Şarbondan korkmalı mıyız? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Şarbondan korkmalı mıyız?

 

Ender Erdemil’in Kaleminden

Türkiye, hayvancılığı desteklemekten vazgeçip et ve canlı hayvan dışalımına girişti. Et dışalımı ilk kez 2010 yılında yapıldı. 

“Et fiyatının ucuzlaması” için dışalım yapıldığı ileri sürüldü. Dışalım, et fiyatını hiç etkilemedi. Sonradan öğrendik ki et dışalımı, AB müzakere sürecinde bazı başlıkların açılması için Türkiye’ye dayatılmış. 

Bu dönemde Polonya’dan alınan etlerde deli dana hastalığının olduğu ileri sürüldü. İddiayı kanıtlayacak belgeler basında yer aldı. Et ve Süt Kurumunun satın aldığı deli dana hastalığı taşıdığı ileri sürülen etler ne oldu? Halka yedirildi mi? Bilinmiyor. 

İzleyen yıllarda dışarıdan getirilen sığırda şap hastalığı çıktı. Türkiye’nin pek çok yeri karantinaya alındı. 

Şap hastalığı, Osmanlı döneminden beri Türk hayvancısının baş belasıydı. Cumhuriyet döneminde ciddi bir mücadele başlatıldı. Bu amaçla İran sınırımızda tampon iller bile belirlendi. 1962 yılında Şap Enstitüsü kuruldu. Sonunda şap hastalığının kökü kazındı. Şimdi yurtdışından getirilen sığırla ülkemizin başına yeniden bela edildi… 

Benzer şekilde, dışarıdan getirilen hemen her parti canlı hayvanda, daha önce kökü kazınmış pek çok hastalıkla birlikte ülkemizde görülmemiş bazı hastalıklar da topraklarımıza girdi. 

En son da şarbon… 

Veteriner Hekimleri Birliği dışalım yapılırken devletin kendi koyduğu kurallara uymadığını açıkladı. Dışalımda hayvan seçimi ve kontrolü için veteriner hekim görevlendirilmekten 6 ay önce vazgeçildiğini açıklayan Veteriner Hekimleri Birliği, yurda kabul sırasında yasa ve yönetmelikte öngörülen karantina sürelerinin uygulanmadığı, hayvanların hiçbir denetimden geçmeden yurtiçinde çeşitli yerlere gönderildiği bilgisini verdi. 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dün sosyal medyadaki görüntülü yayınında şarbon ve diğer konulara değinirken “keyfilik” ten söz etti. İşlerin yasalara ve kurallara uyulmadan, keyfi yürütüldüğünün altını çizdi. 

Şarbon böyle bir keyfi uygulamayla ülkemize girdi. Öyle ki, veteriner hekimler durumu görüp karantina uygulamaları başlatmadan önce hayvanların kesilip etlerinin piyasaya verildiği, ölen hayvanların dere yataklarına atıldığı gibi pek çok bilgi yayıldı. 

Bu bilgiler gerçeği mi yansıtıyordu? Bilmiyoruz. Şarbon kuşkusuyla hastanelere başvuranların artması, başvuranlar arasında şarbon hastalarının olduğunun belirlenmesi, bazı illerde ve hastanelerde karantina uygulandığı haberleri, bu bilgilerin doğru olduğu kanısı uyandırmaya yetiyor. 

İstanbul Ahırkapı açıklarında demirli bir gemide şarbonlu hayvanlar olduğu ileri sürülüyor. Doğru mu? Bilmiyoruz. Bakanlık yalanladı. İnanmalı mıyız? Bilmiyoruz. 

Et ve canlı hayvan dışalımında kurallara uyulmadığı, “keyfi” davranıldığı açık. Kuralların hiçbiri işleri yavaşlatmayı amaçlamaz. Kurallar nedeniyle işler yavaşlıyorsa mantıklı bir nedeni vardır. Özellikle halk sağlığı söz konusu olduğunda. 

Şarbondan korkmalı mıyız? Ya şap hastalığından? Diğer hastalıklardan? 

Keyfi uygulamayla ülkemize girmesine izin verilen hastalıklar sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor bilmiyoruz. Bu konuda bilgi kirliliği var. Neyin doğru, neyin uydurma olduğunu anlamak çok güç. Keyfilik bunun ortamını yaratmıştır. 

Bu konuda yetkililerin verdiği bilgilere inanmamız da artık güç. Keyfilik güveni yok etmiştir. 

Sizce şarbondan ne kadar korkmalıyız?



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA