Seçer’den kaçak et kesimi için bakanlığa denetimi arttırma çağrısı | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Seçer’den kaçak et kesimi için bakanlığa denetimi arttırma çağrısı

 

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ KASIM AYI BİRİNCİ BİRLEŞİMİ TOPLANDI

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısının birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti.Meclis’te görüşülen önemli konulardan biri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan akaryakıt ihalesiydi. Akaryakıt ihalesi maddelerinin serbest rekabete aykırı olduğu iddialarına yanıt veren Başkan Seçer, “Her şeyden şüphe edin ama bu işlerde, benim belediyemden asla bir şüphe içerisinde olmayın. Her şeyin şeffaf yapılması yönünde, her türlü gayreti gösteren bir Belediye Başkanı olduğumu düşünüyorum. Burada da hakkımı vermenizi istiyorum” dedi.
Polipropilen tesisi ile ilgili bir değerlendirmede bulunan ve “Bizi aşar” sözünün yanlış anlaşıldığına dikkat çeken Başkan Seçer, “Benim burada kastettiğim, özel endüstri bölgeleri belirlemek, bunları tahsis etmek, ilan etme yetkisi bende değil. Büyükşehir Belediyesi’nde değil. İlgili bakanlık olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. O anlamda beni aşar. Özel endüstri ilan etmek beni aşar. Benim görev ve yetki alanımda değil. Benim görev ve yetki alanımda olan konularda, Mersin’in göbeğine böyle bir tesisi uygun görmüyorum” dedi.
Mezbaha dışı kesim yapılması, sucuk ve et ürünlerinde at eti çıkmasıyla ilgili gündemi değerlendiren Başkan Seçer, “Bizim 8 ayrı noktada mezbahamız var. Et ticareti yapanların bu mezbahalarda kesim yapmasını istiyoruz. Ama bir başına bunu sağlayamıyoruz. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konuda sorumludur. Buradan da kendilerini daha etkin göreve davet ediyorum.  Denetim sıklaştırılsın.  Kaçak kesim yapılıyor.  Bizler denetim yapıyoruz, yapmıyor değiliz. Ancak bizim damgasız etlere el koyma yetkimiz yok. Bu yetki Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait. Dolayısıyla bu çalışmaları eşgüdümlü götürmek zorundayız” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısının birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti.
Meclis’te komisyon raporlarına ait 9, idare tekliflerine ait 44 ve gündem dışı 4 olmak üzere toplam 57 madde görüşüldü. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin 2020 mali yılı performans programı ve 2020 mali yılı bütçesi ile ilgili maddeler de ilgili komisyona oy birliği ile havale edildi.
“Her şeyden şüphe edin ama akaryakıt işinde benim belediyemden asla şüphe etmeyin”
Meclis’te görüşülen önemli konuların başında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan akaryakıt ihalesi geldi. Akaryakıt ihalesi maddelerinin serbest rekabete aykırı olduğu iddialarına yanıt veren Başkan Seçer, “Her şeyden şüphe edin ama bu işlerde, benim belediyemden asla bir şüphe içerisinde olmayın. Her şeyin şeffaf yapılması yönünde her türlü gayreti gösteren bir Belediye Başkanı olduğumu düşünüyorum. Burada da hakkımı vermenizi istiyorum” dedi.Konuya açıklık getiren Başkan Seçer, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Büyükşehir Belediyesi, akaryakıt ihalesine çıkıyor, şartname beğenilmiyor ya da tırnak içerisinde ‘adrese teslim’ olarak nitelendiriliyor. Ama arkadaşlarımız aynı Büyükşehir'e bağlı kuruluş olan MESKİ’ningeçtiğimiz günlerde aynı ihalesini yapıyor. Geçtiğimiz dönemlerde sizler de buradaydınız. O günden bugüne 5.44 TL olan akaryakıt fiyatı, 6.5 liraya yükselmiş. Yani yüzde 30'luk bir artış söz konusu. Zaten biz bu rakamları düşürmeye çalışıyoruz. Şimdi MESKİ ihale yaptı, yine geçtiğimiz dönemde bu ihalede kırım oranı yüzde 7,5’ti. Aynı MESKİ şimdi yeni yönetimde ihale yaptı, kırım oranını yüzde kaç yaptık biliyor musunuz? Arada dağlar kadar fark var. Önce yüzde 19 kırım oranı alan firma şimdi düzeltme yapıyor. Yüzde 22 olarak düzenleniyor. Yüzde 7,5 nerede, yüzde 22 nerede? Ben bu rekabet ortamını sağlamasaydım, MESKİ yüzde 22 kırımla akaryakıt alabilir miydi? Şimdi akaryakıtı bizlere temin etme gücü olmayan firmaları da devreye sokup, ihaleyi alıp, 15 gün, 1 ay, 2 ay sonra yüklenecek firmalar, bu akaryakıtı bize sağlayamazsa, biz kurum olarak sıkıntıya gireriz. Şimdi bu dengeyi sağlamak lazım.”
Yapılan şartnamenin düzenlenebileceğini, eksik görülen noktaların ise tamamlanabileceğini Meclis üyeleri paylaşan Başkan Seçer, “Yaptığımız açıktır, şeffaftır. ‘Adrese teslim’ diye bir şey olmaz. İhale yaptık, içime sinmedi, iptal ederim. Sırtımda yumurta küfesi yok. Uyarınız varsa bunu yapın, kabulümdür. Bizim yaratmak istediğimiz rekabet ortamı.Bunu sağlarken de yüklenici firmanın bizden aldığı ihaleyi, bu süre içerisinde yerine getirmesi lazım. Biz ham bir ihale şartnamesini tartışıyoruz. Son şeklini veriyorlar. En son bilgileri alıyorlar. Varsa bir yanlışlık, şu ana kadar iletilmeyenleri de alalım,sizin görüşünüzü de değerlendirelim. Ben akaryakıt teminini güçlü bir firmadan yapmak zorundayım. Ben dökme akaryakıt hamallığını yapamam. Bunun bekçisi var, güvenliğini sağlaması var.Bunları da düşünmek lazım.Bütün akaryakıtları dökme alalım, o ayrı bir yöntem ama bizi sıkıntıya sokuyor”diye konuştu.
“Mersin’in göbeğine böyle bir tesisi uygun görmüyorum”
Başkan Seçer, polipropilen tesisi ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak,“bizi aşar” sözünün yanlış anlaşıldığına dikkat çekti. Başkan Seçer, “ ‘Bizi aşar’ dedim, evet. Benim burada kastettiğim, özel endüstri bölgeleri belirlemek, bunları tahsis etmek, ilan etme yetkisi bende değil. Büyükşehir Belediyesi’nde değil. İlgili bakanlık olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. O anlamda beni aşar. Ancak bakanlık benden bu konu ile ilgili bir görüş talep etti. İlgili daire başkanlıklarımdan ayrı ayrı görüş talebinde bulundum. Bütün dairelerimiz olumsuz görüş belirtti. Şimdi ben burada ‘O beni aşar, bana ne kardeşim, ne halleri varsa görsünler’ diye bir yaklaşım içerisinde değilim. Özel endüstri ilan etmek beni aşar. Benim görev ve yetki alanımda değil. Benim görev ve yetki alanımda olan konularda, Mersin’in göbeğine böyle bir tesisi uygun görmüyorum” dedi.
Seçer, kaçak kesim konusu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu
Mezbaha dışı kesim yapılması, sucuk ve et ürünlerinde at eti çıkmasıyla ilgili gündemi değerlendiren Başkan Seçer, bakanlığın denetimleri sıklaştırması gerektiğini ifade etti. Seçer, Büyükşehir Belediyesi mezbahalarının, yeni yönetim anlayışı ile kalitesinin arttığının altını çizerek, “Bizim 8 ayrı noktada mezbahamız var. Et ticareti yapanların bu mezbahalarda kesim yapmasını istiyoruz. Ama bir başına bunu sağlayamıyoruz. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konuda sorumludur. Buradan da kendilerini daha etkin göreve davet ediyorum.  Denetim sıklaştırılsın.  Kaçak kesim yapılıyor.  Bizler denetim yapıyoruz, yapmıyor değiliz. Zabıta ile beraber Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile beraber bu denetimleri yapıyoruz ancak bizim damgasız etlere el koyma yetkimiz yok. Bu yetki Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait. Dolayısıyla bu çalışmaları eşgüdümlü götürmek zorundayız. Bizim mezbahalarımızdaki kesim ile dışarıdaki kesim arasında fersah fersah fark var. Mezbahalarımızda kendimize göre bir yönetim anlayışıyla,  daha ciddi bir şekilde işletmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“EDS bizim gelir kaynağı olarak gördüğümüz bir konu değil”
Trafik akışının kontrolünü sağlamak ve trafikte düzeni bozan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenerek, can ve mal emniyetinin sağlanması amacı ile hayata geçirilmesi planlanan EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) Projesi kapsamında resmi kurumlar ile protokol imzalanması ve ihale için Büyükşehir Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi ile ilgili madde önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.
Başkan Seçer, konuyla ilgili yöneltilen kar amacı gütme eleştirilerine yanıt vererek, “EDS sistemini, ilçe belediyeleri ile birlikte eşgüdümlü olarak götüreceğiz. Buradan elde edilen gelirleri, Büyükşehir, ilçe belediyeleriyle yüzde50 oranında pay edecek. Bu bir gelir kaynağı değil, bu vatandaşa tuzak kurma organizasyonu değil, bu vicdani bir test meselesi değil. Toplumlar, kurallarla bir arada yaşıyor. Bu kurallara uymadığınız takdirde bunların cezai müeyyideleri vardır” dedi.
“Trafikte düzeni, tertibi kurmamız lazım”
EDS sistemi ile yalnızca trafiğin değil kent asayişinin de kontrol edileceğini sözlerine ekleyen Seçer, “Biz kentimizde trafik düzenini sağladığımız gibi bu sistem sayesinde kentin asayişinin kontrolüne de katkı sunmuş oluyoruz. Dolayısıyla burada vicdanı sızlayacak olanlar, trafik kurallarına uymayıp, masum vatandaşların canına, malına kast eden trafik canavarları. Şehir içinde arabalar, motosikletler birbirleriyle yarışıyor. Burada düzeni, tertibi kurmamız lazım. Bu, bizim gelir kaynağı olarak gördüğümüz bir konu değil. Buna gelirde denmez, yatırım yapıyorsunuz. Yaptınız ilk yatırımın karşılığında onu almak durumundasınız. İlçe belediyelerimiz ile beraber yatırım yapalım, beraber de bu tahsilatlardan yüzde50 oranında kendi hakkımızı alalım. Eğer bir yüklenici firmaya vereceksek, yine aynı şekilde bunu bölüştürelim. Tabii takdir Yüce Meclis’indir” diye konuştu. Konuşmaların ardından ilgili madde, oy çokluğu ile kabul edildi.
“Taşucu Limanı’na yatırım için uzun yıllar bize tahsis edilmesi lazım”
Taşucu Limanı ile ilgili yöneltilen soruları yanıtlayan Başkan Seçer,  “Limanın kirası her yıl yenileniyor. Her yıl kirasını ödüyoruz. Bunu çalıştırma sevdalısı değilim. Limanı Belediye olarak çalıştırırız ama hakkını vermek zorundayız. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Limanı gezdim. Fiziksel koşulları son derece kötü. Yeniden yapılması, ciddi bir proje olması lazım. 1 yıllık kirada yatırım yapmanız mümkün değil. Ben ilgili kurumlara, limanın uzun yıllar, 20-30 yıllık kiralanması ile ilgili yazı yazdım. Biz devam edelim. Gümrüklü bir liman ve hiçbir belediyede yok. Muazzam bir marina olabilir ama bu çok yüksek bir yatırım. Benim bunu yapabilmem için bir kere altlığını iyi oluşturmam lazım. Uzun yıllığına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan almam lazım. En son,‘Belirli bir tarihe kadar bize cevap yazın, yoksa boşaltacağız’ diye yazı yazdık ve tebligatı da gönderdik”diye konuştu.
Tarsus Hayvan Parkı’nın ismi değişiyor 
Meclis’te gündeme gelen önemli konulardan birisi Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Tarsus Hayvan Parkı’nın isminin değiştirilmesi ile ilgili teklifti.
Tarsus’ta bulunan Hayvan Parkı’nda yeni düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Başkan Seçer, isminin de daha kapsamlı bir isim olmasını istediklerini söyledi. Teklifi Meclis üyelerine sunmadan önce konuşan Başkan Seçer, “Tarsus Hayvan Parkımız’da bazı düzenlemeler, iyileştirmeler yapıyoruz, bazı yenilikler getiriyoruz. Tarsus’taki tesis son derece geniş bir alanda. Yeni bazı takviyeler yaptık. Farklı hayvanlar getirdik. Bazı türlerde eksikler vardı onu tamamladık. Yeni bir format attık. Bundan sonraki süreçte daha etkin, memnuniyet oranı yüksek bir hizmet verme anlayışı içerisindeyiz. İsmini de ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Doğa Parkı’ olarak değiştirmek istiyoruz. Yeri değişmeyecek. Genişletebilirsek genişleteceğiz” dedi.
Meclis üyelerinin önerileri ve oy birliği ile Tarsus Hayvan Parkı’nın ismi “Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkı”olarak değiştirildi.
Uluslararası Mersin Maratonu’nun tarihi değişiyor 
Başkan Seçer, Mersin’de yapılan önemli uluslararası organizasyonlardan biri olan Uluslararası Mersin Maratonu’nu yapılan diğer organizasyonların gölgesinde kalmaması ve daha uygun iklim şartlarında yapılabilmesi için Aralık ayında değil Mart ayında yapmak istediklerini ifade etti. Uluslararası Mersin Maratonu’nun Mart ayında yapılması konusunun mevcut 16 ihtisas komisyonunda görüşülmesi ile ilgili teklif oylanarak, ilgili komisyonlara sevk edildi. Seçer, konuyla ilgili, “Maraton, Aralık ayı içerisinde oluyordu. Bunun Mart ayında daha uygun olacağını düşündük. Bunun farklı sebepleri var. Bir tanesi iklim koşullarının Mart ayı sonunda daha uygun olması. Bazı büyük uluslararası maraton organizasyonlarının Aralık ayında yapılması, diğerlerinin gölgesinde kalacağı düşüncesi ile bundan sonra Uluslararası Mersin Maratonu’nu Mart ayının sonuna denk gelecek şekilde yapacağız” diye konuştu. 
Seçer’den Gezici Kalp ve Göz Sağlığı Araçları ile ilgili komisyon üyelerine rica 
Meclis’te Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi arasında ‘Menopoz Okulu’ açılmasına dair iş birliği protokolü yapılması ile ilgili madde görüşülürken, Başkan Seçer, Gezici Göz ve Gezici Kalp Sağlığı Araçları ile ilgili tekliflerin komisyonlarda beklediğini hatırlattı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Tabip Odası Başkanlığı arasında Gezici Göz Sağlığı Hizmeti ve Mersin Rotary Kulübü Derneği arasında Gezici Kalp Sağlığı Hizmeti verilmesi için İş Birliği Protokolü imzalanması ile ilgili teklifin geçtiğimiz ay komisyonlara gönderildiğini ifade eden Başkan Seçer, komisyon üyelerinden konunun hızlandırılması ile ilgili ricada bulundu. Seçer, “Bu iki konuyla ilgili teklif komisyonda henüz değerlendirilmedi. Şimdilik bekletiliyor. Benim komisyon üyelerinden, gruplardan ricam, o konuyu da tekrar gözden geçirelim. Bana göre menopoz da önemli bir olay, çağımızın hastalığı ama kalp ve göz rahatsızlıkları da en az onun kadar önemli. Süratle komisyonlarda görüşülüp, Meclis’e gelmesini rica edeceğim”dedi.
Mersinli Şehit Hüseyin Bulut’un ismi kavşakta yaşatılacak 
İzmir’in Urla İlçesi’nde Uzunada’daki askeri birlikte tahrip eğitimi sırasında kazayla meydana gelen patlamada şehit olan Deniz Astsubay Kıdemli Başçavuş Hüseyin Bulut’un isminin Toroslar’da bulunan Akbelen Bulvarı ile 230. Cadde Kesişimi Toroslar/Mersin kavşağına verilmesi ile ilgili teklif direkt oylanarak kabul edildi.
Kıbrıs Çıkarmasında şehit olan ve ismi Akdeniz İlçesi, Mahmudiye Mahallesi’nde bulunan caddeye verilen Ahmet Ersoy Caddesi’nin isminin “Şehit Ahmet Ersoy Caddesi” olarak değiştirilmesi ile ilgili teklif de direkt oylanarak kabul edildi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA