Türkiye’nin Kileri Mersin | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Türkiye’nin Kileri Mersin

 

Mersin deyince aklımıza önce narenciye, deniz ve liman gelir. Ancak Mersin aynı zamanda ülkemizin bakliyat işleme merkezidir. Akdeniz Bakliyatçılar Sitesi ve Mersin Bakliyatçılar sitelerinde toplam 250 adet bakliyat firması vardır. Ayrıca bu işletmelerin kullandığı makineleri üreten çok sayıda da firma vardır. Bakliyat piyasasında neler oluyor, hangi ürünler nereden geliyor, nerelere dağıtılıyor, marketlerden aldığımız bu ürünlerin işleme merkezlerinden çıkışı kaç lira, Devletten ve üreticilerden beklentileri ne? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek için Bakliyat sitelerini gezdik.
40 yıldan beri bu sektörün içinde olan Hasan Aslan Nurdoğdu şunları söyledi: “Yurt içinde üretilen bakliyatın  yüzde 90’ı hububatın önemli bir kısmı ve yurt dışından getirilen bakliyatın yüzde yüzü buraya gelir. Burada temizlenir, ayrıştırılır, paketlenir yurt içine ve yurt dışına gönderilir. Mersin Türkiye’nin hatta Ortadoğu’nun en büyük bakliyat merkezidir”
Üç liradan çıkan nohut markette 8.5 liradan satılıyor
Firma sahiplerinden baba mesleğini devam ettiren Ümit Parlak “Gördüğünüz kamyonlar Çorum Toprak Mahsulleri ofisinden geliyor” dedikten sonra devam etti: “Bize Çorum, Yozgat ve Kırşehir’den nohut, Niğde, Konya, Kayseri ve Karaman’dan fasulye, Çorum, Yozgat tan yeşil mercimek, Batman, Mardin’ ve Urfa’dan kırmızı mercimek geliyor. Biz bu ürünleri burada işliyoruz, ayırıyoruz. Örneğin nohudu 7-8-9 mm. Olarak ayırıyoruz. El emeğiyle taşlarını ayırıyoruz ve paketliyoruz. Bu yıl Nohut ve Yeşil mercimek yurtdışından çok az geldi, çünkü iç üretim fazla oldu. Sıkıntı fasulye ve kırmızı mercimekte. Bu ürünler Hindistan ve Meksika’dan geliyor. Devletin bu konuda üreticiyi desteklemesi gerekiyor. Yılda ortalama 150 bin ton nohut, 30 bin ton yeşil mercimek, 250 bin ton kırmızı mercimek ve 60 bin ton fasulye Mersin’de işleniyor. Ürünler marketlerde buradan çıkış fiyatının üç katına satılıyor. Örneğin nohut bizde 3 liradan çıkıyor, marketlerde 8,5-9 liraya satılıyor.
Firma sahibi Erdem Mercan da aileden bakliyatçı. Çince ,Rusça ve ingilizce biliyor. “Merkezimiz Mersin’de, ancak Çin, Rusya, Ukrayna ve Kanada’da işletmelerimiz ve ofislerimiz var. Mersin Serbest bölgede kapalı depo alanımız var. Mersin olarak stratejik bir konumdayız. Ortadoğu ve batı dünyası arasındayız. Kanada, Meksika, Arjantin, Rusya, Kazakistan’dan gelen bakliyat çeşitlerini depolarımızda işliyoruz ve buradan Irak, İran, Suriye, Libya, Ürdün ve Lübnan’a gönderiyoruz. Bu işte yüzlerce işçi çalışıyor. İstihdam konusunda katkımız oluyor. Gönlümüz ister ki bu ürünleri ülkemizden alsak. Örneğin 1988 yılında ülkemizde bir milyon 40 bin ton kırmızı mercimek üretilmiş. Dünya üretiminin yüzde 33.8 dir. Bu rakam 2018 yılında 380 bine düşmüş. Nohut 1990 yılında 860 bin ton üretimle dünya ikincisi. Bu rakam 2018 yılında 450 bin tona gerilemiş. Ülkemizde şimdi teknolojik gelişme var, yetişmiş iş gücü var. Daha fazla bakliyat üretmesi lazım. Bence Kanada gibi kooperatifçiliğe geçmemiz gerekiyor. Onun için Tarım Bakanlığına,Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Odalarına önemli iş düşüyor”
40 yıldır Bakliyat ve hububat firmalarına iş makineleri üreten Müslüm Kalkan ise kendi işi ile ilgili bilgi verdi: “Kırk yıldan beri bu işin içindeyim. Özellikle otomatik paketleme makineleri üretiyoruz. Hem küçük paketleri hem de 25.50 kiloluk çuvalları paketliyor. Saatte yaklaşık 40 ton ürünü paketleyen makinelerimiz var. Yurt dışında bir çok ülkeye ve yurt içinde bir çok ilimize de bu tesisleri kurduk” 
Yusuf Çelik-Mersin


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA