HAMİT TUNA | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
HAMİT TUNA

 

Esat Durak yazdı

 

Mersin’de seçim dönemlerinin en merakla izlenen partisi CHP olmuştur. Parti içi demokrasinin yoğun olduğu, adayların sorgulandığı, önseçim ve merkez yoklama taleplerinin çatıştığı CHP, siyasi anlamda kentteki varlığını ve farklılığını her daim hissettirmiştir.

Diğer partilerdeki biat kültürü ve lider hegemonyası varlığı tartışma platformu açısından sığlık gösterir.

2019 seçimleri bu yönüyle bile farklılığını şimdiden hissettirmiş, Mart’ta yapılacak yerel seçim öncesi ilk kez sağ tandanslı bir parti en fazla konuşulan parti konumuna gelmiştir.

MHP’deki aday değişimi kentin gündemini uzun süredir meşgul ederken, mevcut Belediye Başkanı’nın isyan bayrağını çekmesiyle ilginç ve üzerinde çok konuşulacak bir hal almıştır.

****************

Görevde kaldığı süre içerisinde kente sunduğu hizmetleri gölgede bırakan birtakım gelişmeler yaşayan Burhanettin Kocamaz, artık devrik bir belediye başkanı. Partisinin tercih hakkını Hamit Tuna’dan yana kullandığından bu yana sosyal medya hesabından önce isyan eden, ardından da sitem dolu sözler sarf eden Kocamaz, 25 yıllık siyasi hayatının kritik virajında. Partisine uzun yıllardır verdiği emeğin bu şekilde sonlanmasını hazmedemeyen Kocamaz’ın bu süreçten sonra küllerinden mi doğacağı yoksa siyasi bir mevta mı olacağı gündemin en merak edilen sorusu.

Bir diğer merak edilen soru ise Kocamaz cephesinin bir türlü kabullenemediği ve içine aday olmasını sindiremediği Hamit Tuna’nın, üç hilalli bayrağı taş binada muhafaza edip edemeyeceği.

Dilerseniz Hamit Tuna profiline bir bakalım.

Kendine has özel dengeleri olan, farklı demografik unsurların barındığı ve geniş bir siyasi yelpazeye sahip Mersin’de yerel bir yöneticinin bu özelliklere uygun bir tavır ve karakteristik yapıda olması gerekiyor. Kentsel bilince henüz ulaşamamış bir kentte görev yapan yönetici profilinin rasyonel ve çözümcü olması, gerginlik yaratmaması ve halkını siyaseten kucaklaması da şart. Çünkü hizmetin eşit sunulmadığı ve adaletin sorgulandığı bir yapı, kozmopolit bir kentte siyasi kargaşaya çanak tutabilir.

Bu parametrelerin ışığında Hamit Tuna tercihi, MHP’nin ya da kurulması gündemde olan ittifakın en büyük avantajı. AKP’nin bugüne kadar özellikle yerel yönetici üretmekte yaşadığı sıkıntıları da göz önüne aldığımızda, Tuna’nın avantajlı ve hazır bir aday olduğu gerçeğini görmemek sanırım siyaseten ahmaklık olur. AKP’nin daha önceki yerel seçimlerde vizyona çıkardığı düşük profilli adaylara baktığımızda, her kesimden oy devşirebilecek isim olan Tuna, ittifakın belediye başkanlığına uzanacağı en kısa yol gibi görünüyor.

Tuna’nın soft siyasi kimliği, her demografik ve siyasi yapıdan oy devşirebilecek kapasitede. Toroslar’daki belediye başkanlığı görevi süresi içerisinde aldığı oylar bu görüşümü ispat eder nitelikte. 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde Tuna’nın aldığı oylar, partisinin genel seçimlerde aldığı oyların neredeyse iki katına yakın. Bu veriler Tuna’nın AKP, HDP hatta CHP’den bile oy devşirdiğini anlatmaya yetiyor. Özellikle bu seçimin stratejik partisi olan HDP’nin Toroslar’daki oy potansiyeline bu kez daha büyük yetkilerle donatılmış ve daha büyük vaatlerle gidecek olan bir Hamit Tuna profili göreceğiz. Bunu da bir yere not etmekte fayda var.

Tuna’nın bir başka özelliği de herkesin alternatifinde muhafaza ettiği bir aday olması...

Kendi partisi ile sorun yaşayabilme ihtimali olanların da adayı olacak Tuna. Ulaşılabilir olması onun en büyük avantajı. Seçmeni ile gönül köprülerini çabuk kurabiliyor. Farklı seçmen profilleriyle cenazede, düğünde, hastanede duygularını paylaşabiliyor. Bazı belediye başkanları gibi mat değil. Bürokrasiyi paravan olarak kullanmıyor.

***************

Tuna’nın yapacağı tek şey artık Toroslar Belediye Başkanı olmadığının farkına varmasıdır. Büyükşehir adayıdır ve tevazuyu elden bırakmadan büyük davranmalıdır. Stratejilerini gözden geçirmeli ve projelerini, hayallerini kamuoyuna enjekte etmeye başlamalıdır. Mersin çok geniş bir hinterlandın üzerine kurulu. Ve devlet küçüldükçe, kentlerin sorumlukları artıyor. Üretim ve istihdama yönelik projeler doğudan batıya alabildiğine uzanan kentin aort damarları. Ürünlerin yani kentin markalaşması, artık kaldırım taşlarından, parktan, asfalttan, çöpten daha hayati önem taşıyor..

Unutulmamalıdır ki, nereye ne ile gideceğini bilen bir belediye başkanı kazanacaktır bu seçimi…

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA