Belediyeler sağır duvar! | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Belediyeler sağır duvar!

 

Bedir SOLMAZ

Atatürk Caddesi, Yoğurt Pazarı ve Ulu Cami çevresinden ne zaman geçsem belediyelerin vurdumduymazlığına dönük tepkim depreştir. Sorumluluk makamında oturanlar sağır duvar; hiçbir eleştirel yaklaşıma kulak vermeyip bildiklerini okuyorlar.

En ufak eleştiride savunmaya geçip gazetecileri moda anlayışla hain ilan ediyorlar! Yıllardır dile getirmekten utanır oldum tarihi Mersin yok olmanın eşiğinde! Konuya dikkat çekmek adına yakıcı gerçeği özetle bir kez sıralayalım; Kesme taş ve bağdadi yapı tekniğiyle inşa edilen Mersin evleri yılların ihmali ve beton yığınlarına yenik düştü! İklimleme aygıtlarının icat edilmediği dönemlerde bölge insanını Çukurova’nın sıcağından koruyan yok olmanın eşiğindeki özgün kent mimarisi kurtarılmayı bekliyor! Mesudiye Mahallesindeki yapıların çoğu yoldan geçenler adına risk oluşturuyor!

Belediyelerin her yıl yol, kaldırım ve yeşil alanlara büyük kaynakların aktarıldığı Mersin’de, ısrarlı çabalara karşın SİT kapsamındaki yapıların kurtarılmasına dönük projeler bir türlü hazırlanmıyor. Kentin özelikle Cami Şerif, Mesudiye, Mahmudiye, Çankaya, Kiremithane ve Bahçe mahallerindeki vatandaşa ait sit yapılar, adeta yok olmaya terke edilmiş durumdalar! Kışın soğuğu, yazın sıcağından korunmak adına ahşaptan çatılan duvarların sıvayla kaplanması (Bağdadi) tekniğiyle inşa edilen türünün son örnekleri yıkılma noktasına gelirken, vatandaşların can güvenliği için de tehdit oluşturuyor!

“Yol, kaldırım ve yeşillendirmeye var, tarihi mirasa yok!” diyen mülklerini restore ettiremeyen vatandaşlar belediyelere tepkili! Geçtiğimiz günlerde konuştuğum Mesudiye sakinleri,” Burası 67 Sokak, Mersin’in en eski yollarından birisi, geçmişte Osmaniye minibüsleri buradan geçerdi, şimdi kuş uçmaz kervan geçmez yere dönüştü. Bu mahallenin birçok evi sit kapsamında olduğundan müteahhit girmiyor. Mülk sahiplerinin restore etmeye gücü yetmiyor. Belediyeler el atmazsa bu yapıların tümü yıkılacak. Balkonu çökmek üzere olan ev yıllardır bu halde. Yoldan geçenin başına her an bir şey düşebilir. Akdeniz Belediyesi’ne 500 metre, Büyükşehre 1 kilometre mesafedeki tehlikeyi kimse görmüyor.

Oysa gelecek kuşakların emaneti olan bu yapıların her biri ayrı değer, günümüzde her evde birkaç tane olan klimalara duvarlarında hava boşluğu bırakılan Bağdadi tekniğiyle yapılan evlerde ihtiyaç duyulmazdı. Belediyeler her yıl yol, kaldırım ve yeşillendirmeye milyonlarca para harcıyor, ancak tarihi ve kültürel miras kimsenin aklına bile gelmiyor. Kaldırma gelince para var, tarihi ve kültürel mirasa gelince para yok, çünkü buradan fazla rant elde edemezler…” yolunda sözler ederek çaresizliklerini özetledi. Biz belediyelerin düşmanı değil, aksine gözleri kulaklarıyız; lütfen tepki göstermek yerine yazılıp çizilenleri dikkate alıp sorunlara çözüm bulsunlar.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA