Mustafa Kemal’in pek bilinmeyen ilk Libya vazifesi: Devrimi savunmaya gitti | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAÞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOÐAZI ÇEVRE FESTÝVALÝ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMÝZÝ KURTARMAK ÝSTÝYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÝR GELECEÐE GEÇÝÞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ÞEHITOÐLU, KýZ KARDEÞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý 
Mustafa Kemal’in pek bilinmeyen ilk Libya vazifesi: Devrimi savunmaya gitti

 

Mustafa Kemal, Trablusgarp’ta kendisini çabuk kabul ettirir, iþlere hâkim olur. En dokunulmaz sanýlan yerli mütegallibeyi ayaðýna getirir. Hatta bir medrese odasýnda asiler ve mürtecilerle yiðitçe karþýlaþýp onlara meydan okur.

 
ERCAN DOLAPÇI

Mustafa Kemal, Trablusgarp’a (Libya) ilk kez Ýtalyan iþgaliyle gitmedi. Meþrutiyet Devrimi’nden sonra çýkan olaylarý bastýrmak ve bölgede düzeni saðlamak için Eylül 1908’de Libya’ya gönderildi. Bir anlamda ilk "31 Mart" hadisesini bastýrmaya gitti. Kendisi de bu tarihte Ýttihatçý olan Mustafa Kemal, orada devrimi savundu. Bölgedeki olaylarý bastýrdý ve devlet otoritesini saðladýktan sonra Ocak 1909 baþýnda Ýstanbul’a döndü. Buradaki faaliyetlerinden dolayý Ýttihat ve Terakki Fýrkasý kongresinde "Trablusgarp delegesi" seçildi.

23 Temmuz 1908 II. Meþrutiyet’in ilanýndan sonra Trablusgarp’ta bazý aþiret ve þeyhlerin kýþkýrtmasýyla devrime karþý tavýr alan tepkiler ortaya çýkmaya baþladý. Temmuz ve Aðustos aylarýnda süren bu gösterilerde hapiste bulunan tutuklular "genel af" bahanesiyle tahrik edilerek hükümet karþýtý eylemlerde kullanýldý. Buradaki geliþmeleri anlamasý ve alýnacak önlemleri saptamasý için Ýttihat ve Terakki Cemiyeti Merkez Komitesi tarafýndan bölgeye Kurmay Yüzbaþý Mustafa Kemal’in gönderilmesi kararlaþtýrýldý. Mustafa Kemal, Selanik’ten Ýstanbul’a çaðrýldý. Eylül sonunda deniz yoluyla bölgeye intikal etti. Üç aylýk bir çalýþmada aþiret ileri gelenleriyle temasta bulundu, askeri birliklerin daha aktif ve disiplinli olmasýný saðladý.

FRANSIZLAR DA TAKÝP ETTÝ

Mustafa Kemal’in geliþini burada bulunan Fransýz Konsolos A. Alrick, Paris’e 3 Ekim 1908 tarihinde gönderdiði raporda þu ifadelerle bildirir: "Muhtemelen Selânik Ýttihat ve Terakki Komitesi üyesi olan bir Türk subayý, birkaç günden beri bu civarda olup bitenler ve kiþiler hakkýnda soruþturma yapacaktýr. Kendisinin, daha þimdiden birçok yüksek memur ve eþrafý anayasaya ve onun baþlýca ilkelerine sadakat yemini yapmaya davet ettiði, hürriyet ilkesi konusunda dindaþlarýnýn menfi davranýþlarýyla veya hiç deðilse bazý tereddütleriyle karþýlaþtýðý söylenmektedir." (Utkan Kocatürk, Kaynakçalý Atatürk Günlüðü, AAM Yayýnlarý, Ankara, 1999, s.9.)

Fransýz Konsolos, bu temaslar sýrasýnda Mustafa Kemal ile de görüþür ve bu görüþmesini 11 Ekim 1908 günü Paris’e þu notla bildirir: "Selanik Ýttihat ve Terakki Komitesi üyesi Yüzbaþý Kemal Bey, Ýngiliz ve Ýtalyan meslektaþlarýmý olduðu gibi, beni de ziyaret etti. Kendisinin ziyaretini iade ile bir görüþme yaptým." (Age, s.9.)

Ýngiltere’nin Trablusgarp Konsolosu Alvarez ayný günlerde ülkesine gönderdiði raporda ise þöyle der: "Beþ gün kadar önce Tripoli’de geniþ bir dinleyici topluluðu karþýsýnda partisinin ilke ve amaçlarýný anlattý. Düþüncelerini etkili ve akýcý üslupla dile getiren bir konuþmacý. Geçen gün bana uðramýþtý. Çok sakin ve az konuþan bir ruh hali içindeydi. Bende, daha sonra doðrulanacaðýna inandýðým, enerjik ve kararlý mizaç sahibi bir kiþi izlenimi býraktý."

Mustafa Kemal, Trablusgarp’ta güvenliði saðladýktan sonra 19 Ekim 1908 günü Bingazi’ye hareket ederek burada Meþrutiyet Devrimi’ne isyan eden Þeyh Mansur’la görüþür. Mansur’un evine giderken askeri birlikle evin etrafýný sarar ve ona devletin kararlýlýðýný gösterir. Mansur’a Kur’an-ý Kerim üzerine baðlýlýk yemini ettirir... Mustafa Kemal de "Meþrutiyet yönetiminin Halife Hazretlerine kötülük yapmayacaðýna dair" yemin eder... Mustafa Kemal burada da düzeni saðlar...

Yüzbaþý Mustafa Kemal, buradaki faaliyetleri sýrasýnda basýnda çýkan olumsuz haberlere de cevap vermekten geri durmaz. Bingazi’de memurlar arasýnda çýkan anlaþmazlýklarýn Hanya’da yayýmlanan Ýstikbal gazetesinde yayýmlanmasýna tepki gösterir. Çýkan haberlere, 29 Ekim 1908 tarihinde gönderdiði mektupla cevap verir: "Bir aydan fazla bir müddetten beridir vatanýmýzýn Afrika’sýnda seyahat ediyor ve mahalli durumu, kamuoyunu, karþýlýklý hissiyatý araþtýrýyorum. Buna dayanarak, gazetenizde yayýmlanmasýna aracýlýk edilen hususlarýn hakikate yaklaþmamýþ olmakla beraber, pek zararlý olduðunu söyleyebilirim. Gazetelerimizin ahlâkýmýza yükseklik, hislerimize temizlik ve maneviyatýmýza kuvvet verecek makalelerin sergilendiði yer olduðunu görmek isteriz. Vicdanýmýn temizliðine emin olunuz kardeþim." (Cumhuriyet, 18 Aralýk 1927’den aktaran; Atatürk’ün Bütün Eserleri, c.1, Kaynak Yayýnlarý, Ýstanbul, 1997, s.33.)
 
OCAK 1909’DA ÝSTANBUL’A DÖNDÜ

Mustafa Kemal, Ocak 1909 baþýnda Ýstanbul’a döner. Bu hizmetlerinden dolayý 22 Eylül 1909 tarihinde Selanik’te toplanan Ýttihat ve Terakki Cemiyeti 2. Büyük Kongresi’nde Trablusgarp delegesi olur. Kongrede yaptýðý tarihi konuþmada askerin siyasetten çekilmesini ister. Bu teklif yönetimi rahatsýz eder, ancak bu çýkýþ ileriki süreçte onun ne kadar haklý olduðunu ortaya koyar. Bu kongreden sonra Cemiyet’le olan iliþkisini keser ve daha çok askeri meselelerle ilgilenmeye baþlar. Mustafa Kemal kongrede yaptýðý konuþmada þunlara deðinir:

"Ordumuzun içinde bulunduðu Cemiyet arkadaþlarýmýz, politikada devam etmek istiyorlarsa, ordudan çýkmak ve Cemiyetimizin halk içindeki teþkilatý arasýna girmelidirler. Bu suretle gün bile kaybýna meydan vermeyerek, ordumuz politikadan uzaklaþmalýdýr. Ve ordu içinde kalacak dostlarýmýz da, artýk politika ile meþgul olmamalý ve bütün gayretlerini ordumuzun kuvvetlenmesine çevirmelidirler. Cemiyetimiz de, bir an önce, teþkilatýmýzý halkýn içinde geniþleterek milletimize dayanan siyasi bir parti haline gelmelidir." (Kocatürk, Age, s.12.)

Ýlginçtir, bu uyarýlarýn yapýldýðý tarihlerde ordu ve siviller içinde Ýttihat ve Terakki karþýtý muhalefet geliþmektedir. Bu durum özellikle orduyu yýpratmakta; emir ve komuta yapýsýný bozmaktadýr. Bunun acýsýný ‘31 Mart’ 13 Nisan 1909 günü çýkan irticai harekette ve 1912 Ekim’inde çýkacak olan Balkan Harbi’nde tüm çýplaklýðýyla göreceðiz... Ýþte Mustafa Kemal bu durumu bildiði için Ýttihat Terakki yönetimini samimi olarak uyarýr... Bu uyarý onlarý rahatsýz eder ve Mustafa Kemal’e tavýr alýrlar.

Mustafa Kemal, 24 Aralýk 1921 tarihinde Ahmet Emin Yalman ile yaptýðý görüþmede de Trablusgarp günlerine deðinir ve þunlarý söyler: "31 Mart meselesi halledilince tekrar Selanik’e döndüm. Ordunun, Cemiyetten ayrýlmasý ve siyasetle meþgul olmamasý görüþünü bu defa daha kuvvetle ileri sürmeye baþladým. Meþrutiyetin ilanýndan sonra teþkilat yapmak için Trablusgarp’a gönderilmiþtim. Her defa orada Ýttihat ve Terakki kongresine delege seçiliyor, fakat gitmiyordum. Bir defa yalnýz bu maksadý anlatmak için gittim. Maksadýmý kabul ettirdim. Fakat muvaffakiyet, yalnýz kongrenin teorik kararýnda kaldý. Tatbik edilmedi. Ýttihat ve Terakki’nin bazý þahýslarý ile aramýzda Meþrutiyet’ten sonra baþlayan fikir ihtilaflarý nihayet derecede þiddetlendi ve hemen bu ana kadar devam etti. Bundan sonra yeni ordu teþkilatý yapýldý. Ýzzet Paþa Erkânýharbiye reisiydi. Ben bu teþkilatta Selanik Kolordusu Erkânýharbiyesi’ne, küçük rütbeli bir subay sýfatýyla dâhil oldum. Henüz Kolaðasý rütbesinde idim. Ordunun talim ve terbiyesiyle uðraþýyordum." (Vakit, 10 Ocak 1922’den aktaran; Atatürk’ün Bütün Eserleri, c.12, Kaynak Yayýnlarý, Ýstanbul, 2003, s.165.)

‘MÜRTECÝLERE YÝÐÝTÇE KARÞI KOYDU’

Mustafa Kemal, Ýsmet Ýnönü ve Enver Paþa’larýn hayatýný üçer ciltler halinde yazan Þevket Süreyya Aydemir’e göre, Mustafa Kemal Trablusgarp’a Ýttihat ve Terakki yönetimi tarafýndan biraz da "baþýmýzdan gitsin" mantýðýyla gönderilir. Yani ondan kurtulmak için... Ama o bunu bildiði halde görevi kabul eder ve orada üç ay içinde düzeni tesis ederek döner. Aydemir bu geziyi þöyle deðerlendirir: "Mustafa Kemal gideceði yeri annesine de haber vermeden, sivil olarak yola çýkar. Ýzmir, Ýskenderiye üstünden denizyolu ile Trablus’a varýr. Bu yolculukta, sonralarý yaveri olan, eski çocukluk arkadaþý Salih Bey’e yazdýðý mektuplar ilk gençlik heyecanlarýný, sýrlar, muammalar, içinde görünme heveslerini, ilk uzunca seyahatinin coþkunluðu içinde bulunan bir hareketli insanýn heyecanlarýný yansýtýr. Bu seyahat onun için, hakikaten ilk karakter imtihaný da olur. Hem çileli, hem irade ve cesaret isteyen, hem de romantik taraflarý olan bir imtihan. Bu iþ aslýnda bir sürgündür. Ýttihat ve Terakki bu özgür görüþlü dikbaþlý Mustafa Kemal’i, güya bir parti temsilcisi diye Akdeniz’in ötesine, Trablusgarp topraklarýna göndermektedir. Ama sürgün yeri iyi seçilmiþtir." (Þevket Süreyya Aydemir, Tek Adam, C.1, 32. Özel Basým, Remzi Kitabevi, Ýstanbul, 2011, s.129-130.)

Aydemir, Mustafa Kemal’in orada irticayla yaptýðý ilk mücadeleyi ise þöyle anlatýr: "Mustafa Kemal, Trablusgarp’ta kendisini çabuk kabul ettirir, iþlere hâkim olur. En dokunulmaz sanýlan yerli mütegallibeyi ayaðýna getirir. Hatta bir medrese odasýnda asiler ve mürtecilerle yiðitçe karþýlaþýp onlara meydan okur. Kendisini çevirmek, yakalamak, öldürmek yahut iki kolunu arkasýna baðlayýp Trablus’tan atmak isteyen asilerle açýkça hesaplaþýr. Mürtecilerin, þeyhlerin karþýlarýna tek baþýna dikilir. Nihayet bir gece, cami avlusunda halký toplayýp onlarý uyarýþý, Bingazi’deki icraatý ve o bölgede putlaþtýrýlmýþ Þeyh Mansur ve diðerleriyle cesur hesaplaþmalarý birbirini takip eder. Bunlar o zaman 28 yaþý içinde olan bir kurmayýn, kendi teþebbüs ve sorumluluðunu kullanarak, geçirdiði ilk tehlikeli imtihandýr. Hulasa Mustafa Kemal Trablusgarp’ta, çevresinin üstüne çýkmasýný bilir." (Aydemir, Age, s.131-132.)



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA