Atatürk’ün kaleminden Suriye ve Irak | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Atatürk’ün kaleminden Suriye ve Irak

 

Yüzyılın öncesinden bugüne büyük dersler içeren bir yapıt:

‘Atatürk’ün Kaleminden Suriye ve Irak’ başlıklı, yaklaşık 150 sayfalık bu kısa ve kolayca okunabilen eser, Kaynak Yayınevi’nin yeni yayınları arasında yer alıyor.

EREN TÜRKER TEK

‘Atatürk’ün Bütün Eserleri’ arşivinden ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Suriye ve Irak hakkındaki raporları, güncel notları ve konuşmalarının derlemesi olan ‘Atatürk’ün Kaleminden Suriye ve Irak’ başlıklı, yaklaşık 150 sayfalık bu kısa ve kolayca okunabilen eser, Kaynak Yayınevi’nin yeni yayınları arasında yer alıyor.

Derlemede Atatürk’ün henüz genç bir subay olarak Harbiye Nazırlığına yazdığı notlardan, yeni kurulan Meclisin gizli oturumlarındaki konuşmalara ve Cumhurbaşkanı olarak yazdığı diplomatik mektuplara kadar, Suriye ve Irak başta olmak üzere bütün Batı Asya’nın jeopolitik ve sosyal analizlerinden, dönemin karmaşık bölgesel siyasetlerinden ve bu karmaşanın çözümü olabilecek durumlardan bahsediliyor. Eserin en can alıcı kısmı ise, bölgedeki emperyalist güçlerin 20. yüzyılın başından beri devam eden baskısına karşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1916’dan öldüğü güne kadar savunduğu bölgesel çözümlerin günümüzde de geçerliliğini koruyor olmasıdır.

BATI ASYA FEDERASYONU

Eserin kimi kısımlarında başta Türkiye, Suriye Irak ve diğer komşu ülkeler ile olası bir ‘Batı Asya Federasyonu’ vurgusu yapıldığı görülüyor. Bu vurguların yapıldığı dönemlerden bazılarında Mustafa Kemal, henüz Osmanlı Ordusu mensubu bir subay olduğu için silah arkadaşları tarafından uyarılıyor. Atatürk’ün özellikle Cumhurbaşkanlığı döneminde Musul ve Hatay meseleleri gibi Misak-ı Milli sınırları hakkında görüşleri ve çabalarına da yer verilmiş. Eserde ayrıca, Fransız ve İngiliz güçleriyle imzalanan antlaşmalar, Alman komutanların Osmanlı Ordusu ve bölge halkının dinamiklerine tam hakim olamadığı gibi, ayrıntılar da yer alıyor. Jeopolitik öncelik ise Batı Asya’ya ve komşumuz ülkelere veriliyor. Bu ülkelerin halklarıyla birlikte mücadele edilmesi gerektiği, bu birlikteliğin oluşması için yapılması gereken işler ve oluşması gereken koşullar tartışılıyor.

GÜNÜMÜZÜN GELİŞMELERİ

Eseri tavsiye etmemizin sebebi ise, günümüzdeki gelişmeleri geçmişe bakarak daha iyi anlamamıza ve değerlendirmemize yardımcı olması... Bölgedeki sorunlar, Atatürk’ün bu düşünceleri kaleme aldığı ve emperyalist güçlerin Sykes-Picot gibi gizli anlaşmalar ile Batı Asya’yı aralarında parçalamaya çalıştığı dönemden beri süregeliyor. Günümüzde de o emperyalist planları, BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) ile sürdürmeye çalıştılar. Bugün emperyalist güçlerin BOP’unun Batı Asya topraklarına gömülmesi gibi, o dönemdeki emperyalistlerin planı olan Sevr’i de Anadolu topraklarına bu coğrafyanın halkları gömmüştü.

İşte Mustafa Kemal, 23 Şubat 1920’de Kolordulara yazdığı mektupta şu ifadeleri kullanır: “Mektuplarımızda, Suriye, Irak ve Türkiye bağımsızlıklarını kurtararak bir “konfederasyon” teşkil eylemek veyahut gelecekte kararlaştırılacak tarzda bir irtibat tesis eylemek üzere birlikte hareket edilmesi bildirilmiş ve biz de bu tekliflerinizi kabul ederek tafsilatlı talimat göndermiştik.”

Kitabın ara başlıkları da, Mustafa Kemal’in yazılarının güncelliğini sergiliyor: “Suriye, Irak ve Türkiye Konfederasyonu” yanında “İslam Ülkelerinin Kilidi: Türkiye”, “Emperyalizme karşı İslam Kardeşliği”, “Türk ve Arap Milletlerinin Birliği”, “Kuvayi Milliye’nin Suriye’de Fransızları Tehdit Etmesi”, “Suriye’deki Çete Reisleriyle İrtibat”, “Batı emperyazlimine karşı Ankara’da Genel Müslümanlar Kongresi”, “Pantürkizm ve Panislamizm Siyasetlerinden Sakınmak”, “Fransa’nın Suriye’deki Sömürge Memurları.”

Günümüzde Suriye’nin kuzeyinde emperyalizm ve onun ‘kara gücü’ PKK ile mücadele eden Türk Ordusu gibi, emperyalist güçlerle ve onların ‘kara güçleri’ olan aşiret ve tarikat güçleri ile mücadele eden Atatürk ve silah arkadaşlarının yaşadıkları süreç benzerdir. Kitabın önemli vurgusu ise, Atatürk’ün Suriye ve Irak’ın bağımsızlığını, Türkiye’nin bağımsızlığı için gerekli görmesi... Bu bakış, bugün de Suriye ve Irak’ın bağımsızlığının Türkiye’nin bağımsızlığı için önemli olduğunu gösteriyor.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA