| DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 

 

Tunca Arslan
 
Aydınlık Gazetesi, 3.1.2020

Namık Kemal ve Nâzım Hikmet

 
Geçen hafta ODTÜ’de düzenlenen Namık Kemal etkinliğine bir grup sahte solcu tarafından düzenlenen saldırı girişimi ve onu besleyen ahmaklık, beni bir an ortaokul yıllarıma götürdü. Duyanlar, bilenler, anımsayanlar vardır mutlaka; "Namık Kemal fıkraları", 1970’lerin öğrenci argosunda epey yaygındı. O zamanlar, abuk sabuk bir sürü müstehcen fıkranın neden Namık Kemal’le ilişkilendirildiğine anlam veremez, "Namık Kemal bir gün..." diye başlayan o aşağılayıcı hikâyelerin kaynağını çok merak ederdim.

Çok sonraları öğrendim ki olan bitenin gerçekte Namık Kemal’le hiçbir ilgisi yoktu; Osmanlıcada "adamın biri" anlamına gelen "nam-ı kemal", dilden dile geçerken "Namık Kemal" olmuş, aslında hiç de gülünecek yanı olmayan o çapkınlık hikâyeleri Hürriyet ve Vatan Şairi’nin üstüne yapışıp kalmıştı.

O günleri düşününce, ODTÜ’de etkinlik afişindeki bazı harfleri karalayıp "Namık Kemal"den "Namı Mal" üretenlerin yalnızca sahte solcu değil, mizah duyguları ortaokul seviyesini aşamamış cahiller ve aptallar olduklarına da kanaat getirdim.

PARİS KOMÜNÜ’NE DESTEK

Ömrü ve düşünce yaşamı Abdülaziz ve Abdülhamit’in baskıcı yönetimlerine karşı mücadeleyle geçmiş, sürgün üstüne sürgün yemiş, genç bir subayken Mustafa Kemal’in "Bizim bir Namık Kemal’imiz var. O, Türk milletinin yüzyıllardır beklediği sesi verdi. Fakat ne şiirlerini, ne konuşmalarını okuyabiliyoruz" diye andığı büyük şairin, örneğin Paris Komünü’nü alkışladığını, komünarları desteklediğini nereden bilecek "Namı Mal"cılar? Paris yıllarında tanışıp çok etkilendiği Emille Accolas’ı kendisine "sosyalizm hocası" olarak kabul ettiğini duymuş olma ihtimalleri var mı? "Hıfzı Topuz, Namık Kemal’in Paris Komünü’ne bizzat katılan üç Türk’ten biri olduğunu yazdı" deseniz, ne yaparlar acaba?
 
Namık Kemal, Nâzım Hikmet’i bile hatasından döndürmüş adamdır. 1935-1936’da özellikle Peyami Safa’yla girdiği tartışmada Namık Kemal’i de küçümseyip "takma yeleli aslan" diyen, şairin tüm düşünce yaşamını ve mücadelesini Marksizmin gözlükleriyle değerlendirip "burjuva" ilan eden ve "yıkılması gereken yeni bir put" olarak gören Nâzım, sonraları bu yargılarını değiştirmiş ve hatasını kabul etme erdemini göstermiştir. 20 Ocak 1942’de Orhan Kemal’e yazdığı mektupta ("Nâzım Hikmet-Kemal Tahir’e Mapusaneden Mektuplar", Adam Yayınları, 1990, s.109-110) "Namık Kemal meselesine gelince..." diyor ve gene bazı sınıfsal eleştirileriyle birlikte geçmişteki yaklaşımını düzeltiyor:

"SAHİCİ DEĞERİNİ VERMELİ"

"1) Namık Kemal’in inkılapçı mübeşşirliğinin mahiyet ve derecesinde göz önünde tutulacak şey, onun hakkında yazılmış gazete makalelerini okumak değil, bizzat Namık Kemal’in, bilhassa iktisadi, siyasi, içtimai makalelerini okumak, hayatını tetkik etmektir. 2) Diğer taraftan esas itibariyle her insanı konkre olarak, yani içinde yaşadığı devirle mütalaa edeceğiz (...) Namık Kemal, Victor Hugo’yu, Jan Jacques Rousseau’yu, klasik İngiliz iktisatçılarını bilen bir adamdı. Şimdi bu cepheden işi alırsak, Namık Kemal’in inkılapçı liberal burjuva mübeşşirliği ortaya çıkar."

Namık Kemal’in Karl Marx’la kıyaslanacak bir "dahi" olmadığını vurgulayan Nâzım Hikmet, şöyle sürdürüyor mektubunu:

"Namık Kemal’in sahici değerini vermeli. Ve mesela bugün ona Irkçı-Turancı-Hitlerist-Çınaraltıcılar, Arnavut’tu, Hanedanı Âli Osman’a düşmandı, farmasondu filan diye hücum ederken, Namık Kemal’i müspet taraflarından tutmak lazımdır. Nitekim dün onu şovenler Marx’ın filan üstünde bile demokrat, bir inkılapçı olarak ileri sürdükleri zaman bunun aksini yapmak icap ediyordu. Diyalektik denilen gözünü sevdiğimin metodu."

Namık Kemal, Nâzım Hikmet’in gür ve vatansever sesinin öncüsüdür. Peki bugün Namık Kemal’e saldıran sözde solcular, Nâzım Hikmet’i bari doğru dürüst okumuşlar, metodunu kavramışlar mıdır sizce? Ne gezer!



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA