CHP’Lİ GÖKÇEL’DEN AVM’LER İÇİN KANUN TEKLİFİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
CHP’Lİ GÖKÇEL’DEN AVM’LER İÇİN KANUN TEKLİFİ

 

CHP’Lİ GÖKÇEL’DEN ESNAFI KORUYACAK TEKLİF
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, esnafın korunması için AVM'lerin pazar günleri "tatil" edilmesine ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Gökçel, " küçük esnafa, kent kültürüne, iklim politikamıza ve ekonomik çıkarlarımıza katkı yapılması amaçlanmıştır”dedi.
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını teklif ederek AVM ve zincir marketlerin çalışma günlerinin düzenlenmesini TBMM gündemine taşıdı.Gökçel kanun teklifi ile kanuna “Alışveriş Merkezleri (AVM) ve zincir mağazaların hafta tatili Pazar günüdür. Resmi ve Dini bayramların ilk günü zincir mağazalar ve Alışveriş Merkezleri (AVM)’ler kapalıdır” ibaresinin eklenmesini talep etti.
Gökçel, teklifin gerekçesinde AVM’lerin Anadolu’nun kadim esnaflık kültürü ahilik ile bağdaşmadığını ifade etti.Gökçel, Lonca ve ahilik yapılarının  yüzyıllar boyunca topraklarımızda adil bölüşüm ve adalete dayalı bir ticaret sistemini kurduğunu belirtti. 21. yüzyılda ortaya çıkan alışveriş merkezlerinin bu kültüür yok ettiğinin altını çizen Gökçel, “bu alışveriş merkezleri ve zincir mağazalar küçük esnafın ticarette var olmasını engellemeye başlamıştır. Her geçen gün sayıları artan bu yapılar yüksek maliyetleri ile küçük esnafın barınamayacağı birer alan olmuşlardır” dedi. 

“AVM’ler Kent Kültürünü Yok Ediyor”
Alışveriş merkezlerinin hızla artmış olması kent kültürü karşısında bir tehdit oluşturduğunu kaydeden Gökçel teklifinde, “Kent içinde sosyalleşmekten uzak olan yurttaşlar kente aidiyet duymamaya başlamışlardır. Anılan alışveriş merkezlerinde genellikle aynı marka ve ürün gruplarının olması monopol veya oligopol benzeri piyasalar oluşmasına sebep olmaktadır. Alışveriş merkezlerinin çevrelerinde çeşitli sanat ve meslek kollarında faaliyette bulunan esnaf bu büyük mağazaların piyasayı yönetme eğiliminden dolayı zarar görmektedir. Dolayısıyla birçok küçük esnaf piyasadan çekilmek zorunda kalmıştır” diyerek yaşanan sorunları dile getirdi.

“AVM sayısı 12 yılda Yüzde 200’den fazla Arttı”
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde AVM’lerin hızla arttığını belirtti. Gökçel, “ 2007 yılında 145 olan AVM sayısı 2019 yılında 454 olmuştur. Bu rakam 12 yılda yüzde 200’den fazla artış yaşandığını göstermektedir. Türkiye oransal olarak AVM’lerin kapladığı alan bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında bulunmaktadır” dedi.

“AVM’ler Ekolojik Olarak Sakıncalı”

Teklifin gerekçesinde AVM’lerin çevresel etkilerine de değinen Gökçel, “büyük yapıları sebebiyle ısı kütlesi oluşturan yapılar olarak göze çarpmakta, enerji tüketimi ve yapımı esnasında başvurulan malzemeler sebebiyle çevreci birer yapı olmaktan çok uzaktırlar.
Gerekli ihtiyaçların karşılanması bakımından hayatımızın bir parçası olan alışveriş merkezlerinin olumsuz etkilerinin asgari düzeye indirilmesi için bazı hukuki düzenlemeler yapılması elzem hale gelmiştir. Çeşitli Avrupa ülkeleri bu anlamda mevzuatlarında düzenlemeler yapmış ve alışveriş merkezleri ile zincir mağazaların çalışmalarını düzenlemiştir. Almanya, İspanya, Fransa, Belçika, Danimarka, Polonya, Portekiz, Yunanistan bu ülkelerden bazılarıdır. Bu ülkelerde alışveriş merkezleri Pazar günleri kapalı tutularak küçük esnafın var olması amaçlanmıştır. Diğer yandan kent içi trafiğin olumsuz etkilenmesi ve kent kültürünün yok olması engellenmeye çalışılmıştır” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA