Mersin, işçi önderi bir Aydınlıkçı’yı kaybetti | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Mersin, işçi önderi bir Aydınlıkçı’yı kaybetti

 

Mersin, işçi önderi bir Aydınlıkçı’yı kaybetti

Mersin, 1970’li yıllarda sarı sendikacılığa karşı sınıf sendikacılığının önder ismi Kemal Öztürk’ü kaybetti.

Kemal Öztürk, 1951 yılında Niğde’nin Bor ilçesinin Havuzlu köyünde doğdu. 1972 yılında imamlık yaptığı köyünden Mersin’e taşındı. 1974 yılında Çimsa’da çalışmaya başlayan Öztürk, çimento işçilerinin mücadelesine önderlik eden sembol isimlerden biri oldu. Çitos-İş Sendikası Mersin Şubesi başkanlığı görevini üstlendi.

Vatan Partisi Merkez İşçi Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık’ın belirtiği gibi 'Kemal Öztürk, güneyin öne çıkan işçi önderlerinden biri olmasının yanında, işçi mücadelesinde öncü partinin rolünü iyi kavrayan biriydi'. 1978 yılında Doğu Perinçek’in önderliğinde kurulan Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin (TİKP) kurucuları arasında yer aldı.

Öztürk, son nefesine kadar Aydınlıkçıydı. 1978’de günlük çıkan Aydınlık gazetesi için yürütülen bağış kampanyasını işçiler içinde yürüttü. Aydınlık’ın 20 Mart 1978’de yayımlanan ilk sayısını çalıştığı fabrikada işçilerle buluşturdu.

Aynı dönemde birlikte mücadele ettikleri Süleyman Çelikcan, Kemal Öztürk’ü bize şöyle anlattı: “Kemal Öztürk deyince; emekçiler için hayatı boyunca yılmaz usanmaz bir iradeyle mücadele eden insan gelir aklımıza; emekçilerin Hamalıydı, dostlarının dert babası; Türkiye’nin bağımsızlık davasının 47 yıllık uzun yürüyüşçüsü ve yılmaz bir Aydınlıkçıydı. Kemal Öztürk fedakarlığın paylaşmanın vericiliğin diğer adıdır. Çünkü o hep mütevazı hayatı ve halkın çilesini paylaşmayı seçmiştir.”

EMEKÇİLERE VE VATANA BAĞLI
O dönem Adana çimento işçilerinin liderlerinden olan ve Çitos-İş Genel Sekreterliğini yapan, bugün Vatan Partisi MKK üyesi Rıza Beke, Kemal Öztürk için şunları söyledi: “1974 yılında sarı sendikacılığa karşı yürütülen mücadelelerin başarısında Kemal Öztürk'ün liderliği belirleyici olmuştur. Meziyetlerini saymakla bitiremeyiz. İşçi önderlerini partiyle buluşturan, işçileri birleştiren, fedakar, sofrası herkese açık. Kemal'in evi varsa kimse açıkta kalmaz, bütün dostlarının sıcak yuvasıdır onun evi. Çok çalışkan, aldığı bütün görevlerin en iyisini yapar. Ben değil bizden mutlu olan, kolektif akla inanan, bilgi ve hesap vermekten mutlu olan, hayata hep iyimser bakan, çözüm odaklı çalışan, en zor anlarda hep partiye güvenen can kardeşimi asla unutmayacağız. Kemal omuzlarımıza daha ağır sorumluluklar yüklüyor, onun ideallerini, özlemlerini mutlaka gerçekleştireceğiz.”

Mersin’in siyasal yaşamında önemli bir yeri olan Av. İzzet Uludağ da, tanıyanların emekçilere ve vatana bağlılığını öne çıkararak anlattığı Kemal Öztürk’ü şu ifadelerle anlattı: “Kemal Öztürk, sıradan bir işçi iken Mersin'de 1974'lü yıllardan itibaren ÇİMSA işçilerine sarı sendikacılığa karşı mücadele başlatarak işçi sınıfı mücadelesi ile Türkiye'nin emperyalist ABD'ye karşı verdiği bağımsızlık mücadelesini birleştirerek 'Vatan olmazsa, iş de olmaz, aş da olmaz' çizgisinde hepimize örnek olan bir anlayışın temelini Mersin'de atmıştı.”

Kemal Öztürk’ün son görevi Vatan Partisi Akdeniz ilçe Örgütü Yönetim Kurulu üyesiydi. Vatan Partisi Mersin İl Başkanı Ali Rıza Taşdelen, “Kemal Öztürk Türkiye’nin Emek, Namus, Vatan mücadelesinin sembolüdür. Ondan aldığımız bayrağı bizler de son nefesimize kadar taşıyacağız. Bugün yürüttüğümüz Vatan Savaşı’nda Kemal ağabeyinde özlemi olan ‘Birleşen ve Üreten Türkiye’yi’ kuracağız” ifadelerini kullandı.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA