Üretim Devrimi ve kadın emeği | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Üretim Devrimi ve kadın emeği

 

 

Kadın emeği toplumsal mücadele içinde üç boyutuyla birden kendini ortaya koyuyor: 1. kadının analık emeği, 2. kadının ev içi, aile emeği ve 3. kadının ev dışında iş emeği.

Zerrin ÖZTÜRK
Kadının analık ve ev içi görevlerinin kolaylaştığı oranda, toplumsal üretim içinde kendine daha çok yer bulduğu ve özgürleşerek üretime daha fazla katıldığı, üretimin içinde kendini hızla geliştirdiği görülmektedir. Çalışan ve üreten kadın, toplumun en küçük birimi ailenin yaşamını yükseltmekte, dolayısıyla hangi kesimden olursa olsun, iş yaşamına emeğiyle, bilgisiyle, birikimiyle gittikçe daha çok dahil olmaktadır. SGK’nın 2002 verilerinde sigortalı kadın sayısı 1.047.000 iken, 2020 Ekim ayı verilerine göre 4.700.000 olmuştur. Bunun dışında, pek çok alanda kayıt dışı çalışan kadın emekçinin varlığı da söz konusudur. Her geçen yıl kadının üretimin, çalışma hayatının içine daha çok girdiğini istatistikler göstermektedir. Toplumsal üretim içinde, kadınların kooperatifleşmedeki becerileri ve girişimcilikteki artışı dikkat çekmektedir. Geleneksel görevlerini yerine getirmede ortaya çıkan teknik kolaylıklara bağlı olarak, kadınlar, kendi olanaklarını ve yeteneklerini geliştirerek yaşam kalitesini artırmaktadır. Ticaret Bakanlığı, emeklerini değerlendirmek isteyen kadınlara, kalkınmada öncelikli yöre şartı aranmaksızın ortaklarının en az yüzde 90’ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerde, desteklerin yüzde 75’ini karşılayan KOOP DES Programı’nı başlattı. 

Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Örnek Ana Sözleşmesi’, Genel Müdürlük internet sitesinden veya Ticaret İl Müdürlüğü’nden temin edilebiliyor. Kooperatif kuruluş izni için Ticaret İl Müdürlüklerine başvuruluyor. Belediyelerin de ucuz ve uygun alan sağlama, ihalelerine katılım kolaylığı gibi birçok katkısı var. Çalışma konularının başında şu alanlar geliyor:

El becerileri için eğitici kurslar düzenlenmesi;
Geleneksel gıda, giyim, hediyelik eşya vb ürünlerin üretimi ve pazarlanması,
Yurtiçi ve yurtdışında fuar, şenlik, sergi, kermes vb. etkinlikler düzenlenmesi, Lokantacılık,
Engelli eğitimi ve bakımı,
Okul öncesi eğitim,
Ortaklara yönelik sosyal etkinlikler, 
Tarımsal üretim ve girişim kooperatifleri oluşturmak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Eylül 2020’de ülke genelinde 287 kadın kooperatifi olduğunu, 3000 ortağıyla çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Bunun dışında, yine bakanlıkça kadın girişimci sayısının bir yılda 33 bin arttığı açıklandı. 

Ağırlaşan ekonomik koşulların, kadınları çalışma yaşamına ve üretime daha çok çektiğini açıkça görmekteyiz. Kadın girişimciler de üretimin geleceğinde umudumuzu ve iyimserliğimizi arttırıyor. Sanayileşmede ve ulusal düzeydeki büyük iş çevresinde yönetim kadrolarında kadın yöneticilerin çoğalması, toplumun, kadınıyla erkeğiyle kalkınmada giderek daha çok birlikte hareket etmeye yöneldiğini göstermektedir. 

Asya yüzyılının karakterine uygun olarak, Türkiye, milli bağımsızlığına kavuşmaya yaklaştıkça kadın emeğinin değeri yükselmekte, toplumsal mücadelenin ve milletçe kurtuluşun yolu açılmaktadır.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA