“MERSİN’İN BATISI TURİZM İÇİN EN İDEAL BÖLGE” | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
“MERSİN’İN BATISI TURİZM İÇİN EN İDEAL BÖLGE”

 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Kentin batısının Mersin turizmi için en ideal bölge olduğunu vurguladı. Özdemir, "Bu bölgenin her yönüyle turist çekme açısından önemli avantajları bulunmaktadır. Bu bölge için ilan edilmiş olan mevcut turizm merkezleri yetersiz. Üstelik bu merkezler de henüz hizmete girmedi. Hem mevcut projelerin tamamlanmasını hızlandıracak adımlar atılmalı hem de Erdemli'den Anamur'a kadar olan bölümün altyapıları tamamlanarak yeni lokasyonlar oluşturmak üzere yatırımcılara açılmalıdır” dedi.

GÖKHAN KURT

Mersin'in tarım, gıda, lojistik ve turizmiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özdemir, Mersin’in son 22 yıldır özellikle dış ticarette kan kaybı yaşadığını, Mersin'in yaptığı ihracatın, ülkemizin toplam ihracatından aldığı payın sadece yüzde 1 olduğunu, bu doğrultuda yeni bir model oluşturulması ve bu modelin merkezinde tarım-gıda sektörünün bulunması gerektiğini kaydetti. “Tarım-gıda sektörünü odak noktası alarak kentimizin yeni bir dış ticaret modeli ile gelişebilmesinin ön şartı ise lojistik açıdan da bir merkeze dönüşebilmemize bağlıdır. Tıpkı 80'li yıllardaki İran-Irak savaşı öncesinde sahip olduğumuz konuma yeniden kavuşabiliriz” diyen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Mersin'de tarım-gıda ve lojistik gibi öne çıkan sektörlerin liman ile çok güçlü bir bağı bulunuyor. Bu nedenle de büyük çaplı liman projeleri geleceğe dönük her kurgunun olmazsa olmazı haline geliyor. Liman kapasitesinin genişletilmesi Mersin için artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda, uzun yıllardır yatırım planlarında yer alan Mersin Konteyner Limanı Projesi, Çandarlı Limanı'nda olduğu gibi ivedilikle harekete geçirilmelidir. Bu proje Mersin'in gelişimini sağlayacak en önemli yatırım durumundadır. Böylece Mersin hem Akdeniz'de artan yük trafiğini karşılayacak hem de büyük tonajlı gemilerin yanaşabileceği bir aktarma limanı haline gelecektir. Başka bir deyişle, Akdeniz Bölgesinin konteyner terminal limanı yani hub limanı konumuna gelecektir.

Ayrıca, bu proje kentimiz için önemli bir istihdam ve gelir kapısıdır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın 2019 Yılı Performans Programı'nda başlanması planlanan bu projenin kentimizin zenginleşmesi açısından büyük önem taşıdığını düşünüyorum.Benzer şekilde, Çukurova Havalimanı projesi ile birlikte ülkemizin ikinci büyük havalimanına sahip olacağız. Daha da önemlisi içerisinde bulunduğumuz yaklaşık 400 milyon nüfuslu coğrafyanın her noktasına 2-3 saatlik uçma mesafesine sahip yepyeni bir merkezi nokta haline geleceğiz. Bu projede yaşanan sıkıntıların bir an önce giderilmesini umuyorum.Diğer yandan, son aşamasına gelinmiş olan ve hızlı bir şekilde bitirilmesi gereken Yenice Lojistik Köy projemiz var. Bu proje ile birlikte mal taşımaya kıyasla daha az maliyetli olan demiryolu lojistiğinde Çukurova bölgesinin en üst noktasına yükseleceğiz. Böylece, Mersin, taşımacılığın limandan Orta Asya’ya kadar uzandığı bir köprü haline gelecektir.Ayrıca, bu projeden farklı olarak kentimize özgü olarak planlanması gereken ayrı bir Mersin Lojistik Merkezi yatırımına daha ihtiyacımız var. Kentimiz için yeni ufuklar açacak böylesi bir proje liman ile bağlantılı tüm bölgelerin yarar görmesini sağlayacaktır.Tüm bu yatırımların tamamlanması halinde Mersin bir tarım-gıda üssü olacağı gibi aynı zamanda lojistik ve ticaret merkezine dönüşecektir.”

Bunların yanı sıra kentin potansiyelinin olduğu ancak yetersiz kaldıkları sektörleri de bu yeni modelde dikkate almaları gerektiğini kaydeden Özdemir, "Bunların başında ise turizm geliyor. Mersin'i turizm açısından çok daha cazip hale getirmeliyiz. Oysa kentimizin turizme açılma süreci maalesef çok yavaş işliyor. Örneğin 2008 yılında turizm bölgesi olarak işaretlenen ve firmalara yer tahsisleri yapılan Kazanlı Turizm Bölgesi Projesinin 2013 yılında tamamlanması hedefleniyordu. Kaç yıldır tahsis edilmiş olmasına karşın hala yapılmış olan bir yatırım yok. Tüm Mersinliler bu projenin tamamlanması beklentisini taşıyor. Mevcut projede ilerleme kaydedilemiyorsa eğer, yeniden ihaleye çıkılabilir. Veya butik oteller oluşturacak şekilde yeni alternatifler değerlendirilebilir. Bu şekilde, Mersinli ve diğer yatırımcıların böyle bir yatırım yapmasına imkan tanınmış olur. Kentimizin turizm potansiyelinin canlanması açısından bu bölgenin harekete geçirilmesinin büyük önem taşıdığı kanaatindeyim" diye konuştu.

"KENTİN BATISI MERSİN TURİZMİ İÇİN EN İDEAL BÖLGEDİR"

Kentin batısının Mersin turizmi için en ideal bölge olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bu bölgenin her yönüyle turist çekme açısından önemli avantajları bulunmaktadır. Bu bölge için ilan edilmiş olan mevcut turizm merkezleri yetersiz. Üstelik bu merkezler de henüz hizmete girmedi. Hem mevcut projelerin tamamlanmasını hızlandıracak adımlar atılmalı hem de Erdemli'den Anamur'a kadar olan bölümün altyapıları tamamlanarak yeni lokasyonlar oluşturmak üzere yatırımcılara açılmalıdır. Özellikle tarihi dokuyla uyumlu projeler ile bu bölge desteklenmelidir. Kentimiz için öncelikli olan projelerden bir diğeri de Çeşmeli'de sona eren otoyolun Taşucu'na kadar uzatılmasıdır. Bu proje bir turizm yatırımı olmanın da öncesinde Mersinliler için elzem bir ihtiyaç halindedir. Özellikle yaz dönemlerinde 50 kilometrelik mesafeyi kat etmek için bu bölgede 3-4 saat süren araç kuyruklarına katlanmak gerekmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından yayınlanan eylem planında da yer alan bu proje kentimizin ulaşım, turizm ve lojistik imkanlarının güçlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu. Mersin'in bir tarım, gıda, lojistik ve turizm merkezi olabileceğine dikkat çeken Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Kentimizin ihracat büyüme hızı ne yazık ki ülkemiz ihracat performansının çok altında. İthalatımız ise katma değer oluşturmaya yönelik değil. Üstelik Mersin, kişi başına gelir sıralamasında son otuz yılda 22 basamak gerileyerek 30. sıraya düşmüştür. Kent olarak sahip olduğumuz değerleri, ticaret kültürümüzü, tecrübemizi ve coğrafi konum avantajımızı iyi değerlendirirsek bu olumsuz tabloyu tersine çevirebiliriz. Gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi geleceğe dönük yol haritamızı şimdiden belirlemeliyiz. Mersin doğru bir model ile sahip olduğu potansiyeli değerlendirebilir ve sadece ülkemizin değil bölgemizin tarım-gıda, lojistik ve turizm merkezine dönüşebilir. Başta devletimizin sahiplenmesi olmak üzere, kentimizin tüm dinamikleri olarak el ele verdiğimiz taktirde bunu başarabilecek güce sahibiz. Ancak bu şekilde kentimiz ekonomisinin büyüme hızı, refah seviyesi, sosyal yaşantı kalitesi, istihdam ve gelir oluşturma kapasitesi yükselecektir. Ayrıca, ticaret hacmimizin genişleyerek, geçmişte olduğu gibi yeniden rekabetçi pozisyona ulaşabilmemiz mümkün olacaktır."



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA