Altıncı günde Aratos’un iç duvarına ulaşıldı | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Altıncı günde Aratos’un iç duvarına ulaşıldı

 

Dünya tarihinin en büyük filozoflarından Aratos’un anıt mezarında sürdürülen kazı çalışmalarında sevindirici haberler geldi. Kazının henüz altıncı gününde iç duvarın büyük bölümünü ortaya çıkaran ekipler, anıt mezarın şekli hakkında da bilgiler edinmeye başladı. 
Mezitli Belediyesinin gündeme getirmesiyle birlikte kazı çalışmalarına başlanan dünyanın en büyük filozoflarından, astrofizikçi Aratos’un anıt mezarıyla ilgi sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın da, eline çekici, küreği alarak destek verdiği kazı çalışmalarının henüz altıncı gününde iç duvarının büyük bölümü ortaya çıkarıldı. Tamamlandığında dünyanın ilgisinin buraya çekileceğinin düşünülen Aratos’un anıt mezarının şekliyle de ilgili çok önemli ipuçlarına ulaşıldı. Yuvarlak iç duvarının dış bölümünde ise altıgen iki farklı duvarın da olduğu tespit edilen anıtla ilgili elde edilen verilen ışığında ana şekil ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. 
‘HENÜZ YOLUN ÇOK BAŞINDAYIZ’ 
Kazılarda kısa sürede sevindirici sonuçların alınıyor olmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden kazı ekibinden Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Deniz Kaplan, “Soli Pompeiopolis kazılarının 2020 yılı çalışmaları kapsamında Aratos’un mezarı olduğu düşünülen alanda kazılara başladık. Yaklaşık bir haftadır 10 işçi ile birlikte devam ediyoruz. Ancak ele geçen bulgulara karşın henüz yolun başındayız. İşte şu an ki yapmış olduğumuz kazılardan anlaşılabileceği üzere içinde yuvarlak bir yapı merkezde onun etrafında ise 2 sıra altıgen bir altyapı ile karşı karşıyayız. Kazı ilerlediğinde bu unsurların plan görünümleri değişebilir daha net bilgileri ilerlediği zaman söyleyebileceğiz” şeklinde bilgi verdi.  
‘BÖLGE ZİYARET MERKEZİ HALİNE GELECEK’
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a gösterdiği yakın ilgi nedeniyle teşekkür eden Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, “Yaptığımız çalışmaların sonucunda parça parça olduğu için şekli konusunda yeterli bilgiye sahip olunamayan anıt yapıyı çıkarmaya çalışıyoruz. Bu yaptığımız çalışmalar kendi çağının en önemli ünlülerinden olan Soli Pompeopolis doğumlu Aratos, Mersin tarihi içinde çok önemli bir şahsiyet. Anıt mezarı ortaya çıkararak bölgeyi ziyaret merkezi haline getireceğiz. Anıt mezar, Soli Pompeipolis Sütunlu Caddeye, 150 metre uzaklıkta. Höyüğe ise 100 metre uzaklıkta. Elde ettiğimiz bulgular hem bilimsel açıdan hem de Mersin turizmi ve tanınması açısından önemlidir” diye konuştu.
‘MERSİN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM OLACAK’
Kazı çalışmalarına destek verenlere de teşekkür eden Yağcı, “Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, 9 Eylül Üniversitesine, Mersin Üniversitesine ve özellikle Başkanımız Neşet Tarhan özelinde, Mezitli Belediyesi ekibine teşekkür ederiz. Burada altını çizmek istediğim önemli bir husus ise, bu kuruluşlar dışında yerel yönetimlerin de desteğini bekliyoruz. Yani kentimiz için bu kazı tahmin edilmeyecek kadar getirisi olan önemli bir yatırım olacak.
Bu çalışmaların kısa sürede tamamlanıp Mersin'e ve dünya kültür turizmine kazandırılması için kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin desteğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
‘ANIT MEZARIN BELLİ BÖLÜMLERİ ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI’
Aratos’un anıt mezarını bir an önce güneş ışığına çıkarmak istediklerini ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Mezitli'nin güzel bir konumunda, Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Aratos’un mezarı ve ileride kazısına başlanacak olan Antik Limanı ile Mezitli’yi ve Mersin’i tüm dünya tanıyacaktır. Anıt Mezarın belli bölümleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Ben de her fırsatta buraya gelerek çalışmalara destek veriyor, gelişmeler hakkında bilgi alıyorum. Ancak bunu sadece belediyenin gücüyle, Kültür ve Turizm Bakanlığını gücü ile sonuçlandırmak mümkün değil” dedi.
‘MERSİNLİLER GELSİN KAZI ÇALIŞMALARINI GÖRSÜN’
Mersinlileri kazı çalışmalarını izlemeye davet eden Başkan Tarhan, yaptığı açıklamada “Mersinler gelsin ve nasıl kazı yapıldığını görsünler istiyorum. Tarihi neymiş, burada kimler yaşamış, bilgi alsınlar. 2-3 bin yıllık tarihi olan Mezitli’yi, Aratos’un mezarı çıktığı zaman tüm dünya duyacak. Onun için herkesin tekrar desteğini istiyorum” ifadelerini kullandı.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA