SU YOKSA HAYAT DA YOK… | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
SU YOKSA HAYAT DA YOK…

 

SU YOKSA HAYAT DA YOK…

TMMOB Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Birim  22 Mart “Dünya Su Günü” dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

------------------------------

SU YOKSA HAYAT DA YOK…

 Birleşmiş Milletler 1992 yılında Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart’ın “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar verdi. 22 Mart 1993’ten  bu yana, her yıl farklı temalarla kutlanan günün 2021 yılı teması, “Suyun Değeri” olarak belirlendi. 

Dünyadaki  suyun miktarı 1,4 milyar kilometre küptür. Bunun %97’si tuzlu su, %2.7’si 
ise buzullarda donmuş bir şekilde bulunmaktadır. İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere vb. gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece %0,3’tür. 2050 yılına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi beklenmektedir. Dünyada tatlı suyun yüzde 70’i tarımda kullanılıyor ve Türkiye’de suyun yüzde 72’sinin tarımsal sulamada, yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sının içme ve kişisel kullanımda harcandığını biliyoruz. Küresel iklim değişikliği somut bir gerçekliktir, ancak ranta dayalı ve sermaye çıkarı öncelikli uygulamalar yüzünden yaşanan iklime dayalı doğal afet ve felaketlerin sorumluluğunu “iklim değişikliği” kavramına yüklemek doğru değildir. 
Günümüzde ve gelecekte dünyada en stratejik iki ürün su ve gıdadır. Türkiye’de kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda, su stresi çeken bir ülke olarak kabul ediliriz. Projeksiyonlara göre, bugün 1.519 m3 olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 100 milyonluk nüfusla 1100 m3’e düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacaktır. Su doğanın ve doğada yaşayan tüm canlıların ortak varlığıdır. Su yoksa hayat da yoktur.  Küresel ısınma nedeniyle yaşanan iklim değişiklikleri, giderek kalıcı hale gelen kuraklık ile birlikte suların azalması ve kirlenmesi, çölleşmenin hızlanması, büyük ölçüde sanayileşmiş ülkelerden kaynaklanan sera etkisi doğamıza ciddi hasar vermektedir. Endüstriyel atıkların yarattığı kirlilik, gerekli çevresel önlemlerin alınmaması ve bilinçsiz tüketim sonucu yaşanan açlık ve yoksulluğun kitlesel boyutlara ulaşması  temel insan hakkının yaşanması önündeki en önemli engellerdir.  
Son yıllarda yer altı sularının aşırı tüketilmesi nedeniyle ilimiz dahil ülkemizin birçok bölgesinde su sıkıntısı görülmeye başlanmıştır. Mersinde DSİ kurumu aracılığı ile 75.000 Hektar alana sulama hizmeti verilmektedir.
  PEKİ NE YAPMALIYIZ;
Mevcut sulama tesislerinin modernizasyonu sağlanarak kapalı basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmeli, su kayıplarının en aza indirgenmesi sağlanmalıdır.
Çiftçilerimizde fazla su kullanarak fazla verim elde edemeyecekleri bilinci oluşturulmalı, su israfının önüne geçilmelidir.
Mersin’de bu yılın kurak geçmesinden dolayı üst kodlarda kar yükü bulunmadığından sulama sezonunun pik dönemi olan Haziran-Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında gerekli su akışı sağlanamayacağından barajlardaki suların yetersiz kalma ihtimaline karşın çiftçilerimizin kısıtlı sulama yapması yönünde bilinçlendirilmesi ve uyarılması doğru olacaktır.
 Üreticilerimizin üretim sahası içinde yağmur sularını biriktirebilecekleri, yer altı yağmur toplama havuzlarına proje ve teşvik  amaçlı devlet desteğinin sağlanması.
 Su kaynakları korunmalı, bilinçsiz su tüketiminin önüne geçilmeli, atık sular arıtılarak yeniden kullanılabilir hale getirilmeli, doğal yaşamı tehdit eden HES’ler durdurulmalıdır.    
 İklim değişikliğinin kısa ve uzun vadeli senaryoları dikkate alınarak mevcut tarım alanlarında ve yeni sulamaya açılacak sahalarda kuraklığa dayanıklı katma değeri yüksek bitki tür ve çeşitlerinin geliştirilmesi, ekim teknikleri ve toprak kullanım yönetimine yönelik araştırma çalışmalarına daha fazla kaynak ayırarak devam edilmelidir. 
                                                                                                                     Necmi BİRİM
                                                                                             TMMOB Mersin Ziraat Mühendisleri Odası                  
                                                                                                              Yönetim Kurulu Başkanı



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA