Yüz yıllık nöbet: 19 Mayıs 1919… | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Yüz yıllık nöbet: 19 Mayıs 1919…

 

Piramid Sanat’ın düzenlediği '19 Mayıs 100. Yıl' başlıklı karma sergide Mustafa Kemal önderliğinde verilen bağımsızlık mücadelesi, farklı perspektiflerden yeniden yorumlanıyor. 

VEYSEL BOĞATEPE

Türk halkının Mustafa Kemal önderliğinde en büyük kazanımı olan cumhuriyet ve değerlerinin tartışmaya açıldığı hatta aşındırıldığı günümüzde Türk halkının çeliğe ikinci kez su verdiği 19 Mayıs 1919, yüzüncü yılını doldurdu. İşgal günlerinden direnişe, mücadeleden zafere ve M. Kemal Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyet’in kuruluş aşamasına değin bu zorlu fakat aynı zamanda da kararlı mücadele sürecini kısaca hatırlamak gerekiyor. Bilindiği üzere 1918 yılının sonlarına doğru I. Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrılan olan Osmanlı İmparatorluğu, Mondros Ateşkes Anlaşması’nı imzalayarak dağılma sürecinin sonuna gelmiş ve itilaf devletlerince hasta adam ilan edilmişti. İmzaladığı ateşkes anlaşmasıyla boğazların hâkimiyetini, yeraltı kaynaklarının kullanım haklarını ve donanma ile ordu üzerindeki tüm emir haklarını İtilaf Devletleri’ne devretmiş ve bu anlaşma gereğince İzmir’i Yunanlılar, Adana’yı Fransızlar, Antalya ve Konya’yı İtalyanlar, Urfa, Maraş, Antep Merzifon ve Samsun'u İngiliz’ler işgal etmiş, İstanbul'da ise Kraliyet Donanması demirlemişti.

Yurt topraklarının bölüşüldüğü, Türk varlığının Anadolu’dan silinmeye başlandığı o günlerde Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, bir hafta boyunca “Mantıka Palas”ta kalmıştı. Bu süreçte bölgede meydana gelen çatışmaların sebebini araştırdıktan sonra 17 gün kalacağı Havza’ya ve oradan da Amasya’ya geçmişti. Samsun’a ilk çıkıştan sonra artık yurt gezileri yaparak Türk halkını örgütleyecek, imkânsız denilen bir direniş hareketi başlatarak emperyalist postalları vatan topraklarından söküp atacaklardı.

Toplumsal belleğimize kazınan tarih
 
Varlığımızın miladını oluşturan Milli Mücadelenin yüzüncü yılına özel Piramid Sanat’ta, Bedri Baykam ile Öykü Eras’ın küratörlüğünde “19 Mayıs 100. Yıl” başlığı altında grup / karma sergisi düzenlendi. 12 sanatçıya ait eserlerin yer aldığı sergi video, ses, metin ve obje enstalasyonu ile desteklenirken Piramid Sanat’ın kendi yayın organı olan ve belli başlı özel sergiler için çıkartılan “İç Manzaralar”ın tüm sayfalarında da devrimci mücadele işlendi. Her bir sanatçı, cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan tarihi süreci farklı formlar, disiplinler üzerinden kendilerine özgü bakış açılarıyla yorumlarken, gazetede yer alan yazarlar da bu sürecin öncesine ve sonrasına ilişkin aşamaları özetleyerek toplumsal hafızanın yeniden uyarılmasına katkı sundular.

Bedri Baykam, geçen yıl da 68 kuşağının 50. Yılına özel bir sergi düzenlemiş, bende yazı ile destek vermiştim. Bu bağlamda onun Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerine olan duyarlılığı her ne kadar biliniyor olsa da teorik ve pratik kıstasında Baykam’ı ayrı tutmanın, hakkını teslim etmek olduğu inancındayım. Sözüm ona bugün birer manipülasyon makinesine dönüştürülen sihirli kutuların ekranlarından ağdalı cümleler kuran çoğunluk, teoride laf üretmenin ötesine geçemezken Baykam, 68 kuşağının taşıdığı devrimci bayrağı yere düşürmeden teslim almış ve ödünsüz savaşımını bugüne kadar pratikte sürdürerek yalnızca elini değil gövdesini taşın altına koymuştur. Bugün küçük organizasyonların dahi büyük bütçeler gerektirdiği günümüz kapitalist düzende Baykam, tüm maliyet ve riskleri üstlenerek birçok etkinlik, organizasyon gerçekleştirerek öncülük etmiştir. Varlığımızın miladı olan 19 Mayıs 1919’ın 100. Yıl sergisini çocuklarınızla birlikte görmenizi, sergiye özel çıkartılan gazeteyi de mutlaka temin etmenizi öneririm. Açılışı 19 Haziran’da yapılan sergi, 30 Ağustos’a yani başka bir önemli tarihimizi müjdeleyen zafer bayramına kadar açık olacaktır.

(Piramid Sanat: Kocatepe Mahallesi, No: 25, Feridiye Cd. Beyoğlu/İstanbul. Tel (0212) 297 31 21)



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA