AN’lamazsak, BİR’leşmezsek, ON’amayız | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
AN’lamazsak, BİR’leşmezsek, ON’amayız

 

•Yetiştireceğimiz nesiller fiziği, kimyayı, biyolojiyi doğayla birleştirebilir ve insanlık yararına kullanabilirse, bundan ders alıyoruz demektir. Ama parayı teknolojiye emretmek, teknolojiyi de bilim ve sanata emretmek için kullanmaya devam edersek bulacağımız çözümler de bozulmalara yol açacaktır.

ŞADİYE ZEYNELOĞLU ÇELİK

Bu yılın mart ayı ortalarından itibaren yaşantımızı, alışkanlıklarımızı tümüyle değiştiren Kovid-19 virüsünü şimdiye kadar genellikle doktorlardan dinleyerek öğrenmeye çalıştık. Bu kez ise konunun farklı boyutlarını dinlemek üzere maskemizi takıp ziraat mühendisi ve ekosistem analisti Huriye Yıldız Kara’yı evinde ziyaret ettik. Hem Kovid-19’u konuştuk, hem de kendisinden “Mersin’de Birlik” için seri söyleşiler yapmak üzere söz aldık. Söyleşimiz soru-cevap şeklinde geçmediği için sizlere ara başlıklarla sunmayı uygun gördük:

‘AN, ON VE BİR’
“Türkçemizde an ve on köklerini çok önemli ve anlamlı bulurum. İçinde bulunduğumuz anı doğru anlayamazsak, nedenlerini sorgulayamazsak onamayız. Bir diğer önemli kök de birdir. Annem ‘bir araya getirmek, toplamak’ anlamında bir sözcük kullanırdı: Birlemek… Kütüphaneler dolusu bilgi biriktirmiş olabiliriz. Ama bilgilerimizi birleştiremezsek ve birlik içinde olamazsak da onamayız, onaramayız veya yanlış onarırız.”

Buraya nasıl geldik?

“Bizler uzun zamandır doğayla ve tarımla olan ilişkimizi tek taraflı olarak iptal etmiş bulunuyoruz. Bu nedenle Kovid-19’a, doğanın sigortası atmışken ve tarımdan bu kadar kopmuşken yakalanmış olmamız tesadüf değildir. 1970’li yıllardan beri dünyanın nereye gittiğini sorguluyoruz. Dünya bu kadar insanı taşır mı? Gıdamız yeterli mi? 1992’de gerçekleşen Rio Sözleşmesinde Hindistan temsilcisi “Eğer biz de Amerikalılar gibi yaşamaya kalkarsak, beş tane daha dünya gerekir” demişti. Ardından Milenyum 100 Yıl Eylem Planları yapıldı, binlerce sayfalık dokümanlar, bildiriler sunuldu. Bir zaman Ozon deliğini konuştuk, çözümler aradık. Bir ara Karbon canavarı diye bir şey yaratıldı. Oysa karbon canavar değil, bedenimizi oluşturan elementlerden biriydi. Ama tüm bu çaba ve araştırmalara rağmen büyük bir hızla bugünkü duruma geldik. Neden? Bunun cevabı, bilimin eksikliği değildir.”

KONTROL BİZDE DEĞİL
“1940-1970 arası tarımda uygulamaya sokulan Yeşil Devrim’den sonra üretimin artacağı ve her türlü sorunun giderileceği düşünülüyordu. Evet, üretim arttı. Ama sorunlar daha da büyüdü. Önceleri DDT ile başlayan ‘tarımda kimyasal’ macerası günümüzde sayısı 500’e ulaşan kimyasallarla devam ediyor. 500 kimyasal, bize 500 de hastalık getirdi. 'Kontrol bizde, istemediğimiz etkenleri ilaçla yok ederiz' dedik ama öyle olmadı. Çünkü kontrol bilim ve sanattadır. Doğada müthiş bir uyum vardır. Örneğin azot vücudumuz için gereklidir ve mikro organizmalar tarafından bağlanması gerekir. Ama siz mikro organizmaları ilaçla yok ediyorsanız bunun sonuçlarına da katlanırsınız.

Bilim insanlarının hepsi kendi konularında detaylı araştırmalar yapar ve bu uzmanlaşma gereklidir. Ama bunu yaparken bütünü gözden kaçırmamak gerekir. Örneğin D vitamini konusunda derin araştırmalar yapılıyor. Bunun amacı D vitaminini daha yakından tanıyarak ondan daha çok yararlanmaktır. Ama ben yalnızca D vitaminine takılıp da vücudumun bütününü göremiyor, onun canlı ve cansız doğal çevremle bağını kuramıyorsam, bu bilgilerin bana bir faydası olmayacaktır.”

ÖLÜMÜN ÖNÜNDEN KAÇAR HALE GELDİK
“Oysaki bilimin ve sanatın alt dallarını daha sağlıklı kullanarak anımıza yansıtabilsek, onacağız ve onaracağız. Kovid-19’u da daha rahat atlatacağız. Doğa ile olan ilişkimizi düzeltemezsek daha başka virüsler de çıkacaktır. Eğer şimdiden gerekli tedbirleri alır, geleceğe sürdürülebilir zincirler, köprüler atabilirsek sağlığı da davet etmiş oluruz. O zaman onu kovalamamıza gerek kalmaz, o zaten bize gelir. Bu her konuda böyledir. Örneğin otuz yıldır atık sorunu ile uğraşan birisi olarak şunu belirteyim ki, sıfır atık mümkün değildir. Ama atığı mümkün olduğunca azaltır, geri dönüşümünü sağlar, yararlı hale getirir ve doğadan daha az talep eder hale gelirsek daha sağlıklı bir yaşama kapı aralayabiliriz. O zaman kaçınılmaz olan ölüm de bizi muhtemelen daha geç ziyaret edecektir.”

NASIL DERS ALIRIZ
“Yetiştireceğimiz genç nesiller fiziği, kimyayı, biyolojiyi doğayla ve doğanın içindeki sanat ve güzellikle birleştirebilir ve insanlık yararına kullanabilirse, bundan ders alıyoruz demektir. Ama para denilen şeyi teknolojiye emretmek, teknolojiyi de bilime ve sanata emretmek anlamında kullanmaya devam edersek bulacağımız çözümler de yeni bozulmalara yol açacaktır. Herkesin kendisini, geçmişten beri biriktirdiklerini, nelerin kölesi olduğunu sorgulayacağı ve anlayacağı bir dönemden geçiyoruz. Her şer’de bir hayır vardır deriz. Kovid-19’un da bir hayrı olmuşsa o da sağlığın ve sağlık emekçilerinin, tarımın ve tarım emekçilerinin değerini anlamamızdır diyebilirim.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA