Gaz Forumu’ndaki gerçek tuzak GKRY | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Gaz Forumu’ndaki gerçek tuzak GKRY

 

İsrail, Türkiye'nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmasından memnuniyet duyacağını açıkladı. Enerji Uzmanı Sohbet Karbuz, bunun Güney Kıbrıs'ı tanımak olacağını belirterek, 'Türkiye bile bile kendini köşeye sıkıştırır' dedi.

Gaz Forumu'ndaki gerçek tuzak GKRY


TEVFİK KADAN
Doğu Akdeniz Gaz Forumu, geçen yıl 6 ülkenin imzasıyla kuruldu (Mısır, Yunanistan, GKRY, İsrail, İtalya ve Ürdün). Bu ülkelerden beşi Forum Tüzüğü'nü kendi parlamentolarında onayladı. Böylece Tüzük'nün yürürlüğe girmesi için yeterli sayıya ulaşıldı. Filistin başta Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun bir bileşeni olarak toplantılara katılsa da, 22 Eylül 2020'de Kahire'deki buluşmada yer almayarak Tüzük'ü imzalamadı. Forum üyelerinin "daimi gözlemci" olmasını istediği ABD ise 13 Ocak'ta resmi başvurusunu yaptı. Bu yıl içinde Fransa ve BAE'nin de Forum'a katılması bekleniyor.

Doğu Akdeniz Gaz Forumu'ndaki tüm bu gelişmeler üzerine Türk Dışişleri, "Doğu Akdeniz’de içinde Türkiye ve Kıbrıs Türkleri'nin olmayacağı hiçbir girişim başarılı olamayacaktır" açıklamasını yaparken, geçen günlerde İsrail'den olumlu bir mesaj geldi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz yaptığı açıklamada, "Türkiye, bölgesel işbirliğinin bir parçası olarak Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmak isterse bundan memnuniyet duyarım" ifadelerini kullandı.

İşte İsrail'in bu mesajını, Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun önündeki projeleri ve Türkiye'nin önceliklerini Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Doç. Dr. Sohbet Karbuz ile konuştuk.

'FORUM'UN ELİNDE SOMUT PROJE YOK'
Değerli Sohbet Hocam, İsrail'in mesajına geçmeden önce Gaz Forumu'nu biraz daha tanıyalım. Bu birlikteliğin amacı ve öncelikli projeleri neler?

"Forum'un amacı bölge ülkeleri arasında gaz konusunda işbirliğini artırmak. Forum'un öne sürdüğü somut bir proje yok. Doğu Akdeniz Gaz Boru Hattı ve 2 elektrik kablo projesi gündemde. Birisi Kıbrıs- Mısır; diğeri İsrail- Kıbrıs-Yunanistan arasında. Tabi ki tüm ülkeler, 'Bu projeler Forum'un öncelikli projeleridir' diyemiyor. Farklı görüşler var. Ancak elektrik enterkoneksiyonu, hayata geçmek için daha çok şansa sahip. Tüm projelerin en büyük sorunu finansman. Gaz boru hattının finansmanı için AB fonlarına güveniliyordu ama bu ümitler artık suya düştü. Sadece politik söylemlerden öteye geçemeyen bir proje haline geldi."

Peki Türkiye'nin Forum'da yer almaması bu projeleri nasıl etkiler?
"Tüm bu projelerin hayata geçirilmesinde Türkiye olmazsa olmaz diye bir şey söz konusu değil. Yalnızca boru hattı veya kablonun geçeceği deniz bölümünde yetkinin kime ait olduğu ihtilaf konusu olduğundan, hukuki ve politik bir sarmala girilebilir. Ancak Türkiye'nin uluslararası hukuka göre bir veto hakkı gibi bir şey söz konusu değil."

Bu projelerin finansmanı nasıl karşılanacak? Ne kadar sürdürülebilir?
"Projeler ticari ve kârlı olmadığı sürece finansman bulmaları çok zor. Üye ülkelerin de bu projeleri ceplerinden karşılayacaklarını sanmıyorum. Finans kuruluşlarının da özellikle gaz boru hattına maddi destek yapacağını sanmıyorum. Ortada uzun vadeli al-sat anlaşması yok. Gazı almayı ve satmayı taahhüt edenler de yok. Dolayısıyla ortada sadece kağıt üzerinde kalmış olan bir politika malzeme var."

'ŞARTNAME'NİN KABULÜ ÇOK SIKINTI YARATABİLİR'
İsrail, geçen haftalarda Türkiye'nin Forum'a dahil olabileceğine yönelik mesajlar verdi. Türkiye'nin Gaz Forumu'na dahil olması mümkün mü? Hangi proje ile bu birlikteliğe katılabilir?

"Türkiye'nin Forum'a dahil olmasındaki en büyük pürüz Kıbrıs sorunu. Tanımadığınız bir ülkeyle nasıl ortak amaçlar için çaba gösterip başkanlık bildirgeleri imzalayacaksınız? Türkiye davet edilse bile bu sorun yüzünden katılacağını sanmıyorum. Avrupa Birliği'ne katılmak da çok farklı değil bu açıdan. Sizin bir üyeniz olacağım ama üyelerden birini tanımıyorum nasıl denir? Ayrıca Türkiye'nin katılsa bile Forum Şartnamesi'ni kabul etmesi gerekiyor. Bu şartnamenin kabulü çok sıkıntı yaratabilir. Tüm bunlar göz önüne alınarak Forum Tüzüğü hazırlandı; Türkiye'nin muhtemel katılımı olursa bunları kabul etmesi gerekir ve kabul ederse bile bile kendini Kıbrıs konusunda köşeye sıkıştırsın diye..."

Peki Türkiye ile Mısır arasında bir enerji işbirliği kurulabilir mi?
"Türkiye, Mısır ile ilişkilerini düzeltmeli. TPAO orada arama ve üretim süreçlerine katılabilir. Gaz ticareti gelişebilir. Böylece Türkiye'deki enerji şirketleri için Mısır'da yatırım kapıları açılmış olur."

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA