ORTAYLI’NIN KÝTABI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAÞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOÐAZI ÇEVRE FESTÝVALÝ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMÝZÝ KURTARMAK ÝSTÝYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÝR GELECEÐE GEÇÝÞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ÞEHITOÐLU, KýZ KARDEÞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý 
ORTAYLI’NIN KÝTABI

 

Bekir Zorba

“Herkes kendi talihinin mimarýdýr”

“Bir Ömür Nasýl Yaþanýr” gazeteci Yenal Bilgici’nin Prof. Ýlber Ortaylý ile yaptýðý söyleþi kitabýnýn adý. Alt baþlýk olarak da kitaba “Hayatta Doðru Seçimler Ýçin Öneriler” ismi verilmiþ. Söyleþi Ýlber Ortaylý ile olunca, kitap ilgimi çekti. Türkiye’de kendini her açýdan iyi yetiþtirmiþ ve de entelektüel bakýmdan üst seviyelerde bulunan az sayýdaki insanlardandýr Ortaylý. Bugüne deðin hiçbir kitabýný okuma fýrsatý bulamamýþtým fakat gazetelerde çýkan yazýlarýný takip ederim. Ayrýca tv programlarýnda hayli dinlemiþliðim vardýr kendisini.
Tv programlarýna hemen hemen tek çýkar. Ayrýlan zamaný baþkalarýyla paylaþmaz. Hoþsohbet oluþu ve olaðanüstü bilgi birikimiyle, yayýný tek baþýna götürür. Verilen süreyi azami ölçüde kullanýr. Bir insanýn kendini bu denli eðitmesi, geliþtirmesi, benzersiz tecrübe ve gözlem gücüyle donatmasý hiç sýradan deðildir. Ýþte bu olaðanüstü yetiler onda fazlasýyla mevcuttur. Belki ‘çok popülist bir yaklaþým’ diye düþünülecek ama bana göre Ýlber Ortaylý kalibresinde bir diðer isim de Celal Þengör’dür.
Bunu sadece medyatikliklerinden ötürü söylemiyorum elbette. Sürekli ‘kendi sahasýnda top çeviren’ insanlar veya kurumlar bana göre çok baþarýlý deðildir. Geçenlerde bir arkadaþým ‘futbolla neden alakalý deðilsin ’ sorusunu yöneltti. Ben de ‘futbolla alakam 2000 yýlý UEFA kupasý finalinde Kopenhag’da kesildi’ dedim. Futbol veya sanat, ticaret ya da baþka bir sektör ayrýmsýz; baþarý ancak uluslar arasý arenada edinilmiþse baþarýdýr benim için. Ortaylý da Þengör de bu kategoriye giren diller bilen ve dýþarýda kabul gören bilim insanlarýdýr.
‘Her dil bir insandýr’ sözünü sýkça duyarýz. Þu halde Ortaylý örneðinde beþ- altý dil bilen biri, demek ki beþ- altý insan kapasitesindedir. Yoksa onun hayatýna sýðdýrdýklarý kesinlikle bir insan ömrüne yetmez.
Herkes tavsiyeye ihtiyaç duyar. Kaldý ki Türkiye’yi ve dünyayý tanýyan birinden kim tavsiyeler almak istemez ki? Ýþte kitap bu noktadan hareketle baþta gençler olmak üzere herkesimden insana, Ortaylý’nýn engin yaþam bilgisi ve görgüsünden süzülmüþ pratik tavsiyeler içeriyor.
Þimdi ‘akýl verme para ver’ serzeniþlerini duyar gibiyim. Ya da ‘tavsiye sende kalsýn bana para lazým’ diyenleri…Ancak insanýn kendini gerçekleþtirmesi, hayallerine ulaþmasý para ile alakalý deðildir ve etrafýmýzda birçok örnekleri vardýr. Bilmem siz de duydunuz mu? Baþarýya giden yolda bir ‘keÇi’ formülü vardýr ve bu çok makbul bulduðum bir formüldür. K- kalýtýmý, e- eðitimi, Ç- ki en etkili olaný çevreyi ve i- de istemeyi sembolize eder.
Kalýtým, belirleyici genler, aldýðýnýz eðitim, bulunduðunuz çevre ve istemek. Ortaylý’nýn hayatýný incelediðimde tüm bunlarýn onun yaþam eðrisinde bulunduklarýný gördüm. Anlayacaðýnýz ‘keÇi’ yi tam bacaðýndan yakalamýþ sevimli profesörümüz.
Kitaba dönersek, sekiz ana baþlýk altýnda tavsiyelere, anýlara yer verilmiþ. “Bir Ömür Nasýl Yaþanýr- Kimden Ne Öðrenilir- Ýnsan Kendini Nasýl Yetiþtirir- Nasýl Çalýþmak Gerekir- Nasýl Seyahat Edilir/ Nereleri Görmek Gerekir- Eðitimde Hangi Tercihleri Yapmak Gerekir- Ne Ýzlemeli/ Ne Dinlemeli/ Ne Okumalý- Ýnsan Yaþadýðý Þehirden Nasýl Yararlanýr. Eðer siz de Ortaylý ile bir yolculuða çýkmak istiyorsanýz ve konu baþlýklarý size ilginç geldiyse, okumanýzý tavsiye ederim.
Çünkü Türkiye’yi ve insanýný anlamak, dünyayý görme, tanýma tecrübesiyle daha kolay, daha mümkündür. Ýþte Ortaylý’nýn ayrýcalýðý burada baþlamaktadýr.
Madem ki o bir aydýndýr. Ortaylý’nýn beðendiðim aydýn tarifi ile bitirelim yazýyý:
“ Aydýn olmak için þu üç þey muhakkak gerekir; yabancý dil, hukuk bilgisi, mukayese becerisi.”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA