Bilişim sektörü ödemelerde esneklik istiyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Bilişim sektörü ödemelerde esneklik istiyor

 

Bilişim sektörü ödemelerde esneklik istiyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Meclis Üyeleri pandemi nedeniyle bozulan ödeme dengelerinin çözümü için kolaylık bekliyor.

MTSO 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Hakan Kayacı, Ali Soyutürk ve Ali Mehmet Ak, sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Hizmet sektörünün kapalı olmasının bilişim sektörüne etkilerine değinen Meclis Üyeleri, içinde bulundukları sıkıntılı süreci aşmak adına talep ettikleri destekleri anlattı. Düşük iş hacimleriyle çalıştıkları pandemi sürecinde oluşan kredi borçlarının ödenmesinde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Meclis Üyeleri, bu dönemde ödeme kolaylığı sağlanması adına esneklik beklediklerini belirtti. Zincir marketlerle yaşanan sıkıntılar ve online bayi satışları da ele alınan konular arasında yer aldı.  

Kayacı: “Mutlaka ödeme kolaylığı sağlanmalı”
MTSO 9 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Kayacı Bilgisayar Güvenlik Otomasyon Sistemleri Firma Sahibi Hakan Kayacı, hizmet sektörüne yönelik çalışmaları nedeniyle pandemi sürecindeki gerek yeme içme sektöründeki kapanmaların gerekse turizm sektöründeki pazar daralmasının doğrudan bilişim sektörünü de etkilediğini söyledi. “Firmalarımız doğrudan kapanmasa da hizmet verdiğimiz sektörler kapanınca bizim de nakit dengemiz büyük ölçüde bozuldu” diyen Kayacı, “Bu süreçte kapalı görünmediğimiz için yaşadığımız sıkıntılar çok fark edilmedi ve uygulanan desteklerden de yeterince yararlanamadık” değerlendirmesini yaptı. Desteklerden yeterince faydalanılamayınca ödeme dengelerinin daha da zorlaştığını belirten Kayacı şunları söyledi: 
“Geçtiğimiz aylarda çeklerin ötelenmesi sorunu karmaşık hale getirdi. Çekler öteleniyorsa krediler de ötelenmeliydi çünkü işletmeler gelecek çeke güvenerek ödeme dengelerini ayarladı. Bankalar işletmelerden çok daha güçlü finans alt yapısına sahip olmasına rağmen bankaya ödemelere esneklik sağlanmazken işletmelere yapılacak ödemeler aksadı. Bütçeler daha çok açık verdi. Borçlarımızı ödeyebilmemiz için artık gelir elde edebilmeliyiz. Hepimizin sezondan beklentisi var. Mutlaka bir ödeme kolaylığı gerekli.” 
Yeni gelen matrah artırımına da değinen Kayacı, borçların bir yıl yerine 36 aya yayılması halinde ödemeler konusunda daha rahatlayacaklarını vurguladı. 9 No’lu Komite tarafından Mersin Teknopark’ta başlatılan FPGA (Gömülü Yazılım Sistemleri) eğitimini başlattıklarına da değinen Kayacı, bu eğitimlerin kentteki Ar-Ge çalışmalarını ileri bir seviyeye taşıyıp şehre büyük katma değer sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi. 

Soyutürk: “Nefesimiz kesildi”
9 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve AFZ Sistem Teknolojileri Sahibi Ali Soyutürk ise zincir marketlerde satılan elektronik eşyaların sektöre etkilerine değindi. Pandemi sürecinde kısa bir süre için zincir mağazaların gıda dışı ürün satışının önüne geçildiğini hatırlatan Soyutürk, “Ancak pandemi yasaklarının sona ermesiyle birlikte adeta o günlerin acısını çıkarır gibi oldular. Elektronik ne varsa tüm ürünlerden mağazalara yığdılar” dedi. Kapanmaların yoğun olduğu dönemlerde ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret eden Soyutürk, “Sevindirici olan ise aşı hızının artmış olması. Bu, ülkemiz için de sektörümüz için de olumlu bir gelişme. En kısa sürede eski günlerimize dönmeyi umut ediyoruz” diye konuştu. Mevcut sıkıntıların aşılabilmesi için daha çok destek gerektiğini vurguladığı konuşmasında Soyutürk, “Maalesef mevcut destekler yeterli gelmiyor. Faydalanabilmemiz adına çıkartılan nefes kredisi yüksek faiz oranları ile adeta nefesimizi kesti. İşletmeler zaten can çekişiyor. Bu faizlerin bir kısmını devlet üstlenmeli” değerlendirmesini yaptı. 
İnternet satışlarına da değinen Soyutürk, ana firmaların internet üzerinden daha uygun fiyatla yaptığı satışların bayileri zorladığını ifade etti. 

Ak: “Kamuya satış yapamaz olduk”
9 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Penguen Bilgisayar Sahibi Ali Mehmet Ak ise öncelikli olarak kamu ihalelerine değindi. İhalelerde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Ak şöyle konuştu: 
“Kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler eğer alımı DMO’dan yapacaklarsa ödemelerini peşin yapıyorlar ürün sonra teslim ediliyor. İhale sonunda ürünü özel sektörden alacaklarsa ürün teslim edildikten sonra 16 ay ve üzeri vade yaparak ödeme yoluna gidiyorlar. Bu durum haksız bir rekabet getiriyor. Ayrıca DMO yüzde 15 daha yüksek fiyatla ürün satıyor. Usule uygun mudur? Alınan ürün sağlam mı yeterli mi hiç sorgulanmıyor. Kamu kurumlarına ürün vermez olduk. Bu noktada bir devlet müdahalesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çünkü alım yapan kurum da zarar ediyor.”
Döviz kurları nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara da değinen Ak, 3 gün önce aldıkları mal ile 3 gün sonrası aldıkları arasında fiyat farkının çok açıldığını bildirdi. Büyük marketlerin ise ürünü TL ile almaları nedeniyle sorun yaşamadığını kaydeden Ak, kur hareketliliğinin oluşturduğu sıkıntıların gündemden hiç çıkarılmaması gerektiğini söyledi. 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA