Perinçek: Önce İdlib sonra Fırat’ın doğusu | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Perinçek: Önce İdlib sonra Fırat’ın doğusu

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek

Perinçek: Türkiye, Tahran’da sergilediği stratejik derinlikten yoksun tutumla devam edemez. Maliyet gittikçe ağırlaşmaktadır. Suriye ile işbirliğine derhal geçilmelidir. Batı Asya’yı ABD tehdidinden ve terör örgütlerinden temizleyecek plan, İdlib’te başlar, Fırat’ın doğusunda kesin sonucu alır.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, dün Tahran'da düzenlenen zirveyi ve İdlib operasyonunu değerlendirdi. 'Erdoğan yönetimi Türkiye'yi değil silahlı muhalefeti koruyor' diyen Perinçek, 'İdlib’de Suriye, İran ve Rusya ile birlikte olunmadan Fırat’ın Doğusu PKK’dan temizlenemez' dedi.

Perinçek'in değerlendirmelerinin satırbaşları şöyle:

"Tahran Doruğu, Astana Sürecinin başarıyla ilerlediğini gösterdi. Bazı sorunların varlığı, bu gerçeği değiştirmez. Biz Vatan Partisi olarak bu sürecin gelişmesine yönelik siyasetlerimizi ortaya koyuyoruz ve dün Tahran Doruğu’ndan çıkan bildiri, bizim siyasetimizi doğrulamıştır. Beş maddelik önerimizde de açıkladığımız gibi, bütün terör örgütleri silahlarını bırakacak!

ERDOĞAN YÖNETİMİ TÜRKİYE’Yİ DEĞİL SİLAHLI MUHALEFETİ KORUYOR

Türkiye dış siyasetinin özellikle Suriye alanında iyi yönetilmediği de ortada. Tahran buluşmasında bu gerçek bir kez daha ve çarpıcı boyutlarda sergilendi. Dün de yazdık. Sayın Tayyip Erdoğan, bir devlet adamı izlenimi bırakmadı, fakat gösteri aktörü görüntüsü verdi. Dış ve iç kamuoyuna yönelik mesajlarıyla itibar ve güven kaybetti.

Türkiye yönetimi, Astana sürecinde etkili olacak strateji ve siyasetlerden yoksun gözüküyor. Türkiye’nin hayatî çıkarlarını savunsa yeter. Ne yazık ki Tayyip Erdoğan bu süreçte Türkiye’den çok, Suriye’nin Silahlı Muhalefetinin temsilcisi gibi davranıyor. Zaten çıkmazı da burada.

TÜRKİYE’NİN SURİYE SİYASETİ

Önce Türkiye’nin Suriye siyasetinin saptanması gerekir. Vatan Partisi, doğru siyaseti yıllar öncesinden saptamıştır:

Bir: Suriye’nin toprak bütünlüğü.

İki: Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden Bölücü ve Yobaz terör örgütlerinin Suriye ve Irak’ın kuzeyinden temizlenmesi.

Üç: Suriye topraklarındaki ABD ve İsrail üslerinin Suriye denetimine geçmesi.

Dört: ABD’nin Suriye’deki askerî varlığının son bulmasından ve Doğu Akdeniz’deki ABD ve İsrail tehdidinin geçersiz kılınmasından sonra, bütün yabancı ülke üs ve askerlerinin Suriye’yi terk etmesi.

Beş: Suriye Arap Cumhuriyeti’nin geleceğini Suriye milletinin belirlemesi. Suriye Anayasasının Suriye Devleti ve milleti tarafından yapılması.

ESAS ARAÇ: SİLAHLI GÜÇ

Suriye’de ve Irak’ta stratejik hedefe ulaşmak için esas aracı doğru saptamak gerekiyor. Türkiye zaten gerçeği görmüş: ABD silahlı güçleri orada. PKK/PYD/YPG ve DEAŞ, hepsi silahlı. Türk askeri silahıyla oralarda. Suriye ve Irak devletleri, ülkelerini bütünleştirmek için yıllardır silahla savaşıyorlar. Demek ki, Suriye, Irak ve Türkiye’nin toprak bütünlüğünün ancak silahla sağlanabileceği koşullarda yaşıyoruz.

Lafı uzatmaya gerek yok, Suriye’nin toprak bütünlüğü ancak silahlı güçle sağlanabilir. O silahlı güç, en başta Suriye Devletinin silahlı gücüdür, Suriye Silahlı Kuvvetleridir.

Biz nasıl İstiklâl Savaşımızda İzmirimizi, Antepimizi, Karsımızı Türk Silahlı Kuvvetleriyle kurtardık. Suriye’nin silahlı kurtarıcısı da Suriye Silahlı Kuvvetleridir. Suriye’nin müttefikleri, Suriye ordusuna yardım eder.

ATEŞKES NEYE YARAR

Savaşlarda ateşkesler olur. Ateşkesler, savaşların mola dönemleridir. Ateşkes, zafer sağlamaz, dinlenmeye yarar. Bir süre sonra savaş yeniden başlar. O nedenle ateşkesler, aynı zamanda silahların bilendiği ve yağlandığı dönemlerdir.

Ateşkes düşmanla yapılır. Suriye’de ateşkesi Suriye Devleti ile Suriye’yi bölen silahlı örgütlenmeler yapabilir. Suriye’nin kuzeyindeki ateşkesin tarafı, Türkiye, İran ve Rusya değildir. Tayyip Erdoğan’ın ateşkes ısrarı, aslında Silahlı Muhalefeti temsil itirafıdır, dahası Silahlı Muhalefetin koruyuculuğuna soyunmaktır. Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan bir Türkiye, Suriye Devletinin kendi topraklarını terörden temizlemesine yardımcı olur. Türkiye’nin güvenliği böyle sağlanır.

'SİVİLLERİ KORUMA' BAHANESİ

“Sivilleri korumak”, Suriye’de savaşı sürdürmenin bahanesidir. Suriye devleti, bir an önce terörü temizlemelidir ki, sivil halk da güvenceye kavuşsun. Bu açıdan bugünün koşullarında ateşkes, savaşı uzattığı için ve daha şiddetli çatışmaları davet ettiği için, sivilleri koruyan bir çözüm değildir. Biz, nasıl terörü silahla temizliyorsak, Suriye Devleti de kendi topraklarındaki terörü silahla temizleyecektir. Teröre karşı mücadelenin başka bir yolu yoktur. Kaldı ki, terörün arkasında ABD ve İsrail gibi büyük silahlı devletler var.

DOĞU FIRAT YOLU İDLİB’TEN GEÇER

Bugün Suriye’yi bölen, ABD güdümlü Silahlı Muhalefet ve terör örgütleri, yalnız İdlib bölgesinde ve Fırat’ın Doğusunda kaldılar. ABD’nin askeri üs ve birlikleri ise, esas olarak Fırat’ın Doğusunda.

Bu durumda öncelik İdlib’in temizlenmesidir. Orada sağlanacak ittifak ve kazanılacak başarı, ABD’nin Doğu Fırat’ı barışçı yoldan terk etmesinin koşullarını bile yaratabilir. Burada Türkiye’nin tavrı çok önemli. Çünkü:

- Suriye, kendi vatanını bütünleştirmekte kararlı. Fırat’ın Doğusu Suriye için vatan toprağıdır, bizim İstiklâl Savaşımızdaki son hedefimiz İzmir gibidir.

- İran, Doğu Fırat’ın temizlenmesinde kararlı, ancak önceliğin İdlib’te olduğunu görüyor.

- Putin’in önceki gün Tahran’da, Doğu Fırat’a vurgu yapmaması çeşitli yorumlara yol açtı. Doğru yorum şudur: Putin, strateji ustasıdır. Hedefe aşama aşama ulaşılacağını biliyor.

PKK/YPG/PYD ve DAEŞ’i bölgeden temizlemek istediğimize göre, Türkiye’nin, stratejik planı olması gerekir. O’nu da Vatan partisi olarak biz saptamak durumunda kalıyoruz:

Bir: Doğu Fırat’ın yolu, İdlib’ten geçer, bir.

İkincisi: Doğu Fırat’ta başarılı olabilmek için, Suriye Devleti ile her alanda işbirliği şarttır.

TAYYİP ERDOĞAN YÖNETİMİNİN SURİYE SİYASETİNİN SONU

Tayyip Erdoğan yönetiminde, Suriye siyaseti yanlış olmanın ötesinde stratejik derinlik de yok.

Sayın Tayyip Erdoğan, ABD’nin Fırat’ın Doğusundaki varlığından yakınıyor. Doğru, o zaman ABD’nin karşısına ABD’yi caydıracak bir gücü yığmak durumundayız. Suriye’yi dışlayarak, Rusya ve İran ile birlikte hareket etme konusunda ikircikli bir çizgi izleyerek, ABD tehdidi göğüslenemez. Türkiye, PKK’ya karşı sınırlarımızın ötesinde kesin başarı kazanmak için Suriye, Irak, İran ve Rusya ile birlikte hareket etmek durumundadır.

ABD VE İSRAİL’İN STRATEJİSİ

ABD ve İsrail’in de, kendilerine göre stratejileri var. Türkiye’nin Suriye ile yan yana gelmesini önlemek, bu stratejinin temel ilkesidir. Çünkü ABD ve İsrail, ancak o zaman PKK/YPG/YPD’yi ayakta tutabilirler. Şu anda Tayyip Erdoğan, Suriye ile işbirliğini geciktirerek, ABD ve İsrail stratejisine hizmet etmektedir.

BAŞLANGIÇ VE KESİN SONUÇ

Türkiye, önceki gün Tahran’da sergilediği stratejik derinlikten ve siyasal ustalıktan yoksun tutumla devam edemez. Maliyetler gittikçe ağırlaşmaktadır.

Suriye ile işbirliğine derhal geçilmelidir. Astana Üçlüsüne Suriye ve Irak da katılmalıdır.

Batı Asya’yı ABD tehdidinden ve terör örgütlerinden temizleyecek plan, İdlib’te başlar, Fırat’ın Doğusunda kesin sonucu alır."



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA