Anneler gününden yedi yüzyıl önceki Türkmen ve Tatar kadını | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Anneler gününden yedi yüzyıl önceki Türkmen ve Tatar kadını

 

Doğu Perinçek / Aydınlık Gazetesi

 

Anneler Günü kutlanmadan önce de anneler vardı. Bir Dominikan Keşişi 13. Yüzyılın sonlarında, Papa’nın emriyle Batı Asya’ya ve Anadolu’ya geliyor. Devir Selçuklu devri ve Moğolların yükseliş zamanı. Keşiş Ricoldus de Monte Crucis, Bağdat’a kadar gidiyor, Moğol Hanı Argun’un sarayında konuk oluyor. 1300 yılında İtalya’ya dönüyor.

TÜRKMEN KADINI NASIL ANNE OLDU

İşte o keşiş, o tarihte “Türkiye” diye nitelediği topraklarda yaşayan Türkmen annesini bakın nasıl anlatıyor:

 
 
 
 
“Bu Türkmenler duvara benzer toprakla örtülü mağaralarından çıkageldiler ve büyük bir ordu oldular. Bunlar, bilhassa kadınları son derece korkunç ve kuvvetlidirler. Haklarında her şey bir yana, şahit olduğum bir mucizeyi anlatacağım. Seyahatimize devam etmek için yola koyulduğumuzda, develerimizin önünde gebe bir Türkmen kadın yürüyordu. Bu halde çöle vardığımızda gece bebeği gizlice, o kadar sessiz doğurdu ki içlerinden biri dahi hiçbir şey işitmedi. Sabah olduğunda küçük bebeği annesinin kollarında ağlar bulduk. Fakat ne doğum yapması ne de doğum sırasında çektiği ağrıları bizi yoldan alıkoydu. Böylelikle Türkmen kadın ağrı ya da acı hissetmeden sapasağlam kalktı, çocuğunu sırtına attı ve develerin önünde yola düştü.” (Ricoldus de Monte Crucis, Doğu Seyahatnamesi, Latince aslından çeviren Ahmet Deniz Altunbaş, Kronik Kitap, 2. Baskı, İstanbul 2018, s.42)

TATAR ANNESİ NE İŞLE MEŞGULDÜ

Keşiş, Tatar annesini de anlatmış:

“Türkiye’den sonra Tatarların diyarına girdik ve orada korkutucu görünümlü ve muazzam bir halk olan Tatarları bulduk. (...) Soygun ve yağmanın hakikatte iyi hünerler olduğunu söylerler. Yalandan nefret eder ve dürüstlüğü severler. (...) Tatar kadınları başlarında dünyanın diğer kadınlarının taktıklarından daha güzel ve yüksek bir taç takarlar. Bu taç, Tatar kadınlarının bir zamanlar Doğu’da, büyük bir ırmağın kıyısında kazandıkları bir zaferin şerefine takılır. (...) Tatar kadınları kaçan düşmanı görüp zırh kuşanmışlar ve nehri geçip, kaçmaya başlayan düşmanın karşısına çıkarak taarruz etmişler ve kesin bir zafer kazanmışlar. (...) Tatarlar tüm kadınlara, bilhassa da kendi kadınlarına büyük saygı gösterirler. Kadınlar, evi, kocalarının arazilerini çekip çevirerek yönetir, dilediklerini alıp satarlar. Vahşi ve savaşçı kadınlardır. Erkekler kadar iyi ata binerler. Erkekler gibi ok ve yaylarını kuşanıp akınlara çıktıklarını, şehirlere girdiklerini, avlandıklarını gözlerimle gördüm. Bunun yanında erkeklerine de çok sadıktırlar.” (Aynı eser, s.43)

ZORLUKLARDAN UMUT DOĞURAN KADIN

Türkiye, zor döneme girdi. Nereye baksak zorluklar...

O müthiş savaşçı kadının zamanı geldi.

İşte mücadelenin en önünde saçları bayrak gibi dalgalanıyor.

O kadın yerinden doğruluyor, besbelli tarih yapacak.

Tarih, o günü bekliyor, O kadının başına taç takacağı günü.

Anneler yalnız çocuk doğurmaz.

Ekmek teknesinin başındadır her zaman.

Gün doğumundan gün batımına iş yapar.

Kan ter içinde umut doğurur.

Selam durur şehit cenazelerinde.

Önünden geçen tabutun içindeki yiğidini gururla uğurlar.

Birini toprağa gömer, binini doğurur.

Bakışları ufuklardadır ve başı dik!

Umudun annesidir O.

Şimdi gözlerimiz sancılar içinde hayat doğuran kadındadır.

Onun dokuzuncu ay onuncu günündedir beklediğimiz.

O üreten kadın, biliyoruz yine mucize doğuracak!

Kuduz’un annesine bin selam!

KİTAP



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA