Yörük | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Yörük

 

Begümşen Ergenekon - Yazdı

“Yürümek” fiilinden türetilen Yörük kelimesi Akdeniz, Ege ve Trakya kıyılarında koyun ve keçi hayvancılığı yapan konar göçer Türk-Oğuz (Turkuaz) obalarına verilen bir isim. Öyle ki obalar güttükleri hayvanlara göre Kara Keçili, Sarı Keçili, Kara Koyunlu, Ak Koyunlu gibi isimler alırlar. Yazın yaylakta (Toros gibi dağlık yaylalar), sonbaharda güzlekte (daha aşağıdaki yaylalar) ve kışın ise köylere yakın ovalarda hayvanlarını otlatırlar. Roman ve öykülere konu olmuş, siyasi coğrafya sınırlarını tanımaz, kendilerine yeterli geçim tarzları, köylerle dayanışma içinde ortak yaşamları vardır. Büyük Selçuklular, Anadolu Selçukluları, Osmanlı devletlerinin kurucularıdır. Sabahattin Ali’nin sonradan filme alınan öyküsü “Hasan Boğuldu”, Kaz Dağlarında Kızıl Keçili Deresinde geçer. Hülya Avşar ve Yalçın Dümer’in (1990) oynadığı filmin konusu tahtacılık yapan Yüksekobalı Emine ile Düzovalı (Edremit) Hasan’ın onmaz aşkını anlatır. Yaşar Kemal’in “Binboğalar Efsanesi” ise Türkiye’de göçebeliğin bitişinin romanıdır (1994). 

ELMALI MÜZESİ
Son bin yıldır Moğollardan kaçan Türkmenlerin Anadolu’daki varlığı söz konusu edilse de, Antalya’nın Elmalı ilçesindeki müzede bulunan Kalkolitik yani “Maden-Taş” veya “Bakır Çağı” diye adlandırılan döneme ait bulgular göçebeliğin zaten MÖ 5000 ile 3100 tarihleri arasında da var olduğunu gösterir (Öztan, Eski Anadolu Uygarlıkları Kalkolitik Çağ (Taş-Maden Çağı, 2009, TC Kültür Bakanlığı Türkiye Kültür Portalı Projesi, Ankara; https://www.kulturportali.gov.tr/mrepo/eKitap/eb-KalkolitikCag/index.html#zoom=z). Gezimizde birlikte olduğumuz bir Teke Beyinin Antalyalı torunu bu müzede bulunan Doğu Roma /Bizans döneminden kalan bir taş kabartmadaki 4 kişilik ailenin giysilerinin Türkmen Yörükleriyle aynı olduğunu bizzat doğruladı. Bu sosyal arkeolojik bir saptamaydı. Türkiye’de ören yerlerinin yanındaki yerleşimlerin, orada yaşayan eski insanların dil, inanç, kimlik özelliğine bakılmaksızın mirasçısı olduğu savı bir kez daha ispatlanıyordu (Ağustos 2020). Orada bulunan 4 kişilik bir kazı ekibi de hâlâ Elmalı civarında keçi kılından yapılma çadırları, keçi ve koyundan meydana gelen sürüleriyle, yüzey araştırması yaptıkları arazide, ufak kümeler halinde konakladıklarını görmüşlerdi. Yine müzede sergilenen iç duvarları resimlerle bezenmiş Karaburun ve Kızılbel Mezar odalarının; İtalya’nın batısındaki kıyı kenti Tarkunia’da (Tarkanya) gezdiğim (2007) Etrüsk kurganlarıyla birebir benzeşmesi dikkat çekiciydi. Heredot’un yazdığı Tarih kitabında Etrüsklerin Lidya-Türkiye’den göç ettikleri savını kanıtlıyordu. Onların arasında da mutlaka zamanın Yörükleri de vardı. Avcılık ve toplayıcılıkla ortaya çıkan göçebelik günümüze kadar sürmüş, devlet baskısıyla pek çoğu yerleşik hayata geçerken örneğin Mersin ve Antalya’dak Sarı Keçililer konar göçer geçim tarzına devam etmişlerdir (Anadolu’nun Son Göçerleri Sarı Keçililer:   https://www.youtube.com/watch?v=ZEsvGFChW10).

EVREN-SEKİ YÖRÜK MÜZESİ
2020 Eylül ayında küresel akciğer hastalığı salgınına rağmen Ankara’dan kıyı kenti Antalya’daki devam ediyordum. Sırada Yörük müzesi vardı. Antalya-Manavgat yolu üzerindeki Evren Mahallesinde (Köyü) Yörük Müzesinin varlığını, eşya bağışında bulunan İbradılı Yörük ve Ozan Gülay Diri’den öğrenmiştim. Onarılmış eski bir bina içinde ve bahçesindeki eşyalar göz alıcıydı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek başkanlığında hazırlanan el ilanında şunlar yazıyordu: “Antalya’nın önemli kültürel değeri olan Yörük Kültürü zamanın yıpratıcı etkisine karşı koyup hâlâ varlığını devam ettirse de bu kültürü yaşayanların sayısı günden güne azaldı. Bu sebeple Antalya Büyük Şehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından bu müze kuruldu. Yörük Kültürünün tanığı 1000’e yakın etnoğrafik nitelikteki eserin sergilendiği müzede Yörüklerin mekanları, sosyal hayat, dokumacılık ve el sanatları, hayvancılık, tarım, mutfak kültürü ziyaretçilere tanıtılmaktadır. Yaklaşık 4000 metrekarelik bir alana kurulan Özel Yörük Müzesi’nde ayrıca Yörük yaşantısını, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere iyi bir şekilde tanıtmak ve müzenin açık hava sergilerini daha iyi anlaşılır kılmak için heykellerle canlandırmalar yapılmıştır. Yörük göçü, hayvancılık ve Yörük kültürünün önemli bir eğlencesi olan yağlı güreş sporu ziyaretçilere tanıtılmaktadır. Ayrıca müzenin açık hava sergi alanında 3 tip Yörük çadırı ziyaretçiler tarafından izlenebilmektedir.” Yörük müzesinin dileği ise “Yörük kültürünü yaşamış olan vatandaşlardan gelecek olan bağışlarla sergilerin düzenli olarak güncellemektir”.  



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA