Nazım Hikmet’in bilinmeyen şiiri | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Nazım Hikmet’in bilinmeyen şiiri

 

#tarih dergisi, doğumunun 117. yıldönümünde Nâzım Hikmet’in bilinmeyen bir şiirini yayımladı. Dr. Mehmet Perinçek, Rusya’daki araştırmaları sırasında büyük şairin 'Kahrolsun Anarko-Sendikalistler!!' şiirine ulaştı.

Dr. Mehmet Perinçek, #tarih dergisinin Ocak sayısı için kaleme aldığı yazısında Nâzım’ın bilinmeyen şiirlerini ve Türkiye’deki baskılardan çıkarılmış çok sayıdaki dizelerini okuyucularla buluşturdu.

Bunlar arasında dikkati çeken “Kahrolsun ‘Anarko-Sendikalistler’!!” şiiri, Moskova’da Arap harfleriyle Türkçe basılan “Kızıl Şark” dergisinde çıkmış. Bu popüler bilim, siyaset ve edebiyat dergisinin amacı Türk kökenli işçi ve köylülerine anlaşılır ve sade bir dille Marksizmi anlatmak, Doğu’da Komintern’in fikirlerini yaymak, milli ve sömürgeler sorununun teori ve pratiğini incelemek ve Doğu’daki milli bağımsızlık hareketlerine ve proleter devrimci güçlere dikkat çekmektir. Derginin Moskova, Petrograd, Bakû, Kazan, Ufa, Tiflis, Taşkent, Batum, Erivan, Petrovsk, Vladikafkaz, Simferopol, Gence, Aşkabat, Buhara, Nalçik, Batalpaşinsk, Türkiye ve İran’daki Rus ve Türk devrimci ve komünist basınının çalışanlarının katılımıyla çıktığı ifade edilmiştir.

Derginin Mart-Nisan 1923 tarihli 4-5 sayısında yayımlanan “Kahrolsun ‘Anarko-Sendikalistler’!!” başlıklı şiir, ne Türkiye’deki basımlarda ne de Sofya’daki Türkçe baskısında bulunmaktadır. Şiir, “Kızıl Şark” dergisinden sonra ilk defa okuyucuyla buluşmaktadır:

KAHROLSUN 'ANARKO-SENDİKALİSTLER'!!

Kısalıyor git gide
merkezle muhit arasındaki boşluk!
Artık
beş parmağı dağınık
bir tokat değil düşman!
Demir muştasında sıkılmış
bir yumruk inmek üzere beynimize!!.
Yoldaş gözet kendini
düşman merkezileşiyor!!
Eğer
sen
merkezileşmesen
bir kağıt külah gibi ezer kafatasını!.
Merkeze yoldaş
zafer için merkeze!!
Kahrolsun “Anarko-Sendikalistler”!!

9 Mayıs - Moskova



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA