Mersin Basın Tarihinden: | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Mersin Basın Tarihinden:

 

İbrahim Yalçıner’in kaleminden

Sonhaber gazetesinin kurucusu ve yayın yönetmeni Gazeteci İhsan Tufan, Demokrat partinin en baskıcı yıllarında mecliste kurulan tahkikat komisyonu kararı ile 1960 yılında tutuklandı. 27 Mayısla birlikte serbest kaldı. İhsan Tufan CHP çizgisinde eşi Nİmet Tufan'la birlikte yayın yapıyordu. İhsan Tufan tutuklanınca Gazeteyi Nimet Tufan yönetti. Nimet Tufan Mersin'de gazeteciliğin babası sayılan Fuat Akbaşın kızıdır. Sonhaber Gazetesinin yönetimi sonradan oğul Tankut Tufan'a geçti. Şu anda da gazeteyi Tankut Tufan'ın eşi Fatma Aymer çıkarıyor. Resimde İhsan Tufan Mahkemeden Mersin Cezaevine götürülürken görülüyor. Bugünkü İl jandarma komutanlığının yerinde olan Mahkeme ve Cezaevi karşı karşıyaydı.

----
Basın tarihinden: 

Mersin’de Gazeteciliğin babası: Fuat Akbaş.
Mersin’in en uzun süreli gazetesini o kurdu. Mersinli bir çok gazeteci onun yanında yetişti. Sürekli basın kartı sahibi olan ilk gazetecilerden biriydi. Matbaası vardı. Harf devriminden sonra yeni hurufatı Mersin’e getirerek 1928 yılında Yeni Mersin Gazetesi’ni çıkardı. Mersinli bir çok şair ve yazar çalışmalarını hikaye ve tefrikalarını Yeni Mersin’de yayınlamıştır. 
Yanında çalışanlara, “Hiçbir zaman gazeteciliği silah kullanmayınız, kimseye çamur atmayınız” derdi. 
Fransızca bilen, son derece kültürlü olan Fuat Akbaş, Mersin’in sosyal ve siyasi hayatını derinden etkileyenlerden biridir. Türk Ocağı, Halkevi, Tüccar Kulübü, ve Ticaret Odasında yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Uzun yıllarda Türk Hava Kurumu Başkanlığı da yaptı. 1944 yılında Sait Uğur’la birlikte “ İçel Rehberi’ni” yayınladı. 
Fuat Akbaş bu arada Milliyet, Tan, Cumhuriyet gibi bir çok ulusal gazetenin Mersin temsilciliğini yapmıştır. 
Fuat Akbaş 27 Ekim 1949’da en verimli döneminde hayata veda etti. Oğlu Besim Akbaş, gazetenin yayınını 1980 yılına kadar sürdürdü. 
Fuat Akbaş, Gazeteci Nimet Tufan’ın babası, Tankut Tufan’ın dedesidir.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA