Kardeş Şehirler !.. | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Kardeş Şehirler !..

 

Erdal Akalın

Dün sunduğumuz yazı ile Sevgili Dostum İlhan Karaçay’ın bir iletisini konu olarak almış ve Mezitli-Almere şehirlerinin kardeş şehir olmak üzere nişanlandıklarından sizleri haberdar etmiştim.

 Bu yazımı bilgi olarak sununca, İlhan Karaçay ilgisiz kalmadı ve teşekkür yazısı ile geri dönüş yaptı.  İlhan Bey’in kibarlığından ‘ara gazı’ alan yazarınız AK-ŞAKA, bu kez ikinci bir yazı için kolları sıvamak zorunda kalıverdi.  İşbu yazı, ‘Kardeş Şehirler’ kavramı üzerine donatılmıştır.

Kardeş Şehir, coğrafi olarak uzakta olan yerleşim birimlerinin kültürel ve ticari ilişkilerini sağlamak üzere oluşturdukları bir birliktelik türüdür.  Tarihte ilk kez 1920 yılında Birleşik Krallık’tan Keighley şehri ile Fransa’dan Poix-du Nord arasında oluşturulmuştur.

Bilgisayar arama motoruna tıklayınca, ülkemizin birçok şehrinin kardeş şehirler edinmiş olduğu anlaşılıyor.  Galiba en çok kardeş şehir edinenler İstanbul ve İzmir olarak izleniyor.

Ata kentimin gözde ilçesi İskenderun örneğin, Azerbaycan’ın Lankaran şehri ile kardeş olmuşmuş.  Böylece öğrendim.

Mersin’e gelince saymakla bitmez değilse de oldukça çok kardeş şehirlilik köprüsü kurulmuş; Kushimato (Japonya), Oberhausen (Almanya), Florida-West Palm Beach (A.B.D.), Lazkiye (Suriye), Valparaiso (Şili) … gibi.

Tarsus ise Mersin’le rekabete girişmiş galiba.  Bunlar da Tarsus’un kardeş şehirleri oluyor; Langen, Aznakay, Malmö, Hatai, Celalabat, Essik, Tatlısu, Eceabat, Muğla, Antalya.

Şimdi Sevgili İlhan Karaçay haksız mı, tabii ki O’da evinin yer aldığı Tece’nin bağlı olduğu Mezitli Belediyesi ile Almere arasında kardeş şehir köprüsü kuracaktı.  Eline sağlık!

Ha, Mezitli ile Almere arasında kardeş şehirlilik protokolü imzalanınca neler değişecek derseniz, o konuda kişisel rivayetim muhteliftir!

Öncelikle söze Mezitli Belediye Başkanı Sayın Neşet Tarhan’la başlamam gerekiyor.  Avrupa’nın en uzun insanlarını temsil eden Hollanda ırkı insanları yanında asla boynumuz bükük kalmayacaktır.  Neşet Bey, maşallah iki metreye yaklaşan boyu ile Hollandalı kardeşlerimize kesin üstünlük sağlayacaktır.  Elde var bir!

Mezitli yöresinde bin kadar Hollandalı ailenin ev alarak yaşadığını öğreniyoruz İlhan Bey’den.  Şimdi İlhan Karaçay’a ulvî bir görev düşüyor.  Ki, o da şudur; Hollandalı bir çocuk ile Neşet Bey’i birlikte aynı kareye alarak fotoğraflarını çekecek ve altına şöyle yazacak Hollandalı çocuğun ağzından; “Neşet Amca, size baba diyebilir miyim?”.  Etti iki!

Tabii yetmez; Mezitli kökenli girişimcilere el verilecek ve Hollanda’ya gönderilerek Almere şehrinde ticari işletmeler açmaları teşvik edilecek.  Örneğin; Mezitli Tantuni Sarayı, Mezitli Döner ve Dürüm Evi, Mezitli Mangal-Kendin Pişir, Kendin Ye … gibi!

 

Kuşkusuz Almere insanları da gelecek Mezitli’ye ve yatırımlar yapacaklar.  Mesela; Almere Düğün Salonu, Almerespor Yelken Kulübü, Almere Sabo Evi, Almere Kültür Merkezi … gibi girişimler fena mı olur?!.

İşbu işletmeler gittikleri yörelere insani ilişkiler yönünden de yarar sağlayacak ve her iki kentin insanlarının da cepleri para görecek.  Ne demiştik yazının başında; kardeş şehirler kültürel ve ticari ilişkileri geliştirmek amaçlı birlikteliklerdir. İşte gerçekleşti bile!

(Belki de Sayın Ahmet Davutoğlu’nun kendi kafasınca modellediği yeni Uçak Fabrikası için otantik olsun diyerek, Roman kardeşlerimizin örerek imal ettiği hasırdan koltuklar da Mezitli’de yapılabilir ve hayali yerli malı uçaklara monte edilebilir yani!).

Gelişen ilişkiler sonrası, akrabalık ilişkileri de hayli yol alacaktır.  İnanırım, kısa sürede Hollanda’dan kız alacak ve Almere’e kız vereceğiz.  Hatta, Sevgili Ali Adalıoğlu elini tez tutarsa Sun TV bünyesinde bir program açarak, Esra Erol türü bir ‘Evlilik Programı’ dahi yaratabilir.  İzleyeni çok olur, koalisyon kurulması heyecanını üçe dörde katlar izlenmesi yönünden.  Benden söylemesi!

Her şey bir yana; Sevgili İlhan Karaçay, bu ön girişimi ile amatör bir diplomat olduğunu bizlere göstermiş oldu ( halen hevesli üstelik !).   En azından, Mezitli gibi hızlı gelişen bir ilçemize, yeni bir yerleşim birimine kanımca özgüven aşılamış oldu.  Hatta bu iş kotarılınca, Mezitli Belediye Meclisi olsam, Tece’de İlhan Karaçay’ın evinin olduğu sokağa adını verirdim; “İlhan Karaçay Sokağı”,  kulağa da bir hoş geliyor, değil mi?!.

İlhan Karaçay’ı milletçe alkışlıyoruz demek geliyor kalemimden!..                                                                                              

Erdal Akalın (21.06.2015)

 

 

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA