’Tarımda yeni bir çağ başlatmalıyız’ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
’Tarımda yeni bir çağ başlatmalıyız’

 

Tokat’ta düzenlenen inovasyon ve tarım toplantısında yeni bir çağ başlatılması görüşü öne çıktı. Ülkemizin yetersiz beslenme ve yüksek enflasyondan kurtulması için üretimde yeni teknikleri hayata geçirmesinin şart olduğu belirtildi

RECEP ERÇİN / TOKAT

Ülkemizin asma yaprağıyla meşhur ili Tokat’ta tarımı, gıdayı ve inovasyonu konuştuk. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) öncülüğünde yapılan “Tarımdan İnovasyona Tokat” oturumunda, yeni dönemde topraksız tarımın öne çıktığı belirtilerek, topraksız tarımın da bilişim teknolojileri kullanılmadan başarılamayacağı ifade edildi. Toplantıda öne çıkan ortak görüşlerden biri de tarımsal üretimde kullanılmaya başlanan CRISPR-Cas9 tekniği konusunda ülkemizin mutlaka atılım yapması gerektiği oldu. Enflasyonun ve yetersiz beslenmenin önüne geçmek için tarımda yeni bir çağ başlatılması gerektiği katılımcıların ortak görüşü olarak açık oturuma yansıdı.

BÜYÜK VERİYİ ISKALIYORUZ!

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGD Başkanı Celal Toprak, Hollanda’nın tarımda 85 milyar avro ihracat yaparken, Türkiye’nin 17.1 milyar avro ihracat yapabildiğini, bu nedenle de tarımda inovasyonun zorunlu olduğunu dile getirdi.

“Almanya 4.0 dedi. Japonya 5.0 dedi. Amerikalılar ‘smart business’ diyorlar. Türkiye henüz kendisine ait değeri ortaya koyamadı” diyen Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder, “ Tokat Teknopark’ta 3 yıl önce açtığımız ofisimizde 65 kişilik bir ekibimiz çalışıyor. Biz Ar-Ge merkezimizde yüz kişiye çıktığımızda Tokat’ta başka şeyler konuşulacak. Big data/büyük veri konusunda ne Türkiye Cumhuriyeti ne de Tokat bununla uğraşıyor. İkinci, üçüncü ekonomiyi konuşuyoruz ama 4.’yü konuşamıyoruz. Topraksız tarım bilişim olmadan olmaz” mesajı verdi.

SİYASETİN ANA KONUSU OLMALI

Artan dünya nüfusuna dikkat çekilen toplantıda yakın zamanda 10 milyarı aşacak nüfusu beslemek için tarımda yeni teknolojilerin ivedilikle hayata geçirilmesi konusunda görüş birliği oluştu. Konuşmasında CRISPR-Cas9 gen tekniğine ilişkin bilgi veren ve öneriler sunan Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, “Eğer, Tokat domatesinde, CRISPR-Cas9 gen tekniğini uygulanmazsa, gelecek 10 yılda Tokat domatesinden bahsedemeyiz. Bu konuda bir komite kurulup, çalışmalara başlaması önemlidir. CRISPR-Cas9 gen tekniği ile örneğin domatesin besin değeri 5 kat artıyor, daha verimli bir üretim gerçekleşiyor, ürünler hastalıklardan korunuyor gibi birçok artıları mevcuttur” diye konuştu. EGD Yönetim Kurulu Üyesi, 24 TV Ekonomi Müdürü Sadi Özdemir, “Siyasetin ana konusu tarımda yeni bir çağ başlatmak olmalıdır” dedi.

MARSHALL PLANI’NIN AMACI!

Açık oturumdaki konuşmasında “Tarlalarımızın, topraklarımızın boş kaldığını üzüntüyle okuyoruz” serzenişinde bulunan Dimes Gıda Başkanı Orhan Ziya Diren, Tokat özelinde kırsalın yeniden üretimi ön plana alması için şirket ve aile olarak yaptıkları çalışmalardan söz etti.

“Eskiden Topçam’da yüz bin ton üzüm üretilirdi. Şimdi beş bin ton bile yok. Çünkü bağlar sökülmüştü. Şimdi yeniden hediye olarak yollayarak ekimi artırmaya çalışıyoruz” diyen Orhan Diren, “Fetihçi olan ırkımız etle beslenmiştir. O yüzden zeki bir ırktır. Marshall Planı dahilinde ABD’den süt ürünleri yollanmış beslenme düzeni değiştirilmek istenmiştir. Türk ırkı protein yerine tahılla beslenmeye alıştırılmaya çalışılmıştır” ifadelerini kullandı.

‘ZENGİNLİĞİMİZİ KULLANALIM’

Bir Alman atasözüne atıf yapan Ordan Diren, “Çok yaşamak için az yiyiniz, çok içiniz” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya aleminden bugüne kadar 20 milyara yakın insan geçti. Günümüzde 7 milyarın üzerinde insan yaşıyor ve bu nüfusun beslenmesi noktasında hayvansal ve bitkisel üretim gittikçe azalıyor. Bu noktada, tarım sektöründeki dünyadaki gelişmeleri yakından izleyerek, ülkemizi ve dünyayı beslemek için çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Türkiyemiz, çok farklı mikroklima ve ekolojik çeşitliliğe sahip, bu zenginliğimizden daha fazla yararlanmalıyız.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA