TARİHTEKİ SALGIN HASTALIKLAR | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
TARİHTEKİ SALGIN HASTALIKLAR

 

Mustafa Pamukoğlu


Salgın hastalıklar tarihin akışını değiştiriyor

 
Koronavirüsü dünyayı teslim almış durumda. Sekiz milyar insanı tir tir titretiyor. İnsanlar şaşkın.

Dünya tarihinde salgın hastalıkların nasıl bir yıkıma yol açtığını büyük ihtimalle çoğumuz incelememiştir.

TARİHTEKİ SALGIN HASTALIKLAR

Salgın hastalıklar büyük kayıplar yanında tarihin akışını da değiştirmiştir. Bazı önemli salgın hastalıkları nelere yol açtığını kısaca hatırlatalım.

M.Ö. 396 yılında Kartacalılar Sirakuza’yı kuşatmışlar, ancak orduda çıkan veba salgını yüzünden geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Bu veba salgını Kartacalılar’ın Sicilya’daki askeri varlığını da yok etti. Eğer veba salgını çıkmasaydı Roma İmparatorluğunun yerini Kartaca İmparatorluğu alabilirdi.

Haçlı ordularının Filistin’de tutunamamalarının en önemli nedenlerinden biri, yaygınlaşmış bulaşıcı hastalıklardı. Almanya İmparatoru II. Frederick 1227 yılında Haçlı ordularına destek amacıyla ordusunu Brindisi’den gemilere bindirmiş, fakat daha sonra dizanteri salgını nedeniyle geri dönmek zorunda kalmıştı.

İspanyollar Amerika kıtasını keşfettiklerinde beraberlerinde götürdükleri griple yerli halkı çökertmeyi başarmışlardı. Çünkü yerli halkın gribe karşı bağışıklıkları yoktu.

Napolean Bonaparte (1769-1821) da Doğu Seferi sırasında tifüs ve dizanteri salgını dondurucu soğuktan daha etkili olmuştu.

1861-65 yılları arasındaki Amerika İç Savaşı’nda yalnızca kuzey ordusunun askerlerinin 220 bini, tifo, dizanteri ve tüberküloz gibi hastalıklardan ölmüştür.

1854-56 yılları arasında yapılan Kırım Savaşı’nda da Fransız askerlerinin 20 binini çatışmalarda, 50 binini ise çeşitli hastalıklardan ölmüştü.

1915’te Çanakkale Savaşları’nın en şiddetli ve kritik döneminde Osmanlı ordusu, müttefiklerinden gerekli asker ve mühimmat desteğini alamamıştı. Çünkü destek kuvvetler salgın hastalığın yoğun olduğu Sırbistan’dan geçmekten korkmuşlardı.

Kurtuluş Savaşı’nda elimizde neredeyse katır bırakmayan sığır vebası yaşanılan en büyük zorlukların başında geliyordu.

1348-1351 yılları arasında kıta Avrupası’nda ortaya çıkan ve Kara Ölüm adıyla anılan ünlü veba salgını da milyonlarca kişinin ölümüne neden oldu. O kadar ki bu veba salgını Avrupa’nın ekonomik, sosyal ve demografik yapısını önemli ölçüde değiştirdi.

1918 yılında baş gösteren ve Birinci Dünya Savaşı’nın yarattığı olumsuz koşulların da etkisiyle kısa sürede bütün dünyaya yayılan İspanyol Gribi’nin 50 bin kişinin ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor.

KORONAVİRÜS DE CİDDİ BİR TEHLİKE

Nereden nasıl ne şekilde birden bire çıktığı anlaşılamayan ve Çin’den dünyaya yayılan koronavirüs tarihteki İspanyol Gribi ve veba salgınına benziyor. Yapay mı, doğal mı belli değil.

Yol açtığı kayıplardan ziyade yarattığı ekonomik, sosyal, demografik etkisi yıkıcı.

PİYASA EKONOMİSİNE DARBE

Koronavirüs tüketime dayalı piyasa ekonomilerine ilaç, tıbbi malzemeler, gıda ve temizlik maddeleri sektörleri dışında olumsuz etkisi çok fazla.

Seyahatlerdeki kısıtlama nedeniyle turizm ve ticari sektörde durgunluk başladı.

Korunma önlemleri insani ilişkilere ve sosyal faaliyetlere sınırlama getirdi.

Kültür ve sanat faaliyetleri korkular nedeniyle etkileniyor.

Tek iyi tarafı temizliğin, hijyenin hepimiz için ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Dinler bile bu kadar etkili olamıyor.

KAPİTALİZM ACABA?

Koronavirüsü acaba vahşi kapitalizmi sosyalleştirir mi? Bir virüsün nükleer bomba kadar etkili olabileceğini gözleri kör, kulakları sağır doğa ve insan yıkımından kaçınmayan küresel egemenlere gösterip hizaya getirir mi?

Hiç sanmıyoruz. Bu da gelir geçer. İlaç, tıbbi malzeme ve gıda sanayi kazanır. Bir süre sonra unutulur gider ve tarihteki yerini alır. Birbirimizi yemeye ve doğayı katletmeye devam ederiz.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA