanın tek yolunun üretimden geçtiğini, ancak artan girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını belirttiler. Polatlılı çiftçi Mahmut Durak, girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle büyük sıkıntı çektiklerini vurgularken, Niğdeli patates üreticisi Nuri Çalışkan üreticinin ithalatla terbiye edilmesine tepki gösterdi. Çiftçiye bütçeden ödenmesi gereken devlet desteklerinin ödenmediğini, alacaklarının yüz milyar lirayı aştığını kaydeden çiftçiler, üretmek istediklerini ama gerekli destek verilmediği için üretmede zorlandıklarını ifade ettiler.

KOMİSYON KURULSUN

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de Aydınlık’a yaptığı açıklamada, hem ülkeyi doyurmak hem de ihracat yapmak istediklerini belirterek, "Dünya ile rekabet edebilmemiz için diğer ülkeler tarıma ne kadar destek veriyorsa bizler de o kadar destek istiyoruz. Avrupa ne kadar destek veriyorsa biz de onu istiyoruz. Bu destek verilmezse ülkenin dövizi ithalata gidiyor. Türk çiftçisine verilmeyen destek yabancı ülkelerin çiftçisine verilmiş oluyor" dedi. Çiftçilere verilecek destekler konusunda Beştepe’de Cumhurbaşkanlığında bir komisyon kurulmasını isteyen Alp, şunları söyledi: "Bu kriz ortamından üretimle çıkmalıyız. çünkü Türkiye’nin ihtiyacı bu. Bunun için yapılması gerekenler de belli. Çiftçi üretim için desteklenmeli Bunun için de cumhurbaşkanlığında bir komisyon kurulmalı ve tarım destekleri masaya yatırılmalıdır. Çiftçinin nasıl destekleneceği yeniden belirlenmeli ve mutlaka üretime destek verilmelidir. Bu arada geçtiğimiz dönemlerde çiftçiler büyük afetler yaşadı. İklimlerin değişmesi çiftçiye pahalıya patladı. Bu nedenle afet yönetmeliği de günün koşullarına göre yeniden belirlenmelidir."

TARIM KANUNU MADDE 21 NE DİYOR?

18.04. 2006 tarihli Tarım Kanunu"nun "Tarımsal desteklerin finansmanı" başlıklı bölümünü oluşturan 21. madde şöyle: Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA