Anayasa, MEB ve ders kitapları | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Anayasa, MEB ve ders kitapları

 

Soner Polat / Yazdı

Ülkemizde Anayasadan yetki alan kişi ve kurumların Anayasayı bir kez bile okumadığını düşünüyorum. Çünkü okusalardı, bu makaleye konu olan keyfiliklerle karşılaşmazdık!

ANAYASA NEYİ EMREDİYOR?

Anayasamızın 42’nci maddesi çok açık: “Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.” 58’inci maddeyi de hatırlayalım: “Devlet, istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirler alır.” Şimdi de eğitim uzmanı, yazar ve tarihçi Mustafa Solak’ın konu hakkındaki incelemesini dikkatinize sunuyorum. Ara başlıklar bana aittir.

GALİLEO GALİLEİ’NİN TELESKOBU İLE ATATÜRK’Ü ARAMAK

Öğretim programlarını 18 Temmuz 2017’de yayımlayan MEB, bu programlara dayalı ders kitaplarını yazdı ve okullara yollamaya başladı. Bu kapsamda, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarını inceledim. İlköğretimden lise son sınıfa (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) kadar okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarındaki Atatürk, Atatürk’ün din ve vicdan özgürlüğüne dair ünite, cümleler ve görseller kaldırıldı. Öyle ki yeni kitaplarda Atatürk ve laikliğe kelime bile olsa değinilmiyor. 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında yer alan Atatürkçülük ünitesinde 17 sayfada anlatılan Atatürk ilkelerinin kapsamı daraltılarak 3 sayfaya düşürüldü.

KİM BU SOSYAL DEHALAR?

Sosyal Bilgiler . sınıfta Atatürk’ün geçtiği yerlerin azaltıldığını görüyoruz. 13 sayfalık “Bir Lider Doğuyor” konusu 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ders kitabından çıkarılmıştı. Bilgiler 5. sınıf kitabında Atatürk ilkeleri çıkarıldı. Önceki yıllarda “Çağdaşlaşan Türkiye” ve “Yeni Türk Devletinin Temelleri” ünitelerinde 7 sayfada anlatılan Atatürk ilkelerine yeni kitapta yer verilmedi. Geçen yılın 6. sınıf Sosyal Bilgiler ında herhangi bir konu anlatılırken, Atatürk’ün konuya dair fikri de belirtiliyordu. Bu yılki kitapta “yok” denecek kadar azaltıldı. Anlaşılması açısından geçen yılın ders kitabında “Atatürk” kelimesinin 144 ama bu yılkinde 19 yerde kullanıldığını belirtelim.

KERAMETİ KENDİNDEN MENKUL TİPLER!

Sosyal Bilgiler . ve 5. sınıflarda Atatürk sıradan birisi gibi gösterilmeye çalışılıyor. Milli mücadele kahramanları Fevzi Çakmak, “Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa”, “Fevzi Paşa”, Kazım Karabekir, ad ve soyadı veya “Kazım Karabekir Paşa” diye yazılırken Atatürk için “Paşa”, “Bey”, “Atatürk” yazılıyor. “Mustafa Kemal Atatürk” hitabı neredeyse yok! Kitabın yazarı bugünden seslenerek sorduğu için “soyadı kanunu olmadığından böyle hitap ettiği” şeklinde bir mazeret olamaz! 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında: Şeyh Sait’in Cumhuriyet yıkıcısı rolü gizleniyor;Padişahın teslimiyetçi, işbirlikçi tutumu saklanıyor; Menemen ve Kubilay olayları kaldırılıyor. Yazar Mustafa Solak’ın tespitleri kısaca böyle!

OKUMADIKLARINI NASIL ANLIYORUM?

Başlangıç maddesi, daha ilk paragraf: “bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve onun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda...” diye akıp gidiyor. Kapak açılsa görülecek! 11’inci madde: “Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını bağlayan temel hukuk kurallarıdır.” Noktayı koyalım: “Hiçbir kimse ya da organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz! (Madde 6)”

SORUYORUM...

Şimdi soruyorum: Anayasa ortada olduğuna göre Atatürk’ü müfredattan çıkarırken, hangi Devlet yetkisini kullandınız? Bu yetkinin kaynağı nedir? Bu talihsiz çalışmaları yapmadan önce Anayasayı okudunuz mu? Eğer yürütme ve idare makamları Anayasa dışına çıkarsa, bunu sorgulamak belediye zabıtasının görevi mi? Hiç kuşkusuz, Atatürk bu ülkenin çimentosudur. Atatürk yoksa ülkede hızlı bir çözülme başlar. Tabii ki bunu algılamak önünde sonunda bir bilinç işidir. Son söz: “Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner!”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA