Geçmişten geleceğe 19 Mayıs yürüyüşleri | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Geçmişten geleceğe 19 Mayıs yürüyüşleri

 

Bugün Türkiye'miz dünyada ilk antiemperyalist ve antikapitalist devrimi gerçekleştiren Mustafa Kemal'e rağmen yabancıların desteklediği karşıdevrimcilerin etki alanına girmiştir. Biz Mustafa Kemal Gençliği olarak saptırılan devrimi rayına oturtmaya azimliyiz. Bugün başlayan yürüyüşün amacı budur


ALİ KARŞILAYAN(*)

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) bu yıl yine 19 Mayıs yürüyüşünü yapacak. Samsun, 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Paşa'nın devrime yürüyüşünün ilk durağıdır...

Tansu Bele, "23 Nisan ve 19 Mayıs bayramlarının anlamı" (Aydınlık 2 Mayıs 2019) yazısında "Ne yazık ki 19 Mayıs da sanırım 23 Nisan ile aynı akıbeti paylaşıyor. 19 Mayıs'ın da anlamının saptırıldığını düşünüyorum. Bu da Sayın Doğu Perinçek'e benden katkı olsun" demişti.

41 yıl önce 1 Kasım 1968 günü Deniz Gezmiş önderliğinde devrimci gençlik, Samsun'dan Ankara'ya "Mustafa Kemal Yürüyüşü" başlatmıştı, 19 Mayıs'ın devrimci anlamını halkımıza hatırlatmak için. Bu yürüyüşü Doğu Perinçek, Deniz Gezmiş ile birlikte planladı ve Kırıkkale'den Ankara'ya 55 km yüründü.

Doğu Perinçek, "Arkadaşım Deniz Gezmiş" kitabında bu yürüyüşü etraflı bir şekilde anlatır.

6 Mayıs, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişinin 37. yılında onları anmadan geçmek olmaz. Bizzat tanık olduğum o geceyi yüreğim yanarak hatırlıyorum.

DENİZ'İN VEDASI

1972 yılında Ankara Mamak Askeri Cezaevinde tutuklu olarak bulunuyordum. Dev-Genç davasında yargılandığım için Deniz'lerle aynı koğuşta değildik ama görüşüyorduk. Mahkemenin idam kararından sonra Deniz, Yusuf ve Hüseyin arka hücreler diye bilinen koğuşta diğer tutuklulardan tecrit edilmiş şekilde kalıyorlardı. Havalandırmaya çıktıklarında bizim 6. Koğuşun penceresinden onları görüyorduk, seslerini duyuyorduk. Deniz'e bir pikap ve plaklar hediye etmiştik. Deniz'in en çok dinlediği müzik Rodriges'in gitar konçertosu ve Pir Sultan Abdal türkülerinden "Hani benim için lokma yiyenler/Canı başı dost yoluna koyanlar/Sen ölmeden ben ölürüm diyenler/Dostlar da geriye kaçtı bulunmaz."

Evet, acı gerçek buydu. Silahlı mücadeleye başladığında onun sırtını sıvazlayanlar, işler kötüye gidince ondan uzak duruyorlardı.

Cezaevi idaresi Mayıs ayında Deniz'e izin verdi. Bütün koğuşları dolaştı, herkesle bütün arkadaşlarıyla ki hepimiz mücadele arkadaşıydık, sarıldı helalleşti.

O gece yarısı Deniz'in zincir seslerine karışan gür sesiyle uyandık: "Hoşçakalın arkadaşlar, Yaşasın tam bağımsız Türkiye!" Onu, Ankara Kapalı Cezaevine götürüyorlardı. Herkes yatağından fırladı, kapılar yumruklandı, sloganlar atıldı, cezaevi inledi ama ne çare giden gitmişti.

Doğu Perinçek, "Arkadaşım Deniz Gezmiş" kitabında, Deniz'in mücadele hayatını, arkadaşlığını ve dostluğunu uzun uzun anlatır, herkese tavsiye ederim.

SAMSUN'DAN ANKARA'YA MUSTAFA KEMAL YÜRÜYÜŞÜ

Doğu Perinçek, Temmuz ayında TİP yönetiminin bir tertibiyle FKF Genel Başkanlığından düşürülmüş olmasına rağmen DEV-GÜÇ içinde etkiliydi. Öğrenci dernekleriyle beraber bu yürüyüşü düzenlediler. Yürüyüş 1 Kasım'da Samsun'dan başlayacak, 10 Kasım'da Ankara'da sona erecekti ve Ankara'da bir miting yapılacaktı. Ancak Gladyo bir dizi tertip ve provokasyon ile eylemi baltaladı. MİT gazetelerde yalan haberler çıkartıyor. "Yürüyüşçüler Ankara'ya girince bombalar patlayacak, suikastlar yapılacak, yürüyüşçüler kızıl bayrakla yürüyorlar" gibi haberler yayılıyor. Hâlbuki yürüyüşün başında Deniz Gezmiş var ve Türk bayrağıyla yürüyor.

Bu haberlere İsmet İnönü de inanıyor ve CHP'li gençlik önderlerinin yürüyüş komitesinden çekilmelerini istiyor. Türkiye Milli Gençlik Federasyonu (TMTF) ve Ankara Üniversitesi Öğrenci Birliği yürüyüşten çekiliyor. Doğu Perinçek, Kırıkkale'den Ankara'ya kadar Deniz Gezmiş ile birlikte yürüyor. Son durumu değerlendiriyorlar ve mitingin iptal edilmesine karar veriyorlar. Yürüyüş kolu doğrudan Anıtkabir'e çıkıyor ve defteri imzalıyorlar.

MUSTAFA KEMAL YÜRÜYÜŞÜ BİLDİRİSİ

Deniz Gezmiş'in Atatürk'e ve Kemalist Devrime bakış açısını yansıtması açısından Mustafa Kemal Yürüyüşü Bildirisi'nin bir bölümünü aktarıyorum: "1919'da başlayan Mustafa Kemal Devrimi kendisinden sonra gelen yöneticiler tarafından amacından saptırılmış, Cumhuriyetin bütün kurumları yozlaştırılmıştır. Bugün Türkiye'miz dünyada ilk antiemperyalist ve antikapitalist devrimi gerçekleştiren Mustafa Kemal'e rağmen yabancıların desteklediği karşıdevrimcilerin etki alanına girmiştir. Biz Mustafa Kemal Gençliği olarak saptırılan devrimi rayına oturtmaya azimliyiz, kararlıyız. Bugün başlayan yürüyüşün amacı budur." (Doğu Perinçek, Arkadaşım Deniz Gezmiş, Kaynak Yayınları, s.70.)

Bugün de Atatürk Gençliği TGB önderliğinde aynı amaç için yürüyor.

(*) Vatan Partisi İzmir İl Yönetim Kurulu üyesi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA