Kadın yönelik şiddet tırmanıyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Kadın yönelik şiddet tırmanıyor

 

Kadına şiddet her geçen yıl artıyor. Basına yansıyan verilere göre 2008 yılında 80 kadın cinayeti işlendi, 2017 yılında ise sayı 409’a çıktı. Kadın örgütleri, rol modellerin söylemlerindeki cinsiyet ayrımcılığının şiddeti artırdığı görüşünde

ÖZLEM KONUR USTA

Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü... Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre son 10 yılda Türkiye’de 2 bin 634 kadın cinayeti basına yansıdı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’ye göre ise sayı 2 bin 400. Bu konuda net bir veriye ulaşmak mümkün değil, çünkü resmi bir veri yok. Bilinen şu, sayılar her yıl katlanarak artıyor. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Canan Arıtman, son 16 yılda ülkede yaratılan atmosferin kadını ikincilleştirdiğini ve şiddeti körüklediğini söyledi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Canan Arıtman

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, on yıldır basından derlediği verileri kamuoyuna açıklıyor. Buna göre 2008 yılında 80 kadın cinayeti işlendi, 2017 yılında ise sayı 409’a çıktı. Şiddet her geçen yıl arttı. 2018’in ilk 10 ayında 363 kadın öldürüldü. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Canan Arıtman, cinsiyet ayrımcılığının ve bu yöndeki söylemlerin şiddeti tırmandırdığını belirtti. Arıtman şöyle konuştu: “Kadınların kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, gebe kadınların sokağa çıkmasına müdahale edilen, kadının gülmesine karışılan bir ortamda kadın ikincileşiyor. Bu söylemler, erkeklerin kadının üzerinde mutlak söz sahibi olduğu mesajını veriyor. 16 yıldır potansiyel kadın katillerini yüreklendiren bir atmosfer oluştu. 16 yılda öldürülen kadınların kanı bu atmosferi yaratanların eline bulaştı. Çare, bu atmosferi yaratanları iktidardan uzaklaştırmak.”

YASALAR UYGULANMALI

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’ye göre ise, hem yasalar yoluyla hem de yapılan çalışmalarla farkındalık arttı. Canan Güllü, kadına şiddette sayının artmasının nedenini şöyle açıkladı: “Yasal zeminin ortaya konmasından sonra kadınlar yargıya intikal ediyor. Eskiden kadın tecavüze uğradığı kişiyle evlendiriliyor, kadın cezalandırılıyordu. Medeni Kanun’da yapılan değişikliğin ardından artık fail cezalandırılıyor. Bu, ‘Mağdursun sen utanma, fail utansın’ söylemiyle alanda çalışan sivil toplum örgütlerinin de başarısıdır. Üstü örtülü olaylar, böylece yargıya intikal etti. Şiddet olaylarında artış var ama ileride toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurumlarda işletilmesiyle düşüşe geçecektir. Bir de yargılama sürecinde hükümetin ve bakanlığın yetersiz kalmasından kaynaklanan fail cesareti görülüyor. Anayasamızda eşitlik var, Ailenin Korunması Kanunu var, İstanbul Sözleşmesinin ilk imzacısı bir ülke olarak yasaların uygulanmasına yönelik talimatlar bekliyoruz.”

Erkek egemen toplum ve ekonomik bağımlılık nedeniyle de kadının şiddete uğradığını söyleyen Güllü sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlar, eğitime erişemiyor, erken yaşta evleniyor. Evlendikten sonra istihdamını sağlayamıyor. Kadın ekonomik olarak bağımlı olduğu için kocasına biat etmek zorunda kalıyor. Erkek patronuna kızdığında patronunu yumruklamıyor, eşini yumrukluyor. Kadın pazara gidecek para istiyor. Erkeğin cebinde para yok. Para olmamasının nedeni kadın değil ama o sorumluluğu da kadın alıyor.”

ERDOĞAN'A ELEŞTİRİ

Kadınlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kadın ve Adalet zirvesinde “Kadın kadın ile koşar, erkek erkekle koşar. Olması gereken budur. Çünkü yaradılışa, fıtrata uygun olan da budur” sözlerini eleştirdi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Biz yasal anlamda eşitlikten söz ediyoruz. Bu sözler, topluma rol model olacak bir ağızdan çıkan cümleler olarak yanlış” dedi. CKD Başkanı Canan Arıtman da “Kadının cumhuriyetin kuruluşundaki eşit statüden ikinci sınıf insan statüsüne indirilmesi ve bunun her gün rol model kişiler tarafından körüklenmesi şiddeti artırıyor” diye konuştu.

 

ON YILDA ÜÇ KAT ARTIŞ!

 

2008    80

2009    109

2010    180

2011    121

2012    210

2013    237

2014    294

2015    303

2016    328

2017    409

2018'in ilk 10 ayı        363

TOPLAM 2.634tT



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA